Kunstmatige bescherming

 

Er zijn drie manieren om subtropische planten kunstmatig te beschermen:

Andere hoofdstukken:

 

 

 

Op een veilige vorstvrije plaats opslaan

Ik ga ervan uit dat u de planten zoveel mogelijk in de vollegrond wilt laten staan. Maar soms vertrouwt u de winter niet en is het verstandig om b.v. een rhizoom van b.v. Musa basjoo uit te graven en op een koele plaats te laten overwinteren.

Ook kunnen planten in het voorjaar met pot en al worden ingegraven en in het najaar weer worden uitgegraven en op een vorstvrije plaats overwinteren. Vooral jonge planten kunnen hiervan profiteren en op een veilige manier "groot" worden.

In vrijwel alle gevallen willen planten, die binnen overwinteren, minder water dan in het groeiseizoen, maar ze mogen niet uitdrogen.

 

Warmte naar de plant brengen

Zeer vorstgevoelige planten kunnen voorzien worden van warmte.

U kunt een elektrische verwarmingskabel rond de stam en wortels van een palm wikkelen en met behulp van een thermostaat warmte geven wanneer dat nodig is. Deze verwarmingskabels zijn verkrijgbaar bij een tuincentrum of bij de elektricien.

Ook lampen opgehangen in de buurt van de plant, er niet tegenaan kunnen warmte opwekken en zo de plant beschermen.

Er dient in die gevallen wel een isolerende wikkel (tent) om de plant te worden aangebracht.

Verder moet het elektrisch circuit beveiligd zijn. Een nadeel is, dat deze manier het meest kwetsbaar is, als de temperatuur het laagst is. Juist dan wil de stroom wel eens uitvallen.

 

Warmte ter plaatse vasthouden

Warmte vasthouden wordt het meest gebruikt en is ook het meest effectief. Diverse malen zullen we op deze methodieken terugkomen als we de planten bespreken.

Wat zijn de methodieken:

 

Mulchen

De gemakkelijkste manier van beschermen is mulchen. Met het mulchen bereikt u dat de grond minder (snel) bevriest.

Het enige wat u doet is een hoop organisch materiaal op een hoop rond de plant gooien. U kunt bladeren, stro, houtsnippers, boomschors en zelfs stukken styropor gebruiken als mulchmateriaal.

Vooral blad moet in een dikke laag worden aangebracht, omdat het snel "indikt". Bij beukenblad gaat dit "indikken" relatief langzaam, bij eikenblad gaat dit ook langzaam. Maar eikenblad bevat veel looizuur en dit verzuurd de grond en dat is meestal onwenselijk.

Veel van het genoemde mulchmateriaal waait snel weg en moet daarom met b.v. kippengaas bijeen worden gehouden.

Als er een dikke laag mulch moet worden aangebracht kan er eerst een "hekwerkje" worden gemaakt. Sla een paar piketjes in de grond niet daar gaas omheen een kiep daarna het geheel vol met b.v. beukenblad.

Ook onder de grond kan gemulchd worden. Om contactvorst te voorkomen kan in het ruime plantgat aan de randen een dikke laag tempex brokken worden aangebracht, zodoende dringt de vorst niet al te veel in de richting van de wortelkluit, die dan ook van boven wordt geschermd door een mulchlaag.

 

Inpakken

Planten kunnen ingepakt worden met allerlei isolerend materiaal. B.v. vliesfolie, jutezakken, dekens etc. Ook plastic of beter nog noppenfolie isoleert maar het houdt ook vocht vast dat leidt weer tot schimmelgroei en schimmelgroei is erg gevaarlijk! Verder raakt blad beschadigd op de plaats waar contact wordt gemaakt met plastic. Plastic beschermingsmateriaal slechts in uiterste nood en slechts voor korte tijd gebruiken!

Bij het voorbeeld van een goed ingepakte Musa basjoo ziet u een combinatie van inpakken en mulchen.

 

Een tent bouwen

Een tent om een plant heen maken is het meeste werk, maar het is b.v. noodzakelijk als er elektrisch wordt verwarmd.

Op diverse manieren kunt u zo’n "tent" in elkaar zetten. Het uiteindelijke doel is een soort van kas om een plant te bouwen.

Heel simpel kan zo’n kas worden gemaakt met een paar piketten op de hoeken, plastic of noppenfolie eromheen en erop en klaar is Kees. Verder benodigdheden zijn een nietmachine en tape om het geheel aan elkaar te maken.

Zorg er altijd voor dat delen van de plant de kas niet raken. Ook moet er meer dan voldoende worden gelucht om geen condensatie en schimmelvorming in de "kas" te krijgen!

Er kan ook een heel efficiŽnte tijdelijk kas worden gemaakt van grote kartonnen dozen of tempex visbakken, die eventueel op elkaar kunnen worden gestapeld.

 

Wanneer gaat u kunstmatig beschermen?

Uzelf

Er zijn bange mensen, die bij het eerste beste nachtvorstje alles afdekken en denken, dat de winter zeer streng zal zijn. En er zijn stoere tuiniers die heel lang wachten met afdekken, en als je dan ietwat te weinig ervaring hebt dan zal dat zeker (dure) planten kosten.

Als beginner is het aan te raden de planten beter iets te snel en goed (als ‘t maar luchtig is) af te dekken dan een ietsje pietsje te weinig of te laat.

Als uw ervaring u alles heeft geleerd over de reactie van de planten in uw tuin onder verschillende weersomstandigheden, iets wat zeker een paar jaar duurt, dan heeft de stoere optie voordelen. De plant zal door selectief afdekken minder last van vocht hebben, in Nederland zeker niet onbelangrijk. Er zit ook een nadeel aan, het Nederlandse weer is nogal wisselvallig en meestal ben je ook de halve winter in de weer met aanpassingen en de manier van afdekken van de planten.

Misschien ten overvloede, maar u moet wel weten waar uw planten staan, geef dit bijvoorbeeld aan door middel van het plaatsen van een tonkinstok. Deze geheugensteun kan in geval van nood (soms in het donker, want dagen zijn helaas kort) u de weg wijzen. Met name bol/knolgewassen, die al ondergronds zijn gegaan worden soms vergeten….. Maak eventueel een goed beplantingsschema/kaart van uw tuin en schrijf bij de planten welke specifieke beschermende en of verzorgende maatregelen nodig zijn.

Zorg op tijd voor een voorraad beschermende materialen (afhankelijk van de planten) en als de winter "erger" wordt dan verwacht weet dan waar u extra materiaal vandaan kunt halen.

 

Het gedrag van het weer

Dde weersverwachting van het KNMI/KMI is belangrijk, naast uw eigen waarnemingen. Zij geven aan wat de minimum temperaturen zullen worden, de verwachting kan naar een kritiek punt gaan voor een bepaalde plant en als een langere vorstperiode wordt verwacht dan zijn preventieve maatregelen noodzakelijk. Vooral als u tot de "stoere" tuinmannen/vrouwen behoort.

In het najaar zullen de nachtvorsten niet al te veel schade aanrichten, een beetje nachtvorst is zelfs gunstig voor het "afharden" van de planten. Bij ons bestaat de indruk dat een vinassekali gift in september daarbij een handje helpt. Bij het begin van de meteorologische winter moet u op uw qui vive blijven. Onze winter is gevaarlijk en die gevaarlijke periode duurt voor zeer gevoelige planten tot in mei!

 

De specifieke eisen van de plant

De specifieke eisen van de plant, die u heeft aangeplant dienen gerespecteerd te worden. Die eisen kunt u vinden bij de plant beschrijvingen. Als u de plant niet geeft waar die om vraagt is een mislukking vrijwel zeker. Hij zal niet voldoende kunnen reageren op de barre omstandigheden waaraan u de plant blootstelt. Ten eerste door hem te "pesten" door hem anders dan in zijn natuurlijke omgeving te behandelen ten tweede weet u dat de plant wordt blootgesteld aan elementen, die hem tot het uiterste kunnen testen.

Een Musa basjoo beschadigt b.v. al bij de eerste vorst en als u ooit kans wilt maken op een vrucht dan moet de plant vůůr de eerste vorst grondig worden ingepakt. Een Trachycarpus fortunei kan echter veel langer zonder beschermende maatregelen.

 

Verwijderen

Houd altijd de eisen van de plant in de gaten en het weer. Zo (eindelijk) in maart kunnen eventuele mulchhopen/bouwsels rond de tere planten afgebroken worden. Maar een paar jutezakken of noppenfolie voor een plotselinge nachtvorst achter de hand houden is slim. Tere planten als de banaan of een boomvaren kunnen niet veel hebben. Bij de meeste palmen ligt dat bijvoorbeeld weer anders.

 

Musa1.jpg (15326 bytes)    Musa2.jpg (16475 bytes)

Musa3.jpg (15951 bytes)    Musa4.jpg (13780 bytes)

Zoek de banaan, een voorbeeld van gedegen inpakken.