Start Omhoog Zoek in onze side De Porfyrie Pagina Inhoud

'Koningin Victoria

Koningin Victoria was buitenechtelijk kind

De Britse koningin Victoria was waarschijnlijk een buitenechtelijk kind. Dat schrijft historicus A.N. Wilson in zijn boek 'The Victorians', dat deze week uitkomt. Hij baseert zijn conclusie onder meer op de medische geschiedenis van de Britse koninklijke familie. Als zijn theorie waar is, zou de huidige koningin Elizabeth geen recht hebben op de troon.

[Koningin Elizabeth zou ten onrechte op de Britse troon zitten] Victoria's moeder, prinses Victoire van Leiningen, had volgens Wilson een langdurige relatie met haar in Ierland geboren secretaris. Hij denkt dat deze sir John Conroy - en niet prins Edward, graaf van Kent - de voorvader is van de huidige Britse royaltie.

De historicus heeft de medische geschiedenis van de koninklijke familie erbij gepakt. Voor de geboorte van Victoria blijkt de erfelijke stofwisselingsziekte porfyrie daarin veelvuldig voor te komen. Er is echter geen bewijs dat de troonopvolgster die zelf had of heeft doorgegeven.

Hemofilie
Victoria zou daarentegen wel draagster zijn van de erfelijke bloedstollingsziekte hemofilie, terwijl die in de zeventien generaties voor haar niet voorkwam. Wilson suggereert dat zij de ziekte aan Conroy heeft te danken.

Victoria was koningin van 1837 tot 1901. Zij kwam op de troon omdat de broer van prins Edward, koning Willem IV, kinderloos stierf. Als zij inderdaad een buitenechtelijk kind was, zou prins Ernst van Hannover, de omstreden echtgenoot van prinses Caroline van Monaco, op de Britse troon moeten zitten. Hij stamt af van de graaf van Cumberland, die de oom van Victoria en de andere broer van Willem IV was.

Bron: http://www.omroep.nl/nos/nieuws/buitenland/2002/september/

Start Zoek in onze side De Porfyrie Pagina Inhoud