................................................................................................
Historie Kyokushin Karate deel 3

Okinawa-te

Okinawa één van de Ryukyu eilanden (gelegen tussen China en Japan) heeft altijd zijn eigen tak van ongewapend vechten gehad. De mensen van Okinawa noemen het te, ofwel hand. Natuurlijk kwam hun te in contact met het Chinese kempo toen er handel werd gedreven tussen Okinawa en China. In de 17e eeuw, toen Japanse hoge heren de Ryukyu eilanden veroverden, raakten de inwoners van Okinawa al hun wapens kwijt, en werd de studie in het ongewapend vechten steeds populairder. Wat we vandaag de dag karate noemen is een samensmelting van het Okinawaanse te en het Japanse jiujitsu.

Japans jiujitsu

De oudste Japanse vechtmethode, tekoi genaamd, heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een worstel stijl, bekend onder de naam sumo. Gedurende de interne strubbelingen tijdens de 13e eeuw, splitste het jiujitsu zich af van het sumo en ontwikkelde een reeks aan technieken waaronder tegenaanvallen, stoten, verwurgingen en worpen. In de 17e eeuw introduceerde een gevluchte scholier uit China het Chinese kempo aan de Japanners. In die tijd waren alle ongewapende oosterse krijgskunsten verenigd. De verdeling tussen karate, judo, jiujitsu en aikido is een product van de 20e eeuw. Het Japanse ongewapend vechten, karakteriseert zich door de lage heup positie.

Wat we vandaag de dag karate noemen is een kompositie, gebaseerd op het okinawa-te, welke door Gychin Funakoshi in 1922 werd geïntroduceerd in Japan, en de beste technieken van het Japanse jiujitsu, Koreaanse chabi, het oude Chinese kempo, en modern taykyoku. Karate heeft ook een diepe spirituele traditie en achtergrond.

Tot hier dan een beknopte historie hoe het karate door de jaren is ontstaan. Ik wil nog extra de nadruk leggen op het belang van de juiste ademhalingsmethoden, welke uit de Indiase origine van het karate komen; De ronde bewegingen van de Chinese kant en de lage houding van de heup uit Japan. Uit ervaring blijkt dat dit allemaal rationele elementen zijn.

Ook al beschouwt men de Oriënt als mythisch en irrationeel, de elementen van karate zoals besproken staan juist in lijn met het rationele denken. Karate is een traditie die onmogelijk te minachten is. Het is de bedoeling om vanuit deze traditie te werken en de basis te leggen voor verdere studie en progressie te maken.

Ik hoop dat jullie inzien dat karate niets mystieks of magisch is, maar juist iets heel praktisch. Verder hoop ik dat jullie door veel te trainen en door de achtergronden van het karate te bestuderen veel zullen leren over de originele en diepere spirituele achtergrond van het karate. Alleen op deze manier ben je in staat om jezelf zowel mentaal als fysiek sterker te maken, zodat je ook sterker in de maatschappij zal staan en andere mensen beter tot dienst kan zijn.

Terug