Nieuw fietspad op de Heuvelrug: Let de Stigterpad

 

Op woensdag 8 maart 2006 werd het Let de Stigterpad gepresenteerd in restaurant d'Arthuizen in Leersum. Door circa 40 belangstellenden werd kennis genomen van de plannen van de provincie Utrecht en het nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Het fietspad ligt nu nog op de tekentafel, maar moet aan het einde van het jaar grotendeels gereed zijn. Het pad is ruim 18 kilometer lang en loopt van Driebergen tot Rhenen. Het doorsnijdt dus de hele gemeente en loopt over de flanken van de Heuvelrug.

Op sommige plaatsen gaat het ook nog een stuk omhoog, zodat de hoogteverschillen in de Heuvelrug goed te ervaren zijn. Het pad krijgt een toeristische uitstraling, hier en daar komen wat scherpe bochten om racefietsen te ontmoedigen. Ook de verharding wordt hier op aangepast, er komt geen asfalt of beton, maar een halfverharding.

Hellingen

Hellingen mogen niet al te steil worden, om de oudere recreant ook op de fiets boven te laten komen en te voorkomen dat het pad bij een stevige regenbui wegspoeld. Op veel plaatsen wordt gebruik gemaakt van bestaande paden en boswegen, soms ook wordt er een nieuw stukje door het bosgebied aangelegd. Vreemd genoeg gebeurd dit nog niet bij de Veenweg in Amerongen. Hier wordt de fietser vanuit Amerongen eerst de berg op geleid, mag hij een stukje afdalen en moet een scherpe bocht terug gevolgd worden. Volgens de lokaal bekenden zou logischer zijn om hier een kleine doorsteek te maken. Wij kunnen ons als Fietsersbond hier bij aansluiten, temeer omdat we al geregeld klachten binnenkrijgen over de smalte en kwaliteit van de Veenseweg. Dit deel van het pad is in eigendom van Staatsbosbeheer.

kaart van het trace, klik voor en vergrotingHet pad wordt overal ongeveer 2 meter breed, tenzij er bomen in de weg staan, dan wordt het wat smaller. Met minimaal 1,25 meter blijft het breder dan veel paden die over de Heuvelrug lopen.

Oversteken

De Fietsersbond had nog wel wat zorgen over de oversteken bij de provinciale wegen. Voor de meest gevaarlijke oversteek, tussen Leersum en Maarsbergen tast de provincie diep in de buidel. Er komt een tunnel onder de weg door. Een goede stap, die veel fietsers zullen kunnen waarderen!

Update!

Het eerste nieuwe stukje van het pad is bij Amerongen gerealiseerd. Wij namen een kijkje, het ziet er prachtig uit.

archief