................................................................................................
Historie Kyokushin Karate deel 1

Iedereen die met karate begint heeft wel eens een “karate” film gezien of gehoord van de meest fantastische breekdemonstraties. Deze fantastische technieken en ongelooflijke snelheid en kracht zijn niet mythisch, maar voor iedereen bereikbaar. Zoals ze in de Oriënt al van generatie op generatie doorgegeven, iedere dag hard trainen, zowel mentaal als fysiek.
Om een beetje een indruk te geven waar ons karate vandaan komt zal er in de komende nieuwsbrieven steeds een stukje verschijnen over het ontstaan van de huidige oosterse krijgskunsten.

Oude gevechtstechnieken in het westen.

De oudste bewijzen die er zijn over ongewapend vechten zijn hiërogliefen in de Egyptische piramiden. Hier vinden we afbeeldingen van Egyptische militairen die in 4000 V.C. gevechtstechnieken gebruikten die relateren aan modern boksen. Andere afbeeldingen in ruines in Mesopotamie (rond 3000 V.C.) en bij de overblijfselen van Bein Hasan in Egypte (rond 2300 V.C.) laten zien dat er in die tijd iets van boksen en worstelen werd beoefend.

Deze gevechtstechnieken zijn via Kreta overgestoken naar Griekenland. Zij worden beschreven door Homerus in zijn drieëntwintigste boek van de Ilias. Gevechten waren toen de tijd ruige aangelegenheden en eindigden vaak in de dood van één van de twee partijen. Volgens één overlevering heeft Theogenes, een bokskampioen van de vijfde eeuw voor Christus, 2102 tegenstanders verslagen, waarvan er 1800 overleden.
Een ander verhaal vertelt dat Milon, de grootste Griekse worstelaar, een stier rond het Olympische stadion droeg, hem met één slag doodde en hem zelf op at.

Er bestond dus een verschil tussen boksen en worstelen in die dagen. Hoewel er tijdens worstel partijen ook geslagen werd en tijdens boks partijen iemand regelmatig werd gewurgd. Door deze twee gevechtvormen te combineren ontwikkelden de Grieken het pancratium, waarbij geen onreglementaire technieken waren en het hele lichaam als een wapen fungeerde. Hoewel de Grieken het algauw te wreed vonden en het werd verbannen, werd het tijdens het Romeinse Imperium door de Romeinen nieuw leven ingeblazen.
Hoewel pancratium in essentie gelijk is aan karate tijdens een echt gevecht, kunnen we ons alleen maar afvragen wat er van was geworden als het de tijd zou hebben overleefd.

Gevechtstechnieken in het oude India

We mogen aannemen dat in de derde eeuw voor Christus de Indiase bevolking gebruik maakte van hand gevechtstechnieken. We weten dat in de tijd van Boeddha gevechthandelingen beschouwd werden als onontbeerlijk voor zowel de krijger als de priester. Verschillende Boeddhistische documenten geven aan dat er drie soorten van vechten waren: achterwaartse technieken, uitwisseling van slagen en gecombineerde technieken.
De grondlegger van het Zen, Bodhidharma bracht Indiase vechttechnieken over naar China, waar hij ze combineerde met ademhalingstechnieken welke werden gebruikt in Zen en Yoga. Deze ademhalingstechnieken hadden grote invloed op de ibuki ademhalingstechniek welke we vandaag de dag nog steeds in het karate gebruiken.

Terug