Toeristisch fietsen

monument 50 jaar Rijwielvereniging Utrecht Met Omstreken aan de UMO-route

Het UMO-monument ter ere van de rijwielvereniging "Utrecht Met Omstreken".

De Utrechtse Heuvelrug leent zich uitstekend voor het maken van mooie fietstochten. De combinatie van cultuur gelegen binnen een prachtige natuur vraagt er om per fiets ontdekt te worden. Bossen en heidevelden worden afgewisseld door moerasontginningen en boomgaarden. Op deze pagina treft u een overzicht aan dat de Fietsersbond heeft samengesteld over toeristisch fietsen op de Utrechtse Heuvelrug.

Om de Heuvelrugdagen exra luister bij te zetten, hebben we een eigen fietsroute ontwikkeld, die alle 7 kernen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug aandoet. Op verzoek van de wereldwinkels van Zeist, Driebergen, Doorn, Leersum en Wijk bij Duurstede heeft de Fietsersbond een aantal verbindende fietsroutes ontwikkeld. De routes zijn niet alleen mooi, maar leiden ook langs een aantal cultuur-historisch waardevolle plaatsen. Deze fietsroutes zijn bij de aangesloten Wereldwinkels beschikbaar. Ter promotie hadden we op Koninginnedag 2003 een voorproefje. De routes die de afdeling Driebergen/Utrechtse Heuvelrug in de afgelopen jaren uitbracht zijn nog te downloaden.

De grootste collectie fietsroutes is uiteraard te vinden op fietsen.123.nl.


Sportief fietsen

Wie sportief wil fietsen, doet er verstandig aan om zich aan te sluiten bij de Driebergse Toerclub. Deze wielervereniging is in de afgelopen 25 jaar tot een van de toonaangevende wielerclubs van Nederland uitgegroeid, heeft circa 800 leden en zet jaarlijks vele prachtige fietstochten uit. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in gezinstochten, sportieve tourtochten, ATB-routes en seniorenfietstochten. Ook zonder lidmaatschap kun je aan deze tochten deelnemen, per tocht betaal je dan een euro extra.

Hoewel het off-the-road fietsen op de Heuvelrug niet onomstreden is, geven we toch graag deze link naar de Heuvelrug MTB Pages. Door gemarkeerde routes aan te bieden aan de liefhebbers van het mountainbiken wordt de overlast voor natuur, wandelaars en andere fietsers zoveel als mogelijk beperkt. Met name in de omgeving van Amerongen worden in samenwerking met Staatsbosbeheer permanente ATB-routes aangeboden.



Eindeloos rondfietsen

knooppuntbordSinds de zomer van 2008 is de gemeente Utrechtse Heuvelrug onderdeel van knooppuntbewegwijzering over de hele provincie Utrecht. Door middel van routebordjes wordt je van knoop naar knoop verwezen. Op ieder knooppunt is een bord geplaatst waarmee eenvoudig het vervolg van de route te bepalen is. Tussen de knooppunten is de afstand aangegeven, waardoor de route zo lang kan worden als je wilt. Om een idee te krijgen van de mogelijkheden kun je kijken op de Fietsrouteplanner-site.

knooppuntenkaart voor gemeente Utrechtse Heuvelrug, klik voor de routeplanner.


ANWB-fietsroutes

Voor de meer thematisch ingestelde fietser zijn de bestaande, met zeshoekige bordjes bewegwijzerde, ANWB-routes er natuurlijk ook nog steeds. Hieronder een korte beschrijving van de routes.

Op onderstaande kaart, afkomstig van de site van de provincie Utrecht, staan de bovenstaande routes globaal aangegeven. Klik op de kaart voor meer details.

kaartuitsnede van de provincie Utrecht.

pictogram LF-routeVerder leidt een van de oudste Landelijke Fietsroutes door het buitengebied. De Midden Nederlandroute (LF4) is al eind jaren tachtig bewegwijzerd tussen Den Haag en Enschede. Het trace over de Heuvelrug is een paar jaar geleden herzien, nu wordt een groot deel van het Langbroekerweteringgebied gevolgd. Deze meerdaagse tocht wordt veel door vakantiefietsers gefietst, maar ook als onderdeel van een dagtocht is het een aangename route. Het traject van de Langbroekerwetering is soms echter wel druk met autoverkeer.

 


Waar naar toe?

Wil je in plaats van rondfietsen gericht naar een bestemming, dan heb je ook heel wat keuze. De Pyramide van Austerlitz is natuurlijk de oudste attractie in de buurt. (bij het pretparkje moet je betalen om je fiets in zo'n ouderwetse voorwielmoordenaar te zetten). Verder is in Doorn het Rosarium, waar je kunt skelteren, trampoline springen, trapkarren huren en midgetgolfen. Ook is in Doorn het arboretum, te vinden, een ruim opgezette verzameling bomen ("bos") van de Universiteit Utrecht, die vooral bijzonder is vanwege de grote collectie naaldbomen.

Om een idee van de Lustwarande te krijgen kun je naar Huize Doorn, huis Amerongen of slot Zeist. Dit laatste is alleen te bezoeken bij bijzondere gelegenheden of exposities. Het erg leuk gelegen slottuintheater biedt in de zomermaanden vele leuke voorstellingen, op zondag- en woensdagmiddag speciaal voor kinderen en een enkel avondconcert. Het theater is uitstekend per fiets te bereiken, aan de achterkant van het slot over het bruggetje door de witte poort kan bijna onder de tribunes geparkeerd worden.

Op zondagmiddag van april tot oktober kan in Leersum de Tombe van Nellesteijn beklommen worden. Dit grafmonument in rococo-stijl ligt op het topje van de Donderberg en biedt bij mooi weer een prachtig uitzicht over de Heuvelrug en het smeltwaterdal dat zich bij Leersum heeft uitgesleten. Het hoogste uitzichtpunt is de Doornse Kaap in de Kaapse Bossen.

Ook leuk is het waterrecreatiegebied Henschotermeer. Dit is een schitterend meer in de bossen met een mooi zandstrand en veel speelattributen. De toegang is vrij, alleen voor parkeren van auto's en het stallen van fietsen moet betaald worden (1 euro per fiets). Het meer is 1,5 - 2 meter diep. Let op; duiken vanaf de bruggetjes is bloedlink, hier zijn al te vaak ongelukken gebeurd. In zwembaden is zwemgelegenheid in in Driebergen in het recreatiebad 'De Zwoer', in Doorn in het zwembad Woestduin en in het zomerseizoen (mei-september) in Leersum in het prachtg gelegen bosbad.

Maarsbergen kent het partycentrum Weistaar annex kaasboerderij met kaasmuseum waar je vóór 10 uur 's ochtends kaas kunt zien maken. Er is ook een leuke speurtocht door het museum te krijgen. In Soesterberg is het gratis toegankelijke Luchtmachtmuseum, vol met vliegtuigen.

 fietspaden door de groene omgeving

 Pyramide van Austerlitz

 Henschotermeer


Fietsreparatie

Voor onderhoud, reparatie of aankoop van een nieuwe fiets , kunt u gedurende uw verblijf op de Utrechtse Heuvelrug bij de volgende winkels terecht:

 Driebergen
Bike totaal Van Velzen!
Traay 183
3971 GG Driebergen
0343 - 512785
Bike Totaal Van Velzen! Driebergen
 
FietsPlus De Kruif
Traaij 45
3971 GC Driebergen
0343 - 513221
Fietsplus De Kruif Driebergen
 Doorn
Van den Berg's Rijwielspeciaalzaak
Amersfoortseweg 57
3941 EK Doorn
0343 - 412792
Van den Berg
J. Kieboom
Kampweg 45
3941 HD Doorn
0343 - 412121
Kieboom Doorn
 Leersum
Pater Tweewielers Bike Totaal
Rijksstraatweg 131
3956 CL Leersum
0343 - 451371

Bike Totaal Pater Tweewielers, Leersum
 Amerongen
Fietsdomein Amerongen
Overstraat 46
3958 BV Amerongen
0343 - 560229
 Fietsdomein Amerongen
 Overberg
Tweewielerspecialist R. van den Brink
Eindseweg 11
3959 AT Overberg
0343 - 481333
Tweewielerspecialist R. van den Brink Overberg
 Maarsbergen
Van Dijk Tweewielers
Woudenbergseweg 5
3953 ME Maarsbergen
0343 - 431229
     

Op het NS-station Driebergen-Zeist zijn OV-fietsen te huren en kunnen eenvoudige reparaties worden gedaan. De stalling is op werkdagen van 7:00 - 20:00 uur geopend, in het weekend is de stalling helaas weer gesloten.


Huur een OV-fiets op Driebergen-Zeist


Fietsrouteplanner

FietsrouteplannerAchter de computer is het mogelijk om een (toeristische) fietsroute uit te stippelen op de Utrechtse Heuvelrug. Met hulp van vele vrijwilligers en een grote financiele bijdrage van de provincie Utrecht is een mooie fietsrouteplanner gebouwd. Het is mogelijk om verschillende fietsprofielen op te geven (bijvoorbeeld "makkelijk doorfietsen" of "recreatieve route") en er kan zowel vanaf de kaart, een adres of een postcode een herkomst of bestemming worden gekozen. De route wordt op het scherm getoond, als kaart of tekst, kan worden uitgeprint en als GPX-file worden gedownload voor de GPS. De routeplanner is beperkt tot alle openbare wegen waar fietsers overheen mogen, een route over de snelweg of een bospad zal dus ontbreken.

Ga naar de routeplanner (snelle internetverbinding en Flash plugin vereist).


Ontwikkelingen

Om het toeristisch fietsen verder te stimuleren heeft de provincie een plan ontwikkeld met uitbreidingen of wijzigingen aan de toeristische fietsroutestructuur. Naast een fietspad tussen Leersum en Wijk bij Duurstede door het gebied van de Langbroekerwetering is er een fietspad over de lengte van de Heuvelrug in aanleg: Het Let de Stigterpad, genoemd naar de eerste voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Klik verder voor meer informatie.

Fietsen over de Wetering, niet altijd veilig.Interessant zijn de voorgenomen verbetering van de Beverweertse laan en de Langbroekerwetering. De Langbroekerwetering is een mooie weg, met prachtige kastelen en vergezichten. Helaas is er veel (sluip)verkeer waardoor het niet altijd even prettig fietsen is. Uit de verkeersongevalstatistieken blijkt ook dat de Langbroekerwetering niet veilig is. In de afgelopen jaren zijn er 3 dodelijke ongevallen geweest. Dat zijn er 3 te veel! Hoog tijd dus om de veiligheid en het fietsklimaat op de Langbroekerwetering te verbeteren. De Fietsersbond heeft suggesties voor de gemeente geformuleerd, nu komt het op besluiten en uitvoering aan.


Welkom - Afdeling - Wensen - Successen - Actueel - Archief - Driewieler - Toeristisch fietsen - Dagelijks fietsen - Verbindingen - Colofon