Restauratie hooiberg

Onze hooiberg verkeerde reeds enkele jaren in zeer slechte staat.

Hoewel je je er over verbaasd hoe slecht het riet nog mag zijn voordat het echt begint te lekken begonnen er nu toch werkelijk gaten in te vallen waardoor de onderliggende houten kapconstructie dreigde te verrotten.

Ook de 4 houten palen waren aan de onderzijde nagenoeg doorgerot, waardoor de kap alleen door de muurtjes en palen rondom overeind werd gehouden.

In mei 2006 zijn we dan ook begonnen met de restauratie, waarbij nadat al het oude riet was verwijderd eerst de 4 palen zijn vervangen door 4 nieuwe gedisselde roeden van inlands eiken. Daarna is van 1 van de lanen een deel vervangen, een aantal ronde houten palen in de kapconstructie vervangen en nieuwe bleeslatten aangebracht.

Hierna is er een nieuwe rieten kap aangebracht welke hopelijk weer minimaal 30 jaar meekan

Nadat de kap vanaf de vloer op diverse punten was ondersteund zijn de staalkabels waaraan de kap hing losgemaakt. Hierna zijn de palen stukje voor stukje afgezaagd, en tenslotte ruim een meter diep uitgegraven, waarbij het opviel dat deze boven en net onder de grond totaal verrot waren, maar vanaf 20cm onder de grond klokgaaf waren. Deze waren al meer dan 50 jaar oud!

Met behulp van een kraam zijn de nieuwe palen (roeden) geplaatst.

Nadat een deel van het houtwerk was vervangen en gerepareerd en de nieuwe latten waren aangebracht heeft een rietdekkers bedrijf in ca 1 week het nieuwe riet aangebracht..

En zo staat ie er nu bij.

Een kijkje vanuit de onderzijde de nok in.

In de hoeken zijn de trekstangen van 25mm dik te zien welke ter versteviging zijn aangebracht. Dit was nodig omdat ik geen 100% vertrouwen meer had in de uiteinden van de balken en het flinke gewicht van het nieuw riet. Op deze wijze worden de hoeken en de balken minder belast, hoewel ze toch nog een flink eind doorbuigen.