Quick-made doelen

(home)

 


Rollen maar......

Ben Hazelbag maakte dit mooie doel van karton. Wat je nodig hebt: een hoop dozen van karton, tape, een krant en behanglijm.

Ben: "Wat grote golfkartonnen dozen van de supermarkt, Kruidvat enzovoorts in stroken snijden en daarmee aan de slag. Het is wel even een werkje maar het resultaat is een redelijk licht en duurzaam doelpak. Will Rijkers schoot er 2 dagen met een 55 ponder op, Patrick met 30 pond en ik met 40 pond trekkracht. Er kwam geen pijl door heen!
De golfkarton gangetjes, waar de pijl in komt, sluiten zich weer bij een volgend nabij geplaatste schot. Wordt het doel op den duur zwakker, dan kan de achterkant nog een tijd beschoten worden. 

Snijd zo lang mogelijke stroken die minimaal 15 cm breed zijn, dit wordt de dikte van het doel.  Gebruik het liefst grote en vooral stevige dozen. Die zijn soms dubbel geribt. Voor gebruik trek ik de stroken hard over de rand van een tafel om het karton samen te drukken. Door dit proces krullen de stroken vaak, waardoor ze beter en vaster op de rol passen. Hoe vaster de hele rol opgerold word, des te beter. Om te voorkomen dat de stroken van de rol loskomen, het begin en einde van elke strook goed vastzetten met tape.
Met een schuurmachine is de uiteindelijke schijf vlakker te maken, zodat er een blazoen op kan. Om er een stabiel geheel van te maken kunnen de kopse kanten beplakt worden met minimaal 5 lagen krantenpapier. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld flink wat behanglijm. Is dat goed droog, plak dan de rand van het doel af met tape. Als je geen blazoenen hebt: dan nog even creatief met passer en verf in de weer om er een te maken en knallen maar."

Ondertussen zijn er al aardig wat doelen van dit type gemaakt. Onder andere door Koen en Willem Zweekhorst. " We hebben er eerst een gemaakt van 45 centimeter en die is 23 centimeter dik. Daarna ook een schijf van ruim 60 cm en die is 16 cm dik. Daar komen onze bogen van 55 en 70 pond echt niet doorheen!!


Doos met oud papier.

 

Waarschijnlijk staat er wel een in de schuur of bijkeuken.

Stapel het papier dwars op de schietrichting.

Een laag papier heeft een behoorlijk remmende werking. Zoals je ziet in de rechter foto. Een pijl met platte punt, uit een 30 ponds boog, van ca 10 meter afstand, komt net door de dikke krant heen.

 


Ynse Segaar en Nick Fennema hebben ook een een snelle manier.

Ze vullen een jutezak met stro en hangen die op.

Even opletten: zowel bij de zak als bij een doos kan de pijl door het doel heenvliegen als je het helemaal aan de zijkant raakt waar weinig papier zit.

Op de foto de jutezak samen met de boog die Ynse in de workshop maakte. Is het geen beauty?

 

 

 


WIE VOLGT?

 

(home)