Albizia julibrissin

 

 

Albizia julibrissin is ook wel bekend als zijdeboom door de delicate bloeiwijze, Het is de  een buitengewone sierboom waarvan vele variëteiten bestaan.

 

Winterhard?

Over de winterhardheid zijn er vele meningen over Albizia julibrissin. Algemeen bekend en ook redelijk goed verkrijgbaar is Albizia julibrissin "Rosea". Deze zou winterharder zijn dan Albizia julibrissin. Grote verschillen in "winterhardheid" heb ik niet vastgesteld. Het duurt een paar jaar voordat jonge planten zin krijgen om te groeien. In die tijd zijn de boompjes dan ook zeer kwetsbaar in de wintertijd. Bescherming is tijdens koude periodes noodzakelijk.

 

Echt Winterhard?

Sinds enige tijd is de Albizia julibrissin variëteit "Ernest Wilson" op de markt. Deze zou  volledig winterhard moeten zijn in ons klimaat. ("Ernest Wilson" zou temperaturen tot -30°c in Noord Europa gedurende de strenge winter van 1985 hebben overleefd). Verder zou de plant minder gevoelig zijn voor ziektes dan de andere variëteiten. Kortom een belofte om eens een experiment mee te doen.

"Ernest Wilson" is een boompje, dat op een natuurlijke wijze opgroeit in parasolvorm. Het is de kleinste vorm van Albizia. Een volwassen plant zal tot ca.  4 meter hoogte niet overschrijden, en de omvang zal ca. 6 meter zijn.

Misschien nog beter: Albizia julibrissin 'Ombrella' en Albizia coreana (crème wit bloeiend). Jonge planten hebben de winters van 2011-2012 en 2012-2013 overleefd!

 

Verzorging van alle albizia's

Zorg voor een zo warm mogelijke standplaats op het zuiden, dus ook zo veel mogelijk zon!  De zon zorgt voor een intense en spectaculaire bloei van juli tot half september.

Een licht zure, goed gedraineerde grond, is perfect.

 

terug