Yiu di Korsou

Gedicht

Geschiedenis familie

Emigratie, 1917

Jaren twintig 1

Jaren twintig 2

Jaren veertig

Auto's op Curašao

Auto's 2

Auto's 3

Auto's 4

Vliegen op Curašao

Piscadera Bay club

Jeremi en Newton

Nos ta bai Ulanda

Tante Lena's Dodge

Foto-album 1

Foto-album 2

Foto-album 3

Foto-album 4

Foto-album 5

Foto-album 6

Foto-album 7

Huizen: Pietermaai

Huizen: Sali˝a

Huizen: Rio Canario

Huizen: Julianadorp

De kunuku

Contact

 
Jeremi en Newton
 
Bijna aan het eind van de weg naar Westpunt, tussen het dorp Lagoen en landhuis Knip ligt het prachtige strandje Jeremi. Daar klimmen de heuvels op naar de verre Christoffelberg, eerst vol cactussen en doornige indjo, maar al snel kleurend met prachtige bromelia's en bijzondere bomen.
 
Huib nabij het dorp Lagoen, ca. 1946
 
Een adembenemend mooi gebied, waar de ''mondi'' (bush bush) de verkruimelende resten van oude mijngebouwen (Newton) en een bungalow van rond 1950 (Jeremi) aan het veroveren is. Eens vierden hier hele families kleine en grote vakanties, speelden dames urenlang bridge op de porch tot ze erbij neervielen en vingen hun kinderen de halfwilde ezels om ze voor een paar dagen te temmen. Een van die fortuinlijke kinderen was Huib Hessels.
 
Huib leidt een ''getemde'' ezel
 
bungalow Jeremi, jaren vijftig
 
Newton
In 1880 werd in de heuvels nabij Jeremi mangaan gevonden. De vondst leek zo veelbelovend dat een Engelse mijnmaatschappij meteen begon met de bouw van een kostbaar mijncomplex. Al na een jaar bleek de winning zo verliesgevend te zijn dat de mijn moest worden gesloten. Het hele gebied werd later door Anton's werkgever Amador Maduro van de overheid gekocht. Het gezin Hessels heeft er menig weekend mogen doorbrengen.
 
 
Het hoofdgebouw van het Newton-complex is een voorbeeld van de zeer solide Britse baksteenbouw uit het eind van de 19e eeuw. In Newport vinden we meer voorbeelden van deze industriele architectuur. Het gebouw van Newton wordt helaas al erg lang niet meer gebruikt, en verkeert nu in deplorable toestand.
 
 
 
 
 
Tussen hoofdgebouw en mangaanmijn lagen bijgebouwen, waaronder een bakkerij. Dicht bij de mijn liggen mijnertsheuvels, waarop enkele prachtige bomen groeien. Deze 'palu di sia kora' (Bursera simaruba) is een voor het droge bos van de lage heuvels van Curašao typerende boom. Een van z'n volksnamen is ''tourist tree'', naar de rode, schilferige stam die doet denken aan de door de tropenzon geroosterde blanke toerist...
 
landschap nabij Playa Jeremi, op de achtergrond de bungalow Jeremi
 
 
Newton in 2002
 
       vooraanzicht Newton 2002
 
vooraanzicht Newton, ca. 1955
 
bungalow Jeremi, 2002
 
bridgen op de porch van Jeremi
 
zicht vanaf Newton, met op de voorgrond
voormalige bakkerij van de mijn
 
    palu di sia-boom bij Newton
 
 
[Yiu di Korsou]