H a r r y -- v a n -- d e r -- V e n

s c h i l d e r
------ s c h r i j v e r


    Home -------- Informatie -------- Schilderen -------- Schrijven -------- Nieuw
     

 

Informatie


Van jongs af aan houdt Harry van der Ven zich bezig met tekenen en schilderen.
Hij beschikt over een aangeboren creativiteit en tekenvaardigheid. Zijn voorvaderen hielden zich al met kunst bezig. Een van hen werkte in de 19e eeuw als beeldhouwer aan de beelden in de Sint Jans basiliek in 's-Hertogenbosch; zijn grootvader hield zich in zijn vrije tijd graag bezig met schilderen en maakte een aantal fraaie stadsgezichten van Den Bosch en omgeving.

Uit stamboomonderzoek blijkt dat er meerdere beeldhouwers voorkomen in de familie. Eén lijn voert via België (Brugge) terug naar een schilder in Chambéry (Frankrijk), van wie een schilderij uit 1619 nog te zien is in de kathedraal aldaar.

 

Gedurende de jaren zestig maakte hij als angry young 'artistiekeling' tekeningen en schilderingen op papier, die hij voor een avondje vrij drinken verkocht.
In de zeventiger jaren schilderde hij een aantal romantische taferelen op eiken paneel voor het toenmalige bekende veilinghuis Pijnenburg. Ook restaureerde hij de schilderijen van de Kruisweg van een kerk in Keldonk.
Daarnaast maakte hij illustraties voor diverse publicaties en boeken.

Harry van der Ven studeerde af in de Vrije Beeldende Vormgeving (schilderen en grafiek) aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Zijn eerste atelier was gevestigd in het inspirerende kasteel Herlaer in Halder, waar hij in de jaren '80 graag werkte.

Hij exposeert regelmatig en verkocht werk in binnen- en buitenland, onder meer via Internet en de kunstuitleen.

Van 1995 tot 1999 was hij de eerste voorzitter van de Gemeentelijke Kunstcommissie van Sint-Michielsgestel.

 

Vanuit dezelfde kunstzinnige drang verbeeldt hij als schrijver belevingen en gedachten.

Al vroeg schreef hij zijn gedachten op. Hij bracht zijn bevindingen onder woorden, schetste de verwondering, uitte zijn agressie, verwoordde zijn begrip, vaak vanuit een onverwachte andere kijk. Zo onstond een hoeveelheid tekst die leidde tot het uitbrengen van enkele aforismenbundels. Hierin geeft hij veel kernachtige uitspraken, die een samengebalde weergave vormen van zijn beschouwingen, associaties en emoties.

Het voortdurende verlangen om de wereld om hem heen en in hemzelf te doorgronden en te begrijpen brengt hem ertoe om zich heen te kijken en dan te willen zien wat waarneembaar is, ook met gesloten ogen. Dit leidde tevens tot het schrijven van een roman waarin hij een humoristische, soms absurdistische schets geeft van het gehannes met de alledaagse beslommeringen. Een lachspiegel die ook brute kritiek niet uit de weg gaat.

 

Daarnaast houdt hij zich vanaf zijn jeugd bezig met muziek. Hij richtte bands op waarin hij zelf als gitarist optrad. De laatste band "Sticky Fingers" tourde tussen 1998 en 2008  rond en trad onder meer als support act op van BLØF en Rowwen Hèze. Tegenwoordig schrijft hij teksten en muziek voor eigen songs.

 

Opleiding:
Vooropleiding: HBS-A, Sint Janslyceum 's-Hertogenbosch
Opleiding: Bestuursacademie Tilburg, Kandidaats Rechten Katholieke Universiteit Tilburg

Kunstopleiding: Vrije Beeldende Vormgeving (Schilderen en Grafiek) Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven

 


Contact:
Woonplaats: Sint Michielsgestel.

Telefoon: 073-5512970

Mobiel: 0653519258

Email: info@harryvanderven.com  of harryvanderven@kpnmail.nl  

 

 

presentatie 2014


expositie 1984

vrij drinken 1966


atelier Herlaer


expositie 2012
    © Harry van der Ven 2015
Alle afbeeldingen en (delen van de) boeken zijn eigendom van de kunstenaar en mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook,
zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en/of de uitgever.