(Home)


Workshop   -Zelf een handboog maken-

Al meer dan 10 jaar ervaring in het organiseren van bogenbouw-cursussen.


Foto's van eerdere workshops

 

Voor data en deelname zie onderaan


 

Ben je een doorzetter? Kun je geconcentreerd werken en geduld opbrengen?

Maar vooral: zou je graag een houten boog maken? Doe dan mee en:

Maak je eigen goed werkende en duurzame handboog.

 

 

 

Uitgangspunten:

1) Het maken van een goed werkende, duurzame houten boog die is afgestemd op jouw treklengte en -kracht

2) Toepassen van eenvoudige technieken en gereedschappen

3) Gebruik van natuurlijke basismaterialen

4) Het optimaal "tilleren" staat centraal (= essentie van het bogenmaken)

 

 


Wat ga je maken?

- Je maakt een houten boog van hickory. Het type boog dat we maken is in Noord Europa al minstens 10.000 jaar bekend. Het heeft iets verbrede werparmen en een verdiept handvat. Het model is zeer betrouwbaar en schiet goed. Het is ook perfect om het bogenbouwen mee te leren.

- De pees is een zogenaamde gedraaide of "vlaamse pees" met twee lussen.

- Het handvat wordt uit leer gesneden en voorzien van een leren of stoffen veter naar keuze.

 


De workshop duurt twee dagen* met:

 


Data  2016 - 2017

 

24 en 25 september 2016 (volgeboekt)

15 en 16 oktober 2016 (volgeboekt)

  19 en 20 november 2016

17 en 18 december 2016

......................

......................

Op de hoogte blijven van nieuwe data? Een afspraak maken? stuur een mailbericht.

 


Deelname

 

De werkplaats bevindt zich in het historische centrum van het mooie Makkum, Friesland. (Vlak bij de snelweg en slechts 1,5 uur rijden vanaf Utrecht).

* De workshops duren twee dagen. Maar sommige deelnemers of bogen hebben iets meer tijd nodig. Geen paniek, geen stress: afhankelijk van je vorderingen of wens plakken we er een extra dag aan vast of maken we een vervolgafspraak op korte termijn (geen meerprijs). Belangrijk is dat je je eigen boog maakt, die bij jou past, in jouw tempo, die goed getillerd is en het lang volhoudt. En bedenk: het beste materiaal om een goede boog van te bouwen is...geduld!

De kosten voor de workshop zijn inclusief:

De inschrijfkosten voor dit alles bedragen 269,= euro

Voor informatie en opgave email zelfbogenmaken@planet.nl

Wil je met een groep of in een andere vorm of op een andere tijd een boog maken? Informeer naar de mogelijkheden.

 

Tot ziens!

- Jan van der Veen-

  

Over de houtsoort:

Nog een TIP ter voorbereiding op de workshop: Het moeilijkste en belangrijkste onderdeel van het bogenmaken is het zogenaamde tilleren: "Hoe laat je de boog goed buigen?" Op deze website kun je er al het een en ander over lezen. In het boek Houtkoorts heb ik het, naast veel andere essentiele zaken, uitgebreid behandeld. In tekst en veel beelen. Prima leesvoer ter voorbereiding en in combinatie met een workshop krijg je 5 euro korting op het boek.

Tot slot: Met 2 personen een boog maken kan prima. En zo leer je 2 dingen in 1 keer: een boog maken en elkaar beter kennen.

  

Enkele reacties:

 

Heel fijn weekend gehad, zeer aangenaam. Leerrijk, lekker eten, zeer goed verzorgd, goed georganiseerd, de nodige aandacht voor iedereen. Kortom wij hebben ons goed geamuseerd, veel bijgeleerd en hadden zelfs de indruk op vakantie te zijn. Jullie maken er echt werk van. Onze grenzen zijn weer stevig verlegd ! 

Marie-Rose & Dirk De Borger, Brognon, France

 

Ik vond afgelopen weekend fantastisch!  Ik wil jullie nogmaals hartelijk danken voor de workshop, de verzorging eromheen en de gastvrijheid. De workshop was zeer leerzaam met een heel mooi resultaat. De boog ligt in de huiskamer en ik moet er nu een maken voor mijn zoon, dochter en zelfs mijn vrouw. Ik heb ze nogmaals bedankt voor het 'verjaardagskado'. Ik ben nu echt ge´nfecteerd door het bogenmaken virus en breek mijn hoofd over de lokatie van het tillerbord. Ik denk dat als er meer mensen dit zouden gaan doen er minder gevallen van burnout of overspannen zouden zijn. Vooral het oefenen van geduld, goed leren kijken, onthaasten, en nogmaals beter leren kijken, is een leerzame ervaring.

Met vriendelijke groeten, Rinus, Eindhoven.

 

"Een zeer leerrijke en leuke ervaring, zeker voor herhaling vatbaar. Groeten en vooral dank aan allen die aan deze workshop meewerkten."

Johan Vanpee, Belgie.

 

"Een fantastische ervaring om je eigen boog te maken en ermee te schieten."

Alle Jansen, Oosterwolde. 

(Alle schiet sinds 3 jaar met zijn "workshopboog")

 

Ik wil jullie nogmaals bedanken voor het heel leuke en leerzame weekend. De ontvangst was subliem, open en hartelijk. De uitleg was goed en duidelijk. De lunches waren perfect en lekker uitgebreid (eigengemaakte soep?). De boog die ik heb gemaakt is super. Ik vind het nog steeds ongelofelijk dat ik in 2 dagen tijd een boog heb weten te maken. Had ik van te voren nooit verwacht, ondanks de "mooie" verhalen op je site.

Nogmaals bedankt, Groet van Marcel, Apeldoorn
.

 Bijgaand mail ik wat foto's van hoe mijn boog uiteindelijk is geworden (zie hier boven). Ik heb nog 1 weekendje besteed om hem fijn te tilleren (eigenlijk ging de meeste tijd op aan het maken van de tillerstok enzo) en daarna heb ik hem licht gebeitst en gelakt met jachtlak. Ik ben erg blij met het resultaat. Op 29'' trekt ie 38#, iets zwaarder dan ik aanvankelijk in mijn hoofd had, maar eigenlijk is dit trekgewicht prima voor mij. Ook heb ik hier vlakbij mijn huis een afgelegen hoekje van de uiterwaarden ontdekt waar ik heerlijk rustig kan oefenen.

Groeten, Tim Breur, Wageningen.

(Een jaar later mailde Tim: Ik sta regelmatig nog te schieten en heb ook wat andere houtschutters ontmoet, natuurlijk de nodige pijlen al verloren, pees gebroken etc. Maar aan de boog mankeert nog niks, hij schiet nog steeds prima!)


 

"Afgelopen zondag als trotse bogenbouwer naar huis gegaan en vandaag stond ik al met mijn eigen handboog op de baan. Ik werd ondersteund met een paar goede adviezen en schoot uiteindelijk voortreffelijk op doel. Het virus heeft me te pakken."

Per Wijnands, Broekhuizen.

 

"Graag wil ik jullie bedanken voor een prachtig weekend; niet alleen was het geweldig zo met hout te werken maar ik heb nu zelfs een boog! De plezierig ontspannen en deskundige wijze waarop jullie dat deden was erg goed."

Vast tot ziens, Ben, Oegstgeest.

 

 


En dan nog twee ex-cursisten die het bogenmaken heel serieus hebben opgepakt:

TBows

 


 

(Home)