Dammen op de computer en met internet

Van de damtoernooien waar onze school aan meedoet, wordt een verslag geschreven en worden foto's gemaakt, die je op internet kunt vinden: home.planet.nl/~verton/stjoseph/.


De KNDB (Koninklijke Nederlandse Dambond) heeft een website over dammen, speciaal voor kinderen,  www.damz.nl. Je vind hier allerlei informatie over de spelregels, tips & trucs, trainen, schooldammen en damtoernooien. Surf maar eens rond op deze website!

Zoek op deze website het verslag van het schooldamkampioenschap van Limburg (in Berg en Terblijt), waar het 1e team van onze school kampioen van Limburg werd bij de welpen.

En zoek ook de eindstand van de halve finale van het schooldamkampioenschap van Nederland bij de welpen (in Asten-Heusden), waar het team van onze school vijfde werd.


Er zijn heel veel websites die over dammen gaan. Zo hebben veel damclubs een eigen website.

Bijvoorbeeld Damclub De Vaste Zet uit Geleen (de damclub van dammeester Bert), die je hier kunt vinden: www.devastezet.nl.

Deze website heeft ook een heel leuk gedeelte voor kinderen, klik maar eens op Jeugd, daar kun je openingszetjes en combinaties leren!


Ook Raes Damclub Maastricht (de damclub van dammeester Andy) heeft een website met heel veel informatie: members.home.nl/lg.damen.

Er zijn ook websites waar mensen via internet tegen elkaar kunnen dammen. Let wel op dat je het officiŽle damspel speelt, in andere landen spelen ze soms op een 8-bij-8 bord (wij op 10-bij-10) en zijn de spelregels ook wat anders.

Een website waar je heel makkelijk tegen anderen kunt dammen is: www.kurnik.org. Klik op dammen, toets je gebruikersnaam en wachtwoord in, kies kamernaam opin en je kunt dammen.

De eerste keer moet je eerst een leuke gebruikersnaam kiezen en een wachtwoord. Geboortedatum en e-mailadres niet invullen, daar hebben ze niets mee te maken!

Spreek eens met een klasgenoot af om na schooltijd op deze website tegen elkaar te gaan dammen. Of tegen dammeester Andy of Bert...


Er bestaan ook computerprogramma's waar je tegen kunt dammen. De computer is dan je tegenstander. Sommige van die programma's spelen heel erg sterk. Daar verliezen zelfs hele goede dammers soms van. Voor jullie is dat eigenlijk niet zo leuk, want dat verlies je elke partij. Een bekend programma, dat je gratis kunt downloaden, kun je hier vinden: www.xs4all.nl/~hjetten/damnl.html. Als je er remise tegen speelt, ben ik al heel tevreden...