Inleiding

Je treft hier een verslag aan van onze fietstocht van Saintes Maries de la Mer naar Maastricht, de Groene Weg dus van zuid naar noord.
De route maakt deel uit van onze fietsvakantie van 14 juli t/m 17 augustus 2006. De Groene Weg fietsten we van 25 juli t/m 12 augustus.

We zijn op 14 juli door familie naar Nevers gebracht aan de Loire. We hebben toen de Loire stroomopwaarts gevolgd tot de Source de la Loire bij de Gerbier de Jonc. Vervolgens zijn we via de Ardêche, de Céze en ten westen van Nîmes langs naar Saintes Maries de la Mer gefietst, bij elkaar ruim 600 kilometer.

De tocht die we dan al achter de rug hebben is geweldig. Het is goed fietsen langs de Loire of het Canal Lateral de la Loire, en vooral de Gorges van de Loire zijn zeer de moeite waard. Het hoogtepunt is echter ongetwijfeld de rit door het massief van de Mt. Mézenc, langs de bron van de Loire bij de Gerbier de Jonc. Je komt dan op 1442 meter hoogte en de berg is dan nog 109 meter hoger, een merkwaardige pukkel in het landschap van de puys. Voor een prachtige panoramafoto kun je kijken op www.animatif.com/panos/ardeche/gerbier.htm.
De route erheen is bijzonder mooi en ook betrekkelijk rustig.

Bij de aansluiting met de Groene Weg kiezen we ervoor te kamperen in Pioch Badet, een prettige en rustige camping 9 kilometer voor Stes Maries. We gaan aan het eind van de middag, zonder bagage naar het stadje, om officieel met de Groene Weg te beginnen en we constateren dat we er goed aan gedaan hebben niet hier, maar 9 kilometer verder onze tent neer te zetten. Het is weliswaar een aardig plaatsje, maar zeer toeristisch en druk. We kopen al wel onze souvenirs, het teken van het poppetje met de regenboog, maar we moeten het nog wel verdienen.

Bij terugkomst op de camping, 's avonds om een uur of tien, worden we letterlijk belaagd door de muggen, maar we merken, als we ons razendsnel hebben ingesmeerd met anti-muggenspray, dat het perfect werkt. In Frankrijk zijn diverse producten te koop met 50% DEET, terwijl in Nederland slechts een veel lager percentage is toegestaan. Het werkt echter wel. Een aanrader dus om even bij de pharmacie langs te gaan.

Het lijkt ons prettig om van zuid naar noord te rijden, omdat we dan geheel de tijd aan onszelf hebben. We zijn niet afhankelijk van een dag waarop we met de bus terug moeten. We horen van fietsers die wel met de bus terug gaan, dat ze vaak toch een paar dagen over hebben, waarop je eigenlijk alleen maar op de bus wacht.

Vanaf Maastricht zullen we via de Maasroute, de Schelde-Rhein route en de Noordzeeroute, weer terugrijden naar onze woonplaats Naaldwijk, maar dat deel van de tocht is niet opgenomen in dit verslag.

Het verslag begint op dinsdag 25 juli 2006 in een erg warme en droge periode van deze zomer. Tot nu toe hebben we onderweg nog geen regen gehad en zijn we steeds om zes uur opgestaan, om voor de ergste hitte te stoppen met fietsen.

De planning is om drie nachten op een camping te blijven bij Mornas, net boven Orange, om daar de vijfde verjaardag van onze kleindochter te vieren, maar daarna trekken we iedere dag weer verder in etappes van zo'n 70 à 75 kilometer per dag.