Wat is nu eigenlijk "het weer"

Ons weer is het resultaat van een unieke combinatie van het type atmosfeer dat onze planeet bezit, van de overvloedige hoeveelheid water en van onze afstand tot de zon. Iets dichter bij de zon en we zouden permanent gehuld zijn in een verstikkende wolk; iets verder weg en het zou permanent bevroren zijn. De belangrijkste drijvende kracht van het weer is uiteindelijk de energie van de zon. Deze brengt de lucht in de atmosfeer in beweging.


Er wordt ook zonne energie opgeslagen en vrij gelaten als water omgezet wordt in gas of ijs en vice versa. Omdat de lucht reageert (door lichter of zwaarder te worden) op veranderingen in de temperatuur ontstaan er (natte of droge) wolken, valt er regen, verandert de luchtdruk en waait er weer. Het weer, zoals wij dat ervaren is het gevolg van de toestand van dat moment van de laag in de atmosfeer, die het dichst bij de aarde is.

Al ons weer wordt gevormd in de troposfeer: dit is het meest compacte en laagste gedeelte van de atmosfeer. De omstandigheden hier varieren van uur tot uur, van dag tot dag, van plaats tot plaatsen van seizoen tot seizoen. Dit is afhankelijk van de aarde die, draaiende om een schuine as, zijn jaarlijkse tocht om de zon maakt. Verschillende gebieden op de aarde ondergaan verschillende veranderingen van het weer gedurende een jaar. 

Dit wordt het klimaat genoemd. Gewoonlijk hoeven we voor dagelijks gebruik het weer alleen maar te beschrijven als goed, redelijk, slecht of gevaarlijk. Meteorologen moeten de weersomstandigheden echter zo precies mogelijk waarnemen en kunnen beschrijven door middel van een combinatie van temperatuur, luchtdruk, vochtigheid, bewolking en wolkentypes, zicht, neerslag en de windrichting. 

De atmosfeer is een compliceerde natuurkundige machine. Op de meeste plaatsen is het nog steeds niet goed mogelijk om het weer van een willekeurige dag in de toekomst te voorspellen, Het weerkan slechts voor een beperkt aantal dagen vooruit voorspeld worden. Door kennis te verzamelen via meer dan honderd jaar weerobservaties, via satelliet-waarnemingen en krachtige computermodellen voor het gedrag van de atmosfeer, is het nu mogelijk zeer nauwkeurige weersvoorspellingen te maken voor enkele dagen. Maar om nu al te zeggen of het met koninginnedag warm, zonnig, koud of regenachtig zal zijn is nog steeds een gok, het ligt nog steeds buiten onze controle. (gelukkig??)

                                                                                        Terug