Phormium tenax

 

Phormium is een plant met zwaardachtige bladeren, die hier tot ongeveer 1,50 cm kunnen uitgroeien, in Nieuw Zeeland, het gedied van herkomst, tot 3 meter. De kleur en de hoogte van de bladeren kunnen sterk wisselen, want er zijn vele cultivars. Je kunt het bijna zo bont maken als je maar wilt, Phormium tenax “Sundowner” knalt! De twee soorten zijn: Phormium tenax en Phormium cookianum.

In Nieuw Zeeland groeit de plant vooral in de kustgebieden en hij kan dan ook prima tegen zilte lucht.

Ze stellen verder zeer weinig eisen aan de grondsoort en de standplaats, natuurlijk zo mild mogelijk met weinig kans op drogende oosten wind. Maar zon of redelijke wat schaduw maakt niet uit. Ze hebben liefst een goed doorlatende maar niet te droge grond.

 

De Phormium wordt volop aangeboden als kuipplant. Als je altijd een mooi exemplaar wilt houden dan moet hij in de kuip (overwinteren).

Maar jaren van zachte winters hebben bewezen, dat deze schoonheid prima in de vollegrond wil groeien. Een langdurige vorstperiode met een snijdende oosten wind zoals in de winter van 2002-2003 is echter te veel voor de schoonheid van alle Phormiums.

Echter in het april begon de Phormium tenax “Atropurpureum” de eerste en goede hergroei te laten zien.

De andere soorten in mijn tuin: P. tenax, P. tenax “Bronze Baby”, P. tenax “Variegatum” en P. tenax “Yellow wave” kwamen pas in mei schoorvoetend terug.

Volgens een kweker was de Phormium tenax “Atropurpureum” het sterkst in het Hollandse klimaat en dat lijkt hiermee bewezen….

Dus, en dat is bij de meeste andere platensoorten niet zo, is de rode vorm sterker dan de soort.

terug