Terug naar de homepage  
  info@monumentenzorg.com     
  Homepage
  Voor Gemeenten
  Voor Particulieren
  Over MSP
  Nieuwsbrief
  Contact

Beschrijving jong toekomstig gemeentelijk monument in Houten

In de gemeente Houten ligt “Het Wapen van Schalkwijk” gesitueerd aan de Provincialeweg 1 in Schalkwijk op de kruising van de Provincialeweg en de Jonkheer Ramweg en tegenover de Brink.

 Het gebouw dat wij hebben beschreven is een uniek voorbeeld van een café/restaurant met woning en aangebouwde schuur in Houten uit de wederopbouwperiode en is gebouwd onder architectonische invloeden van de Delftse school naar een van Th. A. Ausems, architect te Culemborg.
In Nederland wordt de term wederopbouwarchitectuur gebruikt voor wederopbouw of woonuitbreidingen tijdens de periode 1940-1958. Kenmerkend voor die tijd is het experimenteren met een industriële aanpak van het bouwen. Een van de eerste wijken waar dit op grote schaal gebeurde in Nederland was in Rotterdam-Overschie in de wijk Kleinpolder.

In 2007 maakte toenmalig minister van OC&W Ronald Plasterk bekend om 101 bouwwerken uit de periode 1940-1958 voor te dragen als rijksmonument. De meeste objecten uit deze lijst zijn inmiddels aangewezen als rijksmonument.

terug naar de nieuwsbrief

  © 2010 MSP.     
 
Ruimtelijke Ontwikkeling Stedelijke Vernieuwing Cultuurhistorie Contact