Terug naar de homepage  
  info@monumentenzorg.com     
  Homepage
  Voor Gemeenten
  Voor Particulieren
  Over MSP
  Nieuwsbrief
  Contact

Aanwijzing gemeentelijke monumenten in Rotterdam

Rotterdam staat bekend als dé moderne architectuurstad van Nederland. Hoewel er veel erfgoed door de Tweede wereldoorlog verloren is gegaan, is Rotterdam nog steeds een stad van (belangrijke) monumenten. Al eeuwenlang zorgt Rotterdam voor een variëteit aan architectonische toppers. Rotterdam heeft een roerige historie. De ontwikkeling van vissersdorp tot wereldhavenstad, de grootschalige wederopbouw, de groei tot zakenstad en jongerenstad met een bruisend cultureel klimaat en allerlei festivals.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat naast de highlights van de laatste jaren zoals de Erasmusbrug, de ontwikkelingen op de Kop van Zuid, de Montevideotoren en de Red Apple, alle lagen uit de geschiedenis aanwezig zijn. Monumenten en beschermde stadsgezichten zijn daar de zichtbare resultaten van. Het zijn de bewezen kwaliteiten van de stad.

Rotterdam heeft ruim 500 rijksmonumenten. Voorbeelden zijn het Witte Huis aan de Wijnhaven, de Pelgrimsvaderkerk in Delfshaven, Hotel New York op de Wilhelminapier en pakhuis Santos op Katendrecht, de Maastunnel en de traverse daarnaar toe, het Groothandelsgebouw en vele andere bekende oogstrelende gebouwen. Naast de rijksmonumenten heeft Rotterdam ruim 300 gemeentelijke monumenten waarvan vele gebouwen in het centrum en Delfshaven, zoals de Euromast. Onlangs hebben wij meegewerkt aan de aanwijzing circa 150 gemeentelijke monumenten in Rotterdam. Het Erasmus Medisch Centrum is er een van (bron: http://www.rotterdam.nl/monumenten).

terug naar de nieuwsbrief

  © 2010 MSP.     
 
Ruimtelijke Ontwikkeling Stedelijke Vernieuwing Cultuurhistorie Contact