Canna

 

       

Canna "Pretoria"                        Canna "Stuttgart"

 

Verzorging

Canna's zijn een beetje buitenbeentje op deze pagina, omdat ze eigenlijk niet voldoende winterhard zijn. Toch zijn er een paar die onder dikke mulchlaag kunnen overleven. Mijn ervaring leert dat wanneer ze onder de mulchlaag moeten opkomen het langer duurt voordat de Canna's in volle glorie zijn.

Rooien na de eerste vorst en vorstvrij overwinteren levert mooiere resultaten, vooral als de knollen in februari worden opgepot en de groei worden gebracht. In mei kunnen de inmiddels fors gegroeide exemplaren uitgeplant worden.

De meeste Canna's houden van heel veel zon en een heel warme plaats. Alleen de (mooie) "Stuttgart" gaat bij veel hitte Ún veel zon "verbranden" de mooie witte tekening verandert dan in lelijke bruine plekken.

 

Soorten

Canna's zijn er in vele maten, bladkleuren en bloemkleuren.  Van ingetogen tot kitsch bont. Voor ieder wat wils en dus leuk speelgoed....

Erg mooi vind ik: Canna musafolia (reusachtig groot en zeer groei krachtig, bloeit nauwelijks), Canna "Stuttgart" (mooie subtiele wit bonte tekening met prachtig zalm kleurige bloemen), Canna indica (de wilde vorm, ingetogen mooie fel rode bloemen) en Canna glauca (ook een species, mooie gele bloem)

Er zijn voldoende site's over Canna's een klein overzicht:

 

Vermeerderen

Canna's zijn gemakkelijk te vermeerderen door delen in het voorjaar. Iedere groeipunt is in principe te gebruiken. Ook uit zaad is te kweken. De keiharde zaden moeten eerst een paar dagen in lauwwarm water worden geweekt iets aangeveild (totdat je de witte binnenkant ziet) en dan kiemen de zaden binnen enkele weken. De planten uit zaad kunnen gemakkelijk kruisingen vormen als er verschillende Canna variŰteiten tegelijkertijd stonden te bloeien. 

 

terug