De 1e stap in het bouwen van mijn pizza oven, het weghalen van alle planten en afgraven voor de bestrating.

Zand en cement voor het 1e deel.

 Bouwverslag pizzaoven

De vloerplaat van de fundering is gestort, het uizetten van de binnenste draagmuur.

Onderin is een plaatje van ca 10cm dik gestort, voorzien van wapening.

Daarop een muurtje gemetseld van oude betonklinkers.

Het storten van de vloerplaat. Deze is 10cm dik en draagt op de randen op de aangebrachte fundering.

De vloerplaat is hier gereed

Eerst de bestrating leggen om weer normaal te kunnen lopen.

Uitzetten van de binnenste draagmuren

De binnenste draagmuren zijn later toch niet zichtbaar meer, en zijn opgebouwd uit oude betonklinkers welke ik nog had liggen.

De binnenzijde is voor het aanbrengen van de bovenplaat afgesmeerd met cement.

De bekisting voor de ovenplaat.

Onderin eerst 5 cm bewapend beton, daar bovenop 10cm cementgebonden perliet korrels, en bij het oven deel een bewapende betonplaat van 5cm dik.

Onderin is eerst 5cm beton gestort, met direct daar bovenop 10cm perlietkorrels met cement.

Het uitgraven is klaar en de fundering voor de pizza oven is uitgegraven en kan gemetseld worden.

Met behulp van een tijdelijke bekisting eerst de buitenste rand aangevuld met perlietkorrels, daarna direct de tijdelijke bekisting verwijderd en de plaat gestort waarop later de oven komt te staan.

Met behulp van een paar extra balkjes en spanbanden wordt de boel recht gehouden.

Najaar 2007, de onderbouw is gereed. Pas in het voorjaar 2008 weer verder.

Het afdak aan de schuur waaronder de oven moet komen.

Om het geheel in steil te houden met de oude hooiberg die er tegenover staat heb ik bij een zagerij in de buurt balken laten zagen van inlands eiken. Bij gebrek aan een kraan met een hulpconstructie de balk van 11,50 meter op de 2 buitenste staanders van 20x20cm getakeld.

De 7 balken naar de schuur zijn in de schuurmuur ingehakt. In verband met de beperkte hoogte van de bestaande dakgoot zijn deze aan de voorzijde half ingelegd in de ligger, en zijn de panlatten van half in de balken ingelegd.

Een overzicht vanuit het huis. Enkele maten:

Staanders                                     20x20cm x 1,80 meter hoog

Ligger                                            20x15cm x 11,50 meter lang

Balken naar de schuur            15x10cm x 2,50 lang

Panlatten                                        4x6cm   x ca 100 meter

Het afdak is klaar. Bovenop liggen oud Hollandse pannen waarvan ik nog een stapeltje had liggen.

Een aanzicht vanaf de onderzijde. Duidelijk is te zien dat de oude pannen niet overal goed afsluiten. Op zich is dit geen probleem, door de open constructie is het ook zo weer droog.

Jammer genoeg geen foto’s gemaakt van het opbouwen van de bol. Dit zijn 4 segmenten van vuurvaste beton, afgedekt met een laag van 10cm gebakken kleikorrels (hydrocultuur) met cement. Totaal zitten er 7 zakken in.

 

Tot 1 dag voor plaatsing is het eigenlijk altijd de bedoeling geweest de bol zelf te metselen van vuurvaste stenen. Echter omdat de fundering inmiddels al een jaar geleden gelegd was, ikzelf en mijn omgeving inmiddels wel eens wilden weten hoe een pizza uit een “echte” oven zou smaken, en mijn vrije tijd ook beperkt is (teveel hobby’s en te weinig tijd), heb ik besloten te gaan voor een oven van Fornino. Op deze wijze kwam er tenminste weer wat voortgang in het project.

Om de voorzijde toch een eigen look te geven heb ik geen gebruik gemaakt van de met de oven meegeleverde boog, maar heb deze zelf opgemetseld uit dezelfde oude stenen waarmee ook de rest van de oven is gebouwd.

Na 4 keer steeds iets warmer opstoken hier de allereerste broodjes.

Deze avond hadden we vrienden te eten, daar direct de allereerste pizza’s voor bakken heb ik niet gewaagd, maar de broodjes waren prima te eten.

Gevolg is wel dat ik hen nu ook aangestoken heb, en waarschijnlijk mag komen helpen om nog een oven te bouwen...

Met een hark het vuur naar achteren geschoven om ruimte te maken voor de allereerste pizza.

Daar is ie dan, echt de allereerste pizza. Afschuiven is ook een kunst, welke ik bij de 1e nog niet onder de knie had.

De 1e pizza desastreusos is eruit. De plaat was eigenlijk nog iets te heet, waardoor hij binnen 20 seconden gaar was, maar de schade aan de onderzijde was beperkt tot een paar zwarte randjes.

Als je het vuur aan de kant hebt geschoven is het handig een minuut of 10 te wachten (ovendeur bijna dicht doen) De ergste hitte is dan uit de plaat waardoor hect bakken iets beter gecontroleerd verloopt.

Pizza

 

De bol moet nog worden afgewerkt, maar ik wilde eerst weten hoe heet deze aan de buitenzijde zou worden. Ook kon op deze manier het laatste vocht mooi verdampen zonder in de isolatie te trekken.

 

Inmiddels weten we dat de buitenzijde ook na ca 4 uur stoken niet warmer wordt dan een graad of 40. Ook zit er al een flinke scheur in, wanneer de oven koud is zie je er bijna niets van, maar als hij is opgestookt komt de bovenzijde ca 4mm omhoog en ontstaat daardoor een flinke naad.