Bamboe algemeen

Bamboe is een zeer goed bruikbaar gras in iedere tuin. Bamboe geeft een instant exotisch effect, zonder dat alle bamboes van tropische of zelfs subtropische oorsprong zijn. Het uiterlijk van veel soorten doet echter wel direct aan een tropische of subtropische plant denken. Echter veel soorten zijn zeer winterhard en ook nog wintergroen. Vooral deze twee kenmerken maken de bamboe tot een topper voor de subtropisch ogende tuin van het type jungle. Zo kan een bamboe tegelijkertijd exotisch aandoen n winterhard en wintergroen zijn, hij kan zelfs een goede beschermer zijn van teerdere soorten door b.v. het aanplanten van een bamboehaag rond minder winterharde planten.

wpe22185.gif (82731 bytes)

Grassentuin tuin met bamboe (foto gemaakt in de tuin van Jos van der Palen)

De meeste bamboesoorten houden van een zonnige standplaats, maar er zijn ook soorten, die liever in de schaduw of halfschaduw staan. (bamboe_favorieten)

En van de redenen om dus met bamboe te beginnen is de winterse "dood" uit uw tuin verdrijven met een prachtig wuivend, berijpt, groen bos met tere blaadjes. Het bamboe gewas "leeft" in tegenstelling tot veel andere wintergroene planten, die er vaak stijfjes/dood bijstaan.

Een ander geweldig voordeel is dat er vrijwel geen enkele andere plant zo gemakkelijk is. Vrijwel iedere grondsoort wordt geaccepteerd en met een beetje oude paardenmest groeit ’ie je binnen de kortste keren ver boven ‘t hoofd. De grond moet wel vocht vast kunnen houden (indien nodig mulchen), maar mag nooit kletsnat zijn!

Het is ook een milieuvriendelijke plant, ik heb nog nooit een grammetje vergif hoeven te gebruiken om de planten te vrijwaren van ongedierte.

Vrijwel iedere tuin is geschikt voor ‘t planten van n of meerdere bamboes. Hoewel er wel soorten zijn die aan het "wandelen" kunnen slaan. Heeft u ruimte zat dan kunt u zo’n plant wel laten wandelen en misschien wel tot een bos laten ontwikkelen, maar anders moeten er voorzorgsmaatregelen genomen worden. B.v. een oude speciekuip van z’n bodem ontdoen en ingraven en daarin de bamboe planten (denk wel om de bemesting). De bamboe wortelt tot ongeveer 60 centimeter diepte, de hoogte van de wortelbegrenzer dient ongeveer die hoogte (diepte) te hebben.

Maar een Fargesia loopt niet en maakt mooie pol die ieder jaar zo’n 10 cm in doorsnee groeit, wordt ‘ie te groot dan kunt u altijd weer iemand anders blij maken.

Fargesia nitida, Fargesia nitida "Anceps", "Chienevieres", "Eisenach", "Gansu 95/2", "McClure" en "Nymphenburg" niet kopen vanwege bloei!

Onder de naam "Oriental Fantasy" zijn opnieuw oude Fargesia's murielae in omloop gebracht die begonnen zijn met bloei.

Sommige soorten kunnen zeer hoog worden, informeer (bamboe_favorieten)dus wel eerst met welke soort u te maken hebt. Een Phyllostachys vivax kan wel 7 8 meter hoogte bereiken na zo’n jaar of 6. Maar er zijn ook kleintjes b.v. Shibatea kumasasa een aparte laag blijvende (ca. 1 meter hoog) soort, die nauwelijks wandelt.