Bogen met kunststof en metaal

(home)


Steven van Schendel, Skiboog no.4

Steven is zo langzamerhand een echte diehard in de Skiboog traditie. Hierbij zijn vierde exemplaar. De fase van langlaufski's is ondertussen afgesloten, het is tijd voor het echte werk: een boog van Mannnen-ski's die je maar met moeite uit kunt trekken!

 

Het oorspronkelijke plan bestond uit het maken van een Ork-achtige boog, zoals te zien in de "Lord of the Ring" films. Maar gelukkig is het plan iets gewijzigd en is het prachtige houten middenstuk van Goudenregen blank gelaten. Iets braver, maar erg mooi.

 

 Het thema is niet helemaal losgelaten. Vormgeving en symboliek verwijzen naar de Orks .

De opdekplaatjes achter de schuin geplaatste bouten zijn gemaakt van simpel ijzer. De oplegger is een stuk buffelhoorn (uit de kringloopwinkel; altijd goed rondkijken als je ski's gaat halen). De werparmen zijn geprimerd en zwart gelakt.

"Schieten met deze boog is een leuke training, hij schiet goed en hard. De pijlen gaan dwars door het 12 cm dikke doelpak en de achtergelegen leuning van de keurige plastic Hartmann tuinstoel is dan ook al zwaar gehavend. Dan kan die tenminste ook weg en maak ik een mooie Afrikaanse tuinstoel van twee dikke eiken planken. Om te relaxen weet je."

 

 


De Golfboog.

Dit is er een in de categorie "snel een handboog maken". Van twee golfclubs, een stalen buisje en een rekvrij touwtje maak je in een half uur een volwaardige, onverwoestbare, demontabele boog. Heb je genoeg van je oude hobby, dan kun je zo door naar de volgende. Er staan vast een hoop ongebruikte clubs op zolders, in kelders of achter in garages die aan een tweede leven kunnen beginnen. Of misschien missen je (groot)ouders die paar stokken niet uit de golfkar?

 

Op de golfbaan kun je eigenlijk de hele baan lopen met een "IJzer 7" en een "Putter". Het zijn ook prima werparmen, maar op een handboog moeten de ijzers er wel af natuurlijk. Dat kan heel gemakkelijk door het ijzer flink te verwarmen, bijvoorbeeld boven het fornuis, zodat de lijm loslaat. Lukt dat niet dan kunnen ze afgezaagd worden.

 

De shafts van golfclubs zijn er in vele uitvoeringen en van allerlei materialen. Deze zijn van grafiet, een soort koolstof. Door de lengte van de koppelbus aan te passen kun je lengte en trekgewicht van de boog variŽren. De shafts inkorten kan vast ook wel, maar eerst eens kijken of ze het zo overleven.

Deze boog trekt circa 30 pond op 28 inch. Op de clubs staat "Graftech HT300 Ladies". Voor een zwaarde boog wellicht de type "Gents" nemen?

 

Wel even op het tillerbord natuurlijk. Al is het maar om op afstand te testen of de grafietsplinters niet rond gaan vliegen. De boog lijkt te knikken door het lange stijve middenstuk en doordat de taps toelopende handvaten van de clubs met speling in de buis zitten. Maar op de foto helemaal rechts zien we dat de werparm zelf eigenlijk heel mooi buigt. Egale ronde buiging en een stijf uiteinde. Prima clubs. Het grafiet is ook heel erg licht, wat bevordelijk is voor een snel schot.

(Na een jaar gebruik kan ik concluderen: prima boog! Soepel, behoorlijk snel voor zijn trekgewicht en nul handschok.)

 

Als je binnenkort aan een cloutverschieting meedoet en je hoort opeens iemand "Fore" roepen, dan is er een grote kans dat er een golfboog in het spel is.

 

Ook een golfboog gemaakt?  laat het s.v.p. eens weten

 


Derk Raggers en Freek Boers

Skibogen zijn ondertussen behoorlijk populair geworden. En geen wonder. Ze kosten weinig, zijn relatief eenvoudig te maken, schieten heel behoorlijk en vergen weinig onderhoud. Dat de ontwikkeling van de skibogen ook niet stilstaat bewijzen Derk en Freek.

"Deze boog is ook van langlauf ski's, alleen is het een combinatie van een recurve en een compound. We hebben weer gewoon (!!) een handvat aan twee uiteinden van de ski's gezet en daarna katrollen van de gamma op de werparmen geschroefd. Tevens hebben we ter decoratie een mooie legerkleur en zwarte camo-vlekken van leer aangebracht".

Et voila: de Compound (budget) skiboog is geboren!! Heel mooi en de vraag is nu: What's next?

 


Arian van Hanswijk, skiboog

Dit is wat Arian een budgetboog noemt, omdat hij maar ongeveer 12 euro kost. De ski's zijn daarin de grootste kostenpost.

Arian over zijn budgetboog: "Wellicht niet het origineelste idee maar ontzettend praktisch. Een recurve handboog gemaakt van tweedehands ski's.
De boog is onverwoestbaar en geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Kosten +/- 12,-
Benodigdheden:
- Stukje (hard)hout voor het handvat.
- 2 (langlauf)ski's voor de werparmen. (bij de kringloop voor 7,50 p.st.)
- 4 bouten met moer en ring.
- Nylon touw".

 


Nick Fennema.

Hoe maken we een boog(je) die tot de middel komt van een jongen van 12 jaar en schiet als een kanon?

Men neme uit het weiland een stalen omheiningspaaltje en ontdoet dat van zijn plastic mantel en draadknop. Er blijve een platte stalen strip met ribbels over. Twee gleufjes in de einden voor de pees inzagen, een pees zoeken en al het nodige vastzetten en afmaken met 'ducktape' ook wel 'Mc Giver tape' genaamd.

 

Omdat het metaal een soort verenstaal is, kan de boog er tegen lang opgespannen te blijven. Ook is hij erg ver uit te trekken ondanks zijn kleine formaat. Met dit boogje schoot Nick met een van mijn snellere pijlen over de honderd meter!

Zo'n korte boog is natuurlijk een perfecte ruiterboog.

Wellicht dat twee van zulke stukken staal aan elkaar geknutseld een goede boog voor een volwassene oplevert?

 


Jan van der Veen. Boog 0

Deze boog is gemaakt voor een "Maak je eigen boog" wedstrijd van Odulphus Stavoren.

Middenstuk en handvat van multiplex, werparmen van polyester zeillatten.

De zeillatten blijken goed te buigen maar zijn niet erg veerkrachtig. Het centershot werkt prima, mede door de verstelbare oplegger/button. Resultaat een redelijk preciese maar trage boog. Voor het gestelde doel van 10 a 15 meter echter goed genoeg.

 

 

 

 

 

 

 


Lars Kossen, gemengde techniek

Volgens Lars is het makkelijk zat, en zijn resultaten lijken hem gelijk te geven.

Links een grote boog met zelf gemaakt middenstuk en pijlenrek (gereedschapsklemmen). Alles in origineel "stealth-zwart". Dit kanon trekt ca 50 pond.

Rechts een complete zelfbouw met werparmen van hout, bekleed met kunststof uit de scheepsbouw. Klein maar soepel en een prima jachtboog. Ook geheel aangepast aan de persoonlijke wensen, zoals een button van een pennenveertje.

Beide bogen dienen niet te worden onderschat, zoals tijdens wedstrijden nog wel eens gebeurt.

 

 

 

 

 

 


Feike de Vries, onnavolgbare technieken

Feike ziet de dingen groot, soms zo groot dat hij een steuntje nodig heeft.

Links de ultieme bamboestok-boog met centershot. Handgreep is het handvat van een zaag. Menigeen zou van de pijl al een boog kunnen maken.

Rechts een verkenning naar de maximale maat van de compound cams. Ook aan de nachtsituatie is gedacht door verlichting toe te passen.

Beide bogen gemaakt in het kader van de "maak je eigen boog" clubwedstrijd en beide goed voor de orginaliteitsprijs.

" Feike: Top!"

 

 

 

 

 


WIE VOLGT?

 

(home)