Gunnera 

 

 

Reus?

Als deze reus op de juiste plek staat kan hij bladeren produceren van 2,5 m doorsnede! Het is de moeite waard om ‘m te proberen als u veel ruimte hebt, hoewel de Gunnera wat mij betreft best in een wat kleinere tuin aangeplant mag worden, mits er wel vooraf wordt nagedacht over waar deze stevige jongen komt te staan. Meestal wordt de Gunnera tinctora (chilensis, scabra) aangeboden, deze is ietwat winterharder dan de Gunnera manicata (uit Brazilië).  De jonge bladeren worden in Zuid-Amerika gegeten.

Drie soorten

G. manicata is de grootste (3-4 meter hoog), heeft minder ruw/stekelig blad dan tinctora de bloeikolf ligt op de grond.
G. tinctora (G. chilensis, G. scabra) ruw/stekelig blad kleiner (1-2 meter
hoog) en de bloeikolf staat omhoog.
G. magellanica is zeer klein (hooguit 10 cm hoog) kruiper.

 

Vorstgevoelig

Deze plant uit Zuid-Amerika kan tot 10 graden vorst hebben, maar moet wel goed gedekt worden, de “neus” (groeipunt) drooghouden (b.v. met een oude mand op de kop over de “neus” leggen) gedurende de wintermaanden. Op die oude mand komt een dikke laag stro of droog blad te liggen. In het voorjaar het blad verwijderen en bij vorstgevaar de bladeren afdekken met b.v. noppenfolie (mag slechts voor een korte tijd).

Het is een prachtige contrastplant met bamboe (die niet te nat mag staan!), maar met een beetje geven en nemen lijkt het al snel een jungle.

 

Bemesten

Om goed groot te worden moet de plant in het voorjaar goed bij worden gemest met oude koemest of iets dergelijks. Verder houdt ‘ie ook van zon en veel warmte.

 

Dwerg

Als u echt geen ruimte hebt kun je de kleine “zus“ uitproberen: De Gunnera magellanica is een bodembedekker die nauwelijks opvalt. Eigenlijk gewoon een hebbedingetje. Deze houdt niet van zon maar van halfschaduw een vochtige maar geen natte grond en ‘s winter ook afdekken maar dat hoeft niet zo rigoureus als bij de grote broer.

 

Vermeerderen

De planten kunnen in het voorjaar gedeeld worden. Een stuk van een forse plant (met groeipunt; alwaar een blad tevoorschijn komt) met een scherpe spade afsteken en poten leidt vrijwel altijd tot succes. Er hoeven niet eens veel wortels aan de pol te zitten.

terug