................................................................................................
Historie Kyokushin Karate deel 2

Chinese gevechtstechnieken

Al sinds 3000 v.c. hadden de Chinezen al een soort fysieke training ontwikkeld, nauw verwant aan het kempo, de beroemde hand-to-hand gevechtskunst.
Kempo als complete stijl is waarschijnlijk ontstaan in de 20e eeuw v.c.. In de derde eeuw creŽerde een in die tijd beroemde chirurg een gevechtsmethode, welke een combinatie was van oude fysieke training en kempo. Hij baseerde zijn nieuwe methode op de bewegingen van de vijf types dieren: de tijger, de beer, het hert, de aap en vogels.

Deze typische Chinese gedachte zette zich voort. Opgemerkt moet worden dat het oude Chinese Kempo veel cirkelvormige bewegingen kent, net als ons karate vandaag de dag.

De technieken die Bodhidharma naar China meenam zijn bekend geraakt onder de naam Shaolin-ssu kempo. Shaolin-ssu kempo is over veel landen verspreid toen de Chinezen er oorlog voerden en kwam onder invloed van de lokale gevechtstechnieken in MongoliŽ, Korea, Vietnam, Taiwan en veel andere landen.
In MongoliŽ richt het vechten zich veelal op kniestoten, waarbij de Koreanen zich vooral richten op elleboog- en kopstoten. Het is interessant om te zien dat de Koreanen ook een semi-mythische trainingsmethode gebruiken, genaamd cha-rywk. Hierbij vertrouwd de vechter op de kracht van iets buiten zijn eigen lichaam om hem sterk te maken.

Karate en verzetsbewegingen

Karate, de gevechtsmethode waarbij geen wapens nodig zijn, is de vechtkunst voor degene waarvan de wapens zijn afgenomen of voor wie wapens verboden zijn.

Door de hele geschiedenis van de OriŽnt zijn veel situaties geweest waarbij de bevolking in opstand kwam tegen de autoriteiten waarbij zij alleen hun lege handen gebruikten.
Tijdens de YŁan Dynastie, kwamen er 150 duizend ongewapende mensen in opstand. Later nog eens 50 duizend tegen de Chíing dynastie. Zij gebruikten alleen hun handen en kempo als wapens.

Weer later, in de 19e eeuw, keerden geheime genootschappen zoals de Tatao-hui (het grote zwaard genootschap) zich tegen de Duitsers gelegerd in de Shantung kazerne. Deze gebeurtenis, samen met andere onlusten door de rest van het land werd algauw bekend als de I-ho-chíŁan, ofwel de Bokser Opstand. Zo genoemd vanwege de hand tegen hand gevechtstechnieken die de rebellen gebruikten.
Natuurlijk is Mao Tse-tungís aandrang om ongewapende gevechtstechnieken te gebruikten tijdens guerrillaís befaamd.

Terug