Opuntia (humifusa) en andere cactussen

 

 

Opuntia humifusa

Al jaren staat er een Opuntia in mijn tuin, mijn eerste reactie: "Dit kan niet, een cactus in de vollegrond, laat me niet lachen!". De planten nam ik mee van een vriend uit Holbęk Denemarken. Hij zei: "Deze cactussen heb ik al jaren buiten staan." Zelfs deze betrouwbare vriend, deed me het experiment met frisse achterdocht beginnen.

Nu, het is een betrouwbare bloeigrage bondgenoot. Ieder jaar komen er meer mooie grote gele bloemen in de Opuntia.

‘s Winters is het echter net een oud verschrompeld mannetje/vrouwtje. Je denkt dan al gauw: "Zou hij/zij het halen?"

Veel van deze soorten stammen uit Amerika en de Opuntia compressa is zelfs ingeburgerd op sommige plaatsen in Zwitserland.

De plantjes worden ongeveer 20 cm hoog, en bloeien elk jaar rijker, de grote gele bloemen ontluiken in juni en juli. Alleen na een bijzonder strenge winter wil de bloei achterblijven, omdat dan ook de schijven beschadigd raken.

Deze eigen winterharde schijfcactus kent nog een paar "echte" (geen schijf) cactussen b.v. Tephrocactus russelli en Opuntia gracilis deze zijn misschien iets winterhard, maar bij perfecte drainage meer dan het proberen waard!

In de KEW gardens zagen we de volgende Opuntia soorten: O. boldingii, O. haematocarpa, O. lindheimeri, O. linguiformis, O. macrocentra. Deze waren uiteraard op perfecte plaats uitgeplant en we nemen aan, met sublieme drainage (KEW kennende).

Andere soorten

Op andere plaatsen in Nederland wordt met diverse andere Opuntia’s gekweekt hieronder een aantal van de meest winterharde of iets minder winterharde (met *) maar wel mooie soorten, deze laatsten verdienen dan wel een glasplaat in de winter. O. angustata, O. antillana, O. armata, O. atrispina, O. basilaris humistrate, O. basilaris lubrica, O. corrugata, O. erinacea utahensis, O. fragilis, O. grandis, O. lagunae, O. littoralis, O. lubrica, O. ovata, O. phaeacantha phaeacantha*, O. phaeacantha camanchica*, O. phaeacantha discata* (zeer grote schijven), O. phaeacantha "Longispina"*, O. pottsii, O. scheeri*, O. stricta, O. woodsii

De genoemde soorten zijn het proberen waard.... echter lang niet alle cactussen zijn gemakkelijk te verkrijgen op de Opuntia humifusa na, zaden zijn wel te verkrijgen vooral vanuit de V.S. de bakermat van deze planten. Het importeren van planten vanuit de V.S. naar Europa vereist nogal wat (kostbare) handelingen.

Vermeerderen

De planten zijn zeer gemakkelijk te vermeerderen. De schijven wortelen als vanzelf: schijf netjes afknippen of afsnijden de wond een paar dagen laten drogen en daarna oppotten in arme goed doorlatende grond. Het is mij zelfs gelukt om de plant in de volle grond te vermeerderen. Beter is het om de jonge planten het eerste jaar binnen te overwinteren op een lichte koele plaats.

 

Voor optimale verzorging, zie: Cactussen & succulenten

terug