H a r r y -- v a n -- d e r -- V e n

s c h i l d e r
------ s c h r i j v e r


    Home -------- Informatie -------- Schilderen -------- Schrijven -------- Nieuw
     

 

Schrijven

 

Vanuit dezelfde kunstzinnige drijfveer als schilderen maakt hij als schrijver belevingen zichtbaar. Plotselinge invallen en gedachtespinsels schrijft hij op voordat ze vervliegen.

In gevoelige beeldspraken beschrijft hij de betekenis en de emotie van het leven en het zoeken naar balans in de complexiteit. Afwisselend in kernachtige zinspreuken van een enkele regel, korte gedichten en prozaïsche vertellingen drukt hij de betekenis uit van belevingen. Op zoek naar de essentie vindt hij andere betekenissen dan de voor de hand liggende. Ervaringen, beschouwd vanuit een andere invalshoek.

Door onverwachte associaties en verrassende interpretaties vanuit een andere invalshoek laat hij met humoristische taalvondsten zien wie wij zijn.

Humor, ruwe kritiek, absurdistische of doordachte uitspraken tonen de schoonheid en de banaliteit van alledag.

 

Hij schrijft zoals hij schildert en gitaar speelt. In zinnen van een enkele regel, een paar woorden. Pakkende gedichten met weinig maar wel de goede woorden. Direct, als een uitdagende gitaar riff, als een sprankelende kleurschakering. Geen woordenstromen, want met weinig - maar wel de goede - woorden kun je het karakter van wat je herkent beter zien.

 

In 2006 verscheen bij uitgeverij Gopher BV zijn eerste aforismenbundel De kleur van schaduw, een verzameling van honderden eigenzinnige statements.

Gaandeweg worden gedachten aan flarden getrokken. Ze worden schaduwen, waaraan het oorspronkelijke nog is te herkennen. In deze bundel kijkt hij naar de kleur van die schaduw.

 

Zijn tweede aforismenbundel De smaak van prikkeldraad verscheen in 2011.

Ook hierin proeft hij in een paar honderd niet alledaagse beschouwingen zijn ervaringen en spontane gedachten. Een expositie en tegelijk een expressief portret. Je kunt er veel verhalen in lezen uit de wereld van Harry van der Ven. Maar ook je eigen verhaal.

 

In 2014 is een quote uit zijn werk opgenomen in "Het grootste citatenboek ter wereld" van Gerd de Ley (België), die de afgelopen 50 jaar in binnen- en buitenland een grote reputatie heeft opgebouwd als citatenverzamelaar.

Zie hier bladzijde 6 van het inkijkexemplaar en hier voor de collectie van woorden.org.

 

Zijn eerste roman Tararaboemdijee werd in 2014 gepubliceerd.

In Tararaboemdijee schetst Harry van der Ven een satirisch beeld van het gehannes met de hedendaagse beslommeringen van het onbekommerd leven van Michel Fontanel. Michel Fontanel heeft jongs af aan zo zijn eigen inzichten over van alles en nog wat. Hij ziet het leven als een hoop heisa waar je niet serieus mee om hoeft te gaan en onttrekt zich aan de vanzelfsprekendheid van het alledaagse gedoe met onbedorven meningen, lollige vrijmoedigheden of provocerende vrijpostigheden en groteske misverstanden. 

Nieuw
Met enige regelmaat verschijnt hier een nieuw aforisme, gedicht of een andere tekst.

Het kan ook zijn dat een tekst gewijzigd wordt of vervalt.
Aldus groeit een verzameling die uiteindelijk leidt tot een nieuwe uitgave, waarvan het ontstaan voortdurend te volgen is.

Via onderstaande links vindt u informatie over de de publicaties en een aantal citaten.
Tevens bestaat de mogelijkheid een eBook-versie (in epub-formaat) van de bundels te downloaden. U kunt dit opvragen via een email; u ontvangt dan een link voor de download.
Stuur uw email naar: info@harryvanderven.com of harryvanderven@kpnmail.nl
Degenen, die het boek aangeschaft hebben, kunnen het eBook gratis bestellen.200620112014

 

 
 
Reacties van lezers:

Prachtige bundel. Jij moet toch wel een "spannend" mens zijn om dit te kunnen schrijven. Geweldig.

Heb de bundel met veel plezier gelezen, sommige stukjes wel meer dan een keer.....

Het boek 'De kleur van schaduw' heb ik al in mijn bezit. Je mag er met recht trots op zijn !!!

De korte teksten zijn in het algemeen de betere. Daarin staat een taalvondst centraal, die dan ook nog een zekere wijsheid weerspiegelt. Echte aforismen.

Ik vind het fantastisch. Bedankt voor jouw gedachten, dat ze maar nogmaals aan flarden gaan en in boekvorm verschijnen!

Knap hoor. Heeft hij dat allemaal zelf bedacht?

Filosofisch of poëtisch getint, wat natuurlijk net de kracht is van het geheel.

Er staan mooie uitspraken in. Dingen waar ik iets mee kàn.

Mijn algemene indruk is dat het vaak zeer persoonlijke gedachten en gevoelens zijn. Dat vind ik heel positief. Ook zie ik een speels gevoel voor taal.

Ik heb uw teksten met veel plezier gelezen. Ze zijn goed gemaakt.

Bedankt voor je prachtige boekje. Overigens heb ik je altijd al een zeer gekleurd mens gevonden.

Leuke bundel aforismen, ik heb hem al enkele keren doorgelezen. Die van die zombies is trouwens vlijmscherp!

Heb er al verschillende malen in zitten lezen. Het zijn leuke stukjes en wil je feliciteren met dit boek en veel succes wensen.

Er staan hele mooie uitspraken in. Anders dan die andere boeken tegenwoordig.

Teksten ervaren als flitsen, consequent volgehouden, gaan veel kanten op, ook onverwachte. Doet denken aan de late John Coltrane, met sheets of sounds, die nog alle kanten uit kunnen gaan. Bundel van iemand met een surplus aan gefilterde gedachten, ideeënrijkdom. Als je het leest denk je “wat een leuk mens”. Geen poëzie: meer een emo-document. Heel interessant voor vrouwen. Een cabrio om met mooi weer over de boulevard van Scheveningen te rijden.

De bundel......... ja niet voor niets dat ik de ligplek (nachtkastje) aan jou vertelde natuurlijk. Ik vind het een inspirerende bundel die je vaak weer eens anders naar dingen laat kijken. Leuk om daar dus voor het slapen gaan af en toe eens uit te lezen.

Ik vond het boek erg prettig en makkelijk om te lezen, vol met 'doordenkertjes'.

Bij het waken aan het sterfbed van moeder heb ik erin gelezen en dat heeft goed gedaan.

Ik lees het in bed en dan lees ik af en toe iets voor aan mijn man. Dan kunnen we soms erg lachen. Het is heel herkenbaar, de strijd van de kunstenaar... soms leuk, dan provocerend of gevoelig. Ik heb het ook kado gedaan aan mijn broer.

Vaak de bundel gepakt en een stukje gelezen. Precies de juiste woorden voor de beschrijving van de werkelijkheid. Hoef je niet mee eens te zijn, maar daar gaat het niet om. Heb diverse mensen gevraagd of ze de bundel gelezen hebben en gezegd dat ze die echt eens moeten lezen.

Ik heb de bundel meteen na zijn optreden met zijn band weer doorgelezen. Zo kon ik helemaal in hem duiken. Ik ben verliefd geworden op de persoon die dit zo heeft kunnen schrijven.

Gisteravond hebben we met vrienden samen het in zitten kijken en we hebben ons eigen kapot zitten lachen.

"De smaak van prikkeldraad" nog niet uit, maar gisteren van een aantal gedachten genoten.

Het ziet er erg mooi uit, met de afbeelding van je schilderij op de kaft. Ik heb er even in zitten lezen en de teksten zijn zoals ik van jou verwacht had: prikkelend, humoristisch, je op een verkeerd been zettend - en oorspronkelijk! Dat wordt dus echt genieten. Ik vind de lay-out en het lettertype ook mooi.

De smaak van prikkeldraad smaakt goed.

Je hebt een apart boek geschreven. Dank daarvoor.

Mooi boek Harry!


    © Harry van der Ven 2015
Alle afbeeldingen en (delen van de) boeken zijn eigendom van de kunstenaar en mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook,
zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en/of de uitgever.