Passiflora

Intro

Spaanse priesters hebben bij hun reizen door de "bush" van Zuid-Amerika de bloem aanschouwd en zagen daar elementen in van Christus’ lijden (passie). De drie nagels, de vijf wonden, de tien aanwezige discipelen, en de doornenkroon zijn b.v. te herkennen.

De passiebloem is in de tropen, wat voor ons de clematis is. De passiebloem (bijna allemaal afkomstig uit Amerika) is van tropische oorsprong, maar er zijn passiebloemen die onze winter kunnen verdragen. Het is dus lang niet altijd zo dat ze graag in de zon staan. De meeste moeten natuurlijk wel volop profiteren van de warmte en hebben ze zon nodig. De voet van de plant beschermen tegen de zon kan zeker geen kwaad.

Passiflora caerulea

Passiflora caerulea is eigenlijk de enige vertegenwoordiger, die redelijk winterhard is. Tot 15 graden ondernul zijn er weinig problemen, behalve wanneer de vorst diep de grond in "duikt" en de laatste restjes waar hergroei zou kunnen plaatsvinden doodt. Daarnaast moet de bodem zeer goed gedraineerd zijn en toch voedsel bevatten. De plant zal zich zeer goed herstellen, zelfs al is hij tot in de grond bevroren. In de strenge winter van 1996-1997 stierf één van mijn passiebloemen, deze stond op een niet gedraineerde plek, de andere op een goed gedraineerde plek overleefde de winter. Dit ging wel moeizaam, want ik had de plant niet afgedekt en de vorst 50 centimeter in de grond. Het duurde twee seizoenen voordat de plant echt als van ouds ging groeien en bloeien. Rooi een schijnbaar dode plant dus niet te snel. Beter is het de plant af te dekken met b.v. een laag blad. Dan zal hij bovengronds afsterven, maar in volle glorie terug komen.

De passiebloem is een klimplant, die niet zelf rankend is, hij heeft dus steun nodig om in te klimmen.

De Passiflora caerulea is ruim verkrijgbaar, heeft blauwe bloemen en in een warme zomer kunnen de oranje-geelachtige eivormige vruchten verschijnen. De bladeren zijn handvormig, donkergroen en glanzend en ze zullen ook bij een paar graden vorst blijven zitten. De groeikracht is enorm en er worden talloze bloemen gevormd, tenminste als er voldoende zonneschijn is.

Andere soorten

Er zijn nog een paar andere soorten waarmee geëxperimenteerd kan worden, maar dan is extra afdekken belangrijk.

Misschien de winter door te krijgen:

Eigenlijk niet winterhard:

Uit zaad:

 

 

Vermeerderen

De Passiebloemen zijn gemakkelijk uit zaad op te kweken en ook stekken is meestal geen probleem. De zaden zijn vrij hard het is goed om ze te laten weken. Omdat de vruchten vaak door dieren worden gegeten is het goed ongeveer 24 uur te weken in lauwe melk of sinaasappelsap, na het weken de zaden afspoelen met water. Als de zaden niet vers zijn kan het kiemen tamelijk lang duren. Verpotten nadat er drie of vier bladeren zijn verschenen.

Zaad is onder andere verkrijgbaar bij: Chiltern Seeds email adres: chilternseeds@compuserve.com.

terug