Start Omhoog Zoek in onze side De Porfyrie Pagina Inhoud

De zon is de vijand

De zon is de vijand

Jong, Nederland2, 20.25-21.00 uur

9 februari 2001 VPRO-gids

Zonder hen zouden er geen vampiers bestaan. Tenminste, dat beweerde biochemicus David Dolphin in 1985. Het bericht sijpelde door in de serieuze pers (onder andere de New York Times, veel serieuzer kan niet) en sindsdien zitten ze - naast een heel zeldzame ziekte - ook nog opgezadeld met dit verschrikkelijke broodje aap verhaal. Want dat porfyrie≠patiŽnten verantwoordelijk zouden zijn voor het ontstaan van vampiers slaat bij nadere bestudering natuurlijk nergens op.

Alleen bij nadere bestudering helaas, want op het eerste gezicht was de gedachte van de biochemicus zo gek nog niet (zoals elk goed broodje aap verhaal best waar zou kunnen zijn). Hem was namelijk opgevallen dat bepaalde symptomen van porfyrie - een zeldzame ziekte die mismaaktheid kan veroorzaken en het gevolg is van bepaalde tekorten in het bloed - overeenkomsten vertoonden met algemeen bekende Ďeigenschappen' van vampiers. Om te beginnen- zo redeneerde Dolphin - zijn porfyrie-patiŽnten erg gevoelig voor zonlicht. Zelfs milde blootstelling kan serieuze gevolgen hebben De gezichtshuid kan scheuren, neus en vingers kunnen afvallen, lippen en tandvlees kunnen zich zo terugtrekken dat het lijkt alsof de tanden veel groter zijn. Aangezien porfyrie tegenwoordig in bepaalde gevallen behandeld kan worden met injecties van bloedproducten trok Dolphin de conclusie dat porfyrie-patiŽnten vroeger wellicht zelf op zoek gingen naar bloed. Tenslotte meende de biochemicus te weten dat knoflook chemische elementen bevat die pofyrie-aanvallen kunnen versterken. Wat weer verklaart waarom deze 'vampiers' een hekel aan knoflook hebben, Het klinkt allemaal heel plausibel, behalve dat er maar een heel kleine groep van porfyrie-patiŽnten is (de ziekte kent zeven verschijningsvormen) die het zonlicht niet kan verdragen. En die krijgen over het algemeen wel last van jeuk en uitslag, maar worden niet mismaakt. Dat bepaalde bloedproducten kunnen helpen is een recente ontdekking. Maar die medicijnen moeten worden toegediend. Als je ze drinkt worden ze niet door het lichaam opgenomen. Tenslotte is weten≠schappelijk nog nooit vastgesteld dat knoflook de ziekte zou verergeren.

Goed, de porfyrie-patiŽnten - en in het bijzonder de mensen met EPP, de variant waarvan de lijders geen zonlicht kunnen verdragen - zijn dus niet het prototype van de vampiers. Een hele opluchting. Dat neemt niet weg dat hun aandoening ingrijpend en soms verwoestend is. Zoals Rianne en Irene vandaag in het EO-programma JONG - waarin Ďgewone jongeren bijzondere verhalen vertellen' - zullen uitleggen.

GB 

Start Zoek in onze side De Porfyrie Pagina Inhoud