"Jungletuinen" in Europa

Voor de mensen, die een beetje "gek" zijn geworden van deze homepage en toe zijn aan een vakantie, volgen hieronder korte beschrijvingen van tuinen, die ik ooit bezocht heb.

Tips: Neem voldoende tijd om deze tuinen te ontdekken. Koop een beschrijving. En informeer altijd vooraf naar openingstijden e.d. bij de plaatselijke VVV.

 

"Jungletuinen" in Europa

Engeland: 

ItaliŽ: 

Ierland: 

 

The Lost Gardens of Heligan (St. Austell, Cornwall, Engeland)

Je moet heel ver door het zuiden van Engeland reizen, maar het is beslist ťťn van de mooiste subtropische tuinen van Noordwest-Europa. Bij toeval ontdekte een Nederlander (Tim Smit) deze "vergane" tuin. Zeventig jaar was deze tuin "dood" geweest en nu is hij weer tot leven gekomen. Er staan dus b.v. oude exemplaren van de Trachycarpus en Dicksonia, wondermooi!

Eigenlijk is alles in deze tuin prachtig. Maar de (echte) jungleliefhebber raad ik aan "The Jungle" tot het laatst te bewaren, want heb je dit gezien, dan is de rest van de tuin "niets". Trek voor het geheel zeker een dag uit.

adres: Heligan, Pentewan, St. Austell, Cornwall

http://www.cornwall-online.co.uk/restormel/heligan.htm (Engels)

terug

 

Trebah (Falmouth, Engeland)

Een heel mooie tuin aangelegd in een Valley, die "uitmondt" op zee. Ook deze tuin is vol met verrassingen. Over een paadje onder de Gunnera manicata doorlopen is een heel aparte gewaarwording, als de zon schijnt is het lichtspel onder de enorme bladeren prachtig. Er is van alles te ontdekken, ieder uitzichtspunt is anders.

adres: Trebah garden, Glendurgan (ten zuiden van Falmouth)

http://www.igarden.co.uk/gardenvisit/ggofctreb.htm (Engels)

De openbare parken/tuinen in Falmouth zelf zijn ook geweldig en gratis.

Van de ordelijke tuinen naar ťťn van de oudste tuinen in Cornwall naar Penjerrick (bij Falmouth)  Een fantastisch ruig gebied zeker in de blubber en de regen de soortenrijkdom is niet echt heel groot maar het junglegevoel wat je daar krijgt maakt dat 'gemis' meer dan goed. Ook deze tuin is niet altijd open, maar de entree was niet bemand je wordt verwacht zelf je donatie te doen in een kastje wat aan het hek hangt.

Dan iets verder weg in Penzance ligt Trengwainton  de ommuurde tuin is een snoepje (!) de rest van de tuin is meer een prachtig park.

St. Mawes (Tegenover Falmouth) :

De Lamorran tuin is super http://www.stmawes.info/what-do-st-mawes helaas is er geen website van deze tuin. Je moet hem zien! Je wordt echt niet goed van jaloezie. De tuinman (Mark) is bijzonder aardig en begin een praatje met hem. Hij regelt de hele mikmak en weet ernstig leuke tips in de buurt van de tuin. Let op: de tuin is beperkt open (nu alleen woensdag en vrijdag).

Tip:  de begraafplaats in St. Just in Roseland  (klein stukje van St. Mawes). De steile weg naar beneden in Roseland (naar church and bar) en je komt in een paradijs. Iedere exoot wil daar de rest van zijn dood verblijven. Het was de eerste kwekerij in Cornwall van exotische planten, daarom staan er een grote hoeveelheid volwassen Trachycarpussen en ook wel ander leuk spul. De combinatie van een oude Engelse begraafplaats en die planten.

terug

 

Abbotsbury subtropical gardens (Weymouth, Engeland)

Wat dichterbij ligt Abbotsbury, deze tuin ziet er wat gecultiveerder uit dan de meeste andere tuinen, die hier genoemd worden. Toch komen er veel interessante planten voor b.v. hoge Trachycarpussen, Camellia's en een heel interessante Nieuw-Zeelandse tuin.

adres: Abbotsbury subtropical gardens, Weymouth, Dorset.

http://www.wdi.co.uk/abb_tour/gard.html (Engels)

terug

 

Glanleam House (Valentia Island, Ierland)

Verder naar het westen van Europa lukt bijna niet. Daar langs de Atlantische Oceaan met zijn milde winters ligt een tuin met veel subtrpische planten waar je in de Lage Landen alleen maar van kunt dromen. De tuin ziet er heel natuurlijk uit. De beplanting bevat veel Nieuw-Zeelandse, Australische en Zuid-Amerikaanse planten.   Helaas schijnt de tuin in verval te zijn geraakt (1999)

adres: Glenleam House Glenleam, Valentia Island, (Co.) Kerry, Ierland

terug

 

Villa Taranto (Verbania, ItaliŽ)

Deze zo hier en daar wat strakke Italiaanse tuin heeft ook veel verrassende plekjes, waar b.v diverse boomvarens en palmen staan. De Lotusvijver (Nelumbo nucifera) is adembenemend mooi.

adres: Villa Taranto, Verbania Pallanza. (aan het Lago Maggiore)

http://www.lagomaggiore.com/info/taranto2.html (Italiaans)

terug

 

Isola Madre (Verbania, ItaliŽ)

Een eilandje in het Lago Maggiore waar iedere palmenliefhebber niet uitgekeken raakt. Naast een prachtige palmenverzameling zijn er ook wel andere leuke plekjes en plantjes te vinden.

adres: Isola Madre, Verbania  (in het Lago Maggiore, alleen bereikbaar per boot)

http://www.stresa.net/isole/madre.htm (Italiaans)

terug

 

 

Giardini Botanici Hanbury (La Mortola/Ventimglia, ItaliŽ)

Thomas Hanbury is de stichter van deze tuin. Hij zocht een zeer beschut plaatsje voor zijn planten en dat plaatsje vond hij in La Mortola aan de Middellandse Zee vlak bij de Franse grens. In de negentiende eeuw kreeg de tuin gestalte. Door de oorlogen is hij in verval geraakt, maar staat er nu in volle glorie bij. Liefhebbers van Mediterrane planten komen zullen volop van deze tuin genieten. Er staat een enorme collectie cactussen en succulenten in meer dan volwassen staat. Verder is er een imposante collectie palmbomen en cycadeeŽn, waaronder Encephalartossoorten. In deze prachtige tuin kunt u meer dan een dag "zoet" zijn. De ingang van de tuin ligt verscholen in een bocht, dus wanneer u hem niet in ťťn keer vindt dan bent u toch in de buurt. De tuin is vanuit Ventimiglia goed door middel van borden aangegeven.

hanbury1.jpg (14039 bytes)                    hanbury2.jpg (20487 bytes)

terug

 

Seigneurie (Sark, Kanaaleilanden)

Vooral in het ommuurde gedeelte van de tuin van de Seigneurie van Sark zijn aardig wat subtropische plantjes te vinden. Als je toch in de buurt bent, is deze tuin de moeite van het bezoeken waard.

terug