Nelumbo nucifera (Lotus)

Inhoud:

Heilige lotus

De lotus is een plant die met z'n voeten in de vieze modder staat, maar boven het wateroppervlak verschijnt een prachtige bloem en de bladeren mogen ook gezien worden. In AziŽ geldt hij als een heilige plant, omdat de tegenstelling tussen de rhizoom in de vieze modder en de absolute schoonheid van de bloem zo bijzonder zijn. De bloem wordt in veel landen als symbool gebruikt bv. voor perfectie en wijsheid.

De plant heeft ook nog praktisch nut als leverancier van knollen voor de keuken, de zaden kunnen gegeten worden als pinda's en kelkbladeren worden verwerkt tot thee of als groente gebruikt.

 

Nelumbo nucifera (Villa Taranto ItaliŽ)

 

VariŽteiten en herkomst

De Lotus kent twee ondersoorten Nelumbo nucifera spp "Nucifera" en Nelumbo lucifer spp "Lutea", de eerste groet in AziŽ en de tweede groeit in Noord-Amerika. De Amerikaanse soort heeft gele bloemen de Aziatische roze, maar kent een enorme variŽteit aan cultivars. Vooral in Japan is veel aan kruisen gedaan. Het is in de praktijk erg moeilijk om de planten in ons klimaat te laten groeien. Hoewel je zou denken dat Nelumbo's die bv uit het stroomgebied van de Wolga komen veel vorst zouden moeten kunnen verdragen. Dat laatste is waar, maar het probleem van de Nelumbo zit hem vooral in het feit dat we hier te weinig zonnewarmte in de zomer kunnen opvangen. 

 

Standplaats

De Nelumbo staat graag in ondiep water en dat water moet liefst snel in het voorjaar op minstens 20 įC komen. En die temperaturen boven de 20 įC moeten minstens 3 maanden achtereen heersen. Dit vraagt in ons klimaat extra verwarmen om de som van de vereiste zomerwarmte voldoende te maken. Het rhizoom mag in de winter nooit bevriezen!

Inmiddels zijn er in Amerika kruisingen, die blijkbaar beter tegen koelere zomers kunnen dan de soort. De cultivars zijn aanzienlijk kleiner.

De cultuur van de plant is verder gelijkbaar met die van waterlelies. Veel voeding en goede aarde vermengd met klei. Kijk uit met te veel voeden en ook de voeding moet afwel organisch zijn of bv Osmocote (langzaam vrijkomende meststof).

De rhizomen kunnen alleen succesvol worden aangeplant in het voorjaar als het water op temperatuur is. De rhizomen moeten zeer voorzichtig worden behandeld. ze raken snel beschadigd en dan lopen ze niet meer uit! Plant ze altijd in een ronde pot!

 

Beloftes?

Nelumbo komarovii is waarschijnlijk een tamelijk winterharde Siberische ondersoort. Daarnaast kan de cultivar Nelumbo nucifera "Pekinense Rubra" nog wel een belofte inhouden.

 

Winterdek

Het rhizoom mag nooit bevriezen, maar heeft wel een rustperiode nodig in de winter nodig. In de botanische tuin van ZŁrich wordt de vijver waar de Lotus in staat 's winters leeggepompt. Daarna komt er een enorme laag bladeren op te liggen die weer afgedekt worden met noppenfolie. Zo blijven de rhizomen vochtig, maar kunnen niet bevriezen!

Ik heb tot nu niet het genoegen gehad deze mooie planten succesvol de winter door te krijgen. Ik had waarschijnlijk te kleine exemplaren en ik heb ook de vijver niet afgedekt. Ik denk dat de truc  met de bladeren ook nog zorgt voor broei dus extra warmte, die je in koud vijverwater niet krijgt. Maar een experiment in de vijver is mogelijk.... (maar raak niet al te zeer ontmoedigd als de plant sterft...) 

 

Nelumbo nucifera blad (Isola Madre ItaliŽ)

Vermeerderen

Vermeerderen uit zaad leverde bij mij weinig/geen bruikbaar materiaal op. De plantjes konden niet goed genoeg doorgroeien om behoorlijke rhizomen te maken. Het kiemproces gaat bij N. nucifera "Nucifera" voorspoedig. Bij de N. nucifera "Lutea" was het telkens nodig om een klein gaatje in de harde bast van het zaad te boren. Hierna kon het zaad water opnemen uit de schil barsten. Bij de lutea heb ik regelmatig op het randje gezeten. Maar kweken uit rhizomen lijkt me de enige weg naar succes.

terug