Het naviduct
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog
Illustratie overzicht

 

 

Wat is een Naviduct

Een Naviduct is vrijwel hetzelfde als een aquaduct. Het verschil is dat het Naviduct ook dienst doet als sluis. Het is dus een sluis met een onderdoorgang voor het weg verkeer. Omdat het een bijzonder project is, voor zover bekend bestaan nergens aquaducten met sluisdeuren, heeft men een nieuwe naam bedacht voor het kunstwerk: “Naviduct”. 
Letterlijk betekent dit “schepenbegeleider”.

Door de bouw van het Naviduct wordt de capaciteit om schepen te schutten driemaal vergroot. In het Naviduct bevinden zich twee sluiskolken en na de realisatie blijft de bestaande*) sluis in gebruik, maar alleen voor schepen die onder de brug door kunnen varen. Beide sluizen kunnen tegelijkertijd schepen schutten, dus de wachttijd wordt veel korter.

 

*) Naast de Krabbergatssluis bij Enkhuizen in de dijk Enkhuizen – Lelystad (N302) wordt het Naviduct gebouwd.  Ontwerp: Zwarts & Jansma architecten. Gereed: april 2003.

Het expo gebouw bevindt zich naast de Krabbergatssluis zijde Enkhuizen en is dagelijks geopend.

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat, Directie IJsselmeergebied.
Illustratie: Zwarts & Jansma architecten

RdB

NAVI2.JPG (355211 bytes) NAVI8.JPG (583798 bytes) NAVI9.JPG (284405 bytes) NAVI11.JPG (299803 bytes) NAVI12.JPG (628141 bytes)

Klik op bovenstaande miniaturen voor een (hele grote) vergroting of
klik hier voor een nieuw overzicht. 

Meer informatie over het naviduct en andere projecten is te vinden op: http://zwarts.jansma.nl/Projects/110/index.html 

 

Nieuwe Leisures te koop  - Het vervolg ] Wat is de Stertocht ] Vanaf de wal ] Leisureweek van de Rinzwind ] Wel en wee met onderwaterverf ] Nieuwe Leisures te koop ] HSL-Zuid ] [ Het naviduct ] Avonturen 2002 ] Op naar Friesland 1 ] Op naar Friesland 2 ] Kennismaking IJsselmeer ] Leisureweek 2000 ] Midwinterzon ] Pareltjes ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl