Handleiding Startersboog

(home)

 


Op veler verzoek hier een basis-handleiding voor een startersboog.

 

Hopelijk krijg je met dit ontwerp de basisvaardigheden onder de knie, waarna je uit elk stuk hout een boog weet te maken.

Onderaan zie je enkele mooie voorbeelden.

 


Haal bij de houthandel of timmerman of de bouwmarkt of waar ook maar, een lat van de aangegeven afmetingen. Neem wat extra voor het op te lijmen handvat.

Houtsoorten kunnen zijn: essen, zwaar grenen, esdoorn, iep, hickory, berk, eiken enz.  Vooral grenen is lekker goedkoop.

Uiterst belangrijk is dat "de draad" over de volle lengte in de zijkant van de lat te volgen is. Dit zijn vaak donkere lijntjes die de verschillende groeilagen van elkaar scheiden.

Zoek daarom de lat zelf uit. Wees kritisch!!

De sterkte van elke lat is verschillend. Dus de dikte is een beetje gokken. Begin met ca. 1 a 1,2 cm dik. Liever een paar milimeter dikker dan dunner, want je kunt altijd nog hout weghalen.

Lijm een aantal lagen op elkaar ter plaatse van het handvat, totdat het hier ongeveer 3 a 3,5 cm dik is. Gewone witte watervaste houtlijm voldoet.

Laat dit minimaal 24 uur goed uitharden.

 

Rondt dit opgelijmde deel af volgens de schets hiernaast.

De zijkant is nu klaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Nu is de bovenkant, oftewel de rug, aan de beurt.

Zaag de hiernaast afgebeelde figuur uit. Zorg dat beide zijden exact gelijk zijn, en zeer gelijkmatig smaller worden.

De grove vorm van de boog is nu bijna klaar.

 

 

 

 

Afmetingen ter plaatse van het handvat

 

 

 

 

 

Haal de scherpe kanten van alle hoeken. Rondt het handvat af zodat het lekker in de hand ligt. Pas op dat je het niet verzwakt!

 

 

 

Maak de uiteinden mooi spits, dit maakt de boog sneller. Maar laat ze wel weer zo stevig dat ze tegen een stootje kunnen. Ook moet je een voorziening voor de pees maken. Bij een spitse punt is een inkeping niet verstandig. Dus kun je een verhoging maken.

 

Nu is de boog klaar om te leren hoe hij mooi moet buigen

 

 

 

 


Je kunt ook een eenvoudiger model maken zonder opgelijmd handvat: klik dan hier. Ga daarna hieronder verder met tilleren.

 


Probeer de nieuwe boog nooit zomaar op te spannen. Je moet hem leren mooi te buigen. Dat wordt tilleren genoemd en gaat als volgt:

Maak van een touw een tijdelijke, lange pees.

Kijk je vader, broer, moeder, opa, oma of wie ook maar lief aan en vraag of ze de boog een klein stukje uittrekken terwijl jij toekijkt. Voor de spiegel of een raam kan ook. Kijk elders op de site voor een "tillerboard" of pijnbank.

Let op: een klein stukje uittrekken!!!!!!

Kijk nu goed of je stijve plekken ziet (die niet buigen, dus). Merk ze op de buik aan met potlood. Hier moet je voorzichtg hout wegnemen.

En doe dit op buik, en elke keer maar weinig! Vijl of schraap een beetje weg en trek dan weer even ver uit, laat hem 2 minuten wennen en controleer de buiging opnieuw.

Zo ga je door tot je de boog egaal buigt en je hem op kunt spannen. Dan laat je hem 4 a 6 uur gespannen staan zodat het hout aan buigen went.

Daarna ga je steeds een stukje verder met uittrekken, laten wennen, controleren en weghalen als het nodig is. Totdat je hem volledig uit kunt trekken.

Trekt je boog te zwaar? maak hem dunner of smaller.

Trekt je boog te licht? kort hem aan beide zijden 1,5 cm in.

 

DOE RUSTIG AAN, KIJK GOED,

bij twijfel niet verder trekken.

 

 

 

 

 


Dan inschieten

Schiet 50 proefpijlen op halve kracht.

Ontspan de boog en laat 'm even rusten. Controleer de rug van de boog op eventuele scheurtjes en of er vezels loslaten.

Bouw nu de treklengte rustig aan op totdat je op volle treklengte staat te schieten.

Functioneert alles nog na een paar honderd pijlen?....Gefeliciteerd!!!

(zo niet....snel overnieuw beginnen.)

 

 

Nu kun je de boog mooi af gaan werken met lak en een leren handvat.

 

 

 

 

 

Is het gelukt?? Laat wat weten of stuur een foto.


 

Eenvoudige, goede boog van een grenen lat.

 

Deze boog is gemaakt van een grenen lat van de Karwei. Het stickertje zit er nog op.

Hij trekt ongeveer 30 pond bij 28 inch treklengte.

En hij schiet prima!!

 

Deze boog kun je maken door bovenstaande handleiding van de Startersboog te volgen. Het is een vereenvoudigde uitvoering omdat er geen handvat opgelijmd en uitgezaagd is.

 

 

 

Het eenvoudige schema van de boog, de werparmen lopen vanaf het handvat eenvoudig taps toe.

 

De Basis is een grenen lat van 44x18 mm. Maar ook andere maten kunnen natuurlijk voldoen. Veel Bouwmarkten hebben grenen latten.

 

Zoek een lat waarbij de nerven op de brede kant en de draad op de zijkant zo lang mogelijk rechtdoor lopen. In grenen zijn die er genoeg, maar wees kritisch!!

Gebruik de beste brede kant als rug.

 

Bij het tilleren van de boog het handvat niet te smal en dun maken. Dit deel moet stevig blijven.

 

 

Het handvat kun je omwikkelen met doek en leer, totdat het lekker in de hand ligt. Waar de pijl langs moet, is het handvat een beetje smaller gemaakt.

De nok is ingekeept voor de pees en daaronder omwikkeld met garen ter versteviging. Zwarte verf geeft de nok het aanzien als die van een longbow.

 

Grenen staat niet te boek als bogenhout. Maar door de boog goed rond te tilleren en door smalle nokken te maken, schiet deze boog verrassend snel. En na een paar maand gebruik is hij nog behoorlijk recht.

Voor ongeveer 5 euro heb je een leuke boog, of een goedkope les, kortom:

Een goede keus om het bogenmaken mee te beginnen!

 

Laat weten of het gelukt is!!


Reactie van Peter van der Veen

Het boek Houtkoorts is goed aangekomen en Ruben vindt het prachtig. We hebben een een leuke boog gemaakt die verassend hard schiet! De boog is van grenen (gamma latje) met gewoon sisal pees. Pijl ook grenen (gamma) met houten puntje en 2 veertjes. De boog schiet beter dan een glasfiber boog van de decathlon (sportwinkel) met professionele pijlen van glasfiber en stalen punt. Ik had niet gedacht dat je zoveel kon halen uit een simpel grenen latje van 4 euro. Het verbaasde me ook dat het niet knapte. Ik heb er inmiddels nog een gemaakt voor mijn 2e zoontje (Victor).

 


Isdart Rensema

"Het is me gelukt om een grenenhouten flatbow te maken. Ik moet er wel gelijk bij zeggen dat dit niet mijn eerste probeersel was. Ik heb er namelijk ook al een gebroken. De eerste boog had ik gemaakt van een lat van de praxis, ik kon op dat moment geen betere vinden. Hij was 9mm dik en 45mm breed, op zich prima. Ik had al gezien dat de draad te veel uit het hout liep. Toch maar aan het bouwen geslagen, met negatief resultaat. Al tijdens het tilleren, op een treklengte van ca 50cm, knalde het geheel uiteen. Balen natuurlijk, maar geluk bij een ongeluk was dat ik ondertussen bij de gamma een veel betere lat gekocht had met een fijne en schitterend parallel lopende nerf structuur. En ook nog eens groter van formaat, namelijk 12mm dik bij 55mm breed. Hiervan heb ik de boog gemaakt die op de foto's te zien is. Dit keer dus een erg positief resultaat. Het lastige was alleen dat de lat net te kort was om ook het handvat er uit te fabriceren. Als zuinige Zeeuw vond ik het te duur om nog een lat te kopen, alleen voor het handvat. Dus heb ik een vuren balk gebruikt die toevallig nog in mijn schuur lag. De holle onderkanten aan het handvat zijn gemaakt met een bandschuurmachine. De ronding naar de werparm heb ik afgetekend met behulp van een 28 inch fietsband. Deze bleek de perfecte radius te hebben. Uiteindelijk heb ik de armen van de boog met de schaaf afgeschuind. Daarna alles nog wat afgerond met schuurpapier en de boog was klaar om te tilleren. Dit ging in tegenstelling tot mijn vorige probeersel prima. Hij bleek met gemak een treklengte van 28 tot 30 inch te halen en een treksterkte van ongeveer 25 pond. Heb verder nog een vlaamse pees gedraaid uit aflapgaren die ik van de schoenmaker in Middelburg gekregen had. Als finishing touch is er nog een leren handvat op gemonteerd. Zie hier een perfect werkende boog. Je ontwerp heeft zich dus weer bewezen en ik wilde je hierbij dus ook bedanken voor het verschaffen van de zeer duidelijk te volgen bouwbeschrijving op je site."

 

Groet, Idsart Rensma

 


Eduard de Koning

 

 

"Hij is eindelijk af! Begonnen met een grenen lat van 44x18 mm. Hij werkt perfect! Schiet over de 100 meter en heeft de schietproef van 200 pijlen doorstaan.

 

 


Tim is het ook gelukt:

Tim: "De grenen jeugdboog is af, getillerd en ingeschoten, hij is vrij licht maar schiet wel goed. Ik ben 16, en het tilleren heeft niet zo erg lang geduurd; eerst had ik een pijnbank gemaakt en heb de boog 4 uur op spanningshoogte laten liggen, daarna heb ik de boog langzaam doorgetroken tot de treklengte (+/- 72 cm). Ik heb vrijwel nergens hout hoeven weghalen omdat de buiging al egaal was. Ik ben nog steeds aan het twijfelen of ik de boog moet inkorten (om hem zwaarder te maken). Bij een gewicht van 8 kilo zat hij al op 70 cm uittrekking, maar de pijl schiet toch erg ver weg. De boog is 180cm lang, dus inkorten is nog mogelijk (de werparmen zijn over 0.9cm dik, vrij dun ja, maar ik had geen ander materiaal tot mijn beschikking). Misschien nog een tip voor het handvat: Inrollen met touw en vervolgens transparant oplossende houtlijm oplossen in water en daarmee het handvat goed nat maken, dan is er geen beweging meer te krijgen in het touw."

 


Steven Prins is het ook gelukt. (En, aan die dikke smile te zien, best naar tevredenheid.)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

(home)