Bamboe favorieten

 

Er zijn vele soorten bamboes. Wij gaan uit van alleen hoge decoratieve soorten. Veel van de lagere soorten woekeren. Ze zijn bijna niet in de hand te houden. Bij de hoge soorten betekent woekeren, dat het wel in de hand is te houden met de voornoemde voorzorgsmaatregelen (bamboeverzorging).

"Woekeren" wil zeggen dat de plant zo nu en dan een fikse ondergrondse scheut maakt. Er zijn ook soorten die dat heel regelmatig doen. In een kleine tuin is het met deze soorten oppassen geblazen! Deze planten moeten wel begrensd worden (bamboeverzorging).

Polvormerende bamboes worden ieder jaar een paar centimeter groter in omvang, en "wandelen" dus niet door de tuin.

Een paar naar mijn smaak geschikte soorten  in volgorde van wintergroenheid, de laatste 3 zijn subtropische soorten, die erg mooi zijn maar extra zorg nodig hebben:

Phyllostachys aureosulcata "Spectabilis"*** 5-7 m zon woekerend
Fargesia papyrifera 7 m zon pol
Fargesia robusta- 3-5 m halfschaduw pol
Phyllostachys nigra** 5 m zon woekerend
Semiarundinaria fastuosa* 7 m zon woekerend licht
Phyllostachys vivax "Aureocaulis"*** 1) 8-10 m zon woekerend
Chusquea breviglumis 1) 4 m zon pol veel ruimte nodig
Chimonobambusa tumidissinoda ***  2-3 m halfschaduw woekerend
Fargesia crassinoda "Kew" 2-4 m halfschaduw pol
Phyllostachys sp. Shanghai 3 1) *** 10 m zon woekerend
Phyllostachys parvifolia 1) *** 10 m zon woekerend
Fargesia sp. Jiuzhaigou 1 3 m zon pol
Fargesia sp. Jiuzhaigou Willumeit 9 5 m zon pol

1) Een zeer forse groeier. Hij absoluut ongeschikt voor de kleine tuin. En er zijn berichten, dat de plant helaas gaat "hangen" en dat komt de schoonheid niet ten goede. In mijn tuin heb ik van dat laatste euvel geen last gehad (arme zandgrond op plaats vlak tegen het huis)

Een paar mooie goed winterharde soorten:

Fargesia ssp. "Jiuzhaigou"-, Phyllostachys bissetii**,  Phyllostachys nigra "Boryana"***, Sasa palmata f. nebulosa ***, enzovoorts.

- polvormend, * licht woekerend, ** sterker woekerend, *** zeer sterk woekerend

wpe69493.gif (69536 bytes)

Phyllostachys vivax "Aureocaulis" (heeft een warme zonnige plek nodig!)

Aanschaf

Koop nooit zomaar een bamboe, er bestaat een kans dat er ergens een bamboesoort in bloei is geraakt. En bloei betekent vaak afsterven. Alleen kenners en bamboekwekers kunnen u van dienst zijn en u hierover de laatste stand van zaken melden.

De Fargesia murielae is lange tijd erg populair geweest, maar hij is door sommige tuincentra verkocht, terwijl allang zij allang bekend konden zijn met het bloeien van deze bamboe. Nu zijn er nakomelingen (zaailingen) van deze Fargesia in omloop en deze zullen nog lang een sieraad in uw tuin zijn, op korte termijn is de kans op bloei erg klein. Voor de andere soorten kan nooit een geen-bloei-garantie worden gegeven, want de bloei blijft nog steeds hét geheim van de bamboe. Een andere populaire soort is Fargesia nitida*, er komen steeds meer meldingen van bloei.  Koop ze niet! 

* Fargesia nitida "Anceps", "Chienevieres", "Eisenach", "Gansu 95/2", "McClure" en "Nymphenburg" niet kopen!

Verder kunnen kenners en bamboekwekers u alles vertellen over de specifieke gedragingen van de diverse soorten bamboe.

European Bamboo Society afdeling Nederland

Ook bij de EBS kunt u informatie inwinnen over alles wat met bamboe te maken heeft. Drie keer per jaar geeft de EBS een mooie nieuwsbrief in de vorm van een tijdschrift. Verder worden er diverse bijeenkomsten georganiseerd door de EBS afdeling Nederland.

 

 

wpe69544.gif (66523 bytes)

Bamboesfeer in de kasteeltuinen (Arcen)