Yucca

 

Intro

Alle Yucca's hebben een broertje dood aan vocht. Experimenteren met vooral de stamvormende en minder winterharde soorten zal alleen succes hebben als de planten zo droog mogelijk staan en als de grond zeer goed gedraineerd is. Het planten op een kunstmatige heuvel is aan te bevelen. Een plaatsje pal op het zuiden zal de planten veel goed doen.

Ook yucca’s geven een extra dimensie aan een tuin met succulenten en cactussen. Er worden sinds lange tijd yucca’s gebruikt in de Hollandse tuinen. De Yucca filamentosa wordt veel toegepast. Iets minder vaak wordt de Yucca gloriosa toegepast, deze breed uitgroeiende Yucca is iets minder winterhard dan de vorige maar overleeft toch vrijwel alle Nederlandse winters, zeker als voor goede drainage is gezorgd. De Yucca gloriosa maakt naar verloop van tijd een stam. Er is ook een bontbladige (geelgroen) op de markt Yucca gloriosa "Variegata". Yucca’s maken prachtige bloemstengels in de zomer, mits de zomer wel lekker warm en zonnig is.Deze planten met hun puntige bladeren geven een beetje desert-gevoel, maar het kan beter, exotischer.

De Yucca gloriosa en de Yucca recurvifolia kunnen na jaren een forse stam maken.  De Yucca recurvifolia heeft  licht gebogen bladeren. De Yucca gloriosa heeft veel stijvere rechte bladeren. Beide soorten  volkomen winterhard, zelfs de bonte vormen  komen goed de winter door. Er zijn twee problemen die de aandacht vragen. Ten eerste de bloei.Na de bloei moet er nog voldoende warm weer zijn om een nieuwe groeitop te vormen. Vooral de bonte soorten bloeien wel eens laat in het seizoen en tegen de tijd dat de winter invalt zitten ze dan zonder nieuwe groeitop. dat geeft rottingsrisico's in de winter. Gaat het goed en vormen ze nieuwe toppen, meestal een stuk of drie tot vijf, dan kan er een volgend probleem aandienen. Laat je al deze toppen doorgroeien dan wordt de plant topzwaar en knapt om bij de eerste flinke storm of dikke laag sneeuw. Het is verstandig om zo snel mogelijk na vertakking alle toppen weg te halen en alleen de meest rechtop groeiende te handhaven. Zo houd je een rechte stam. De plant meer in de schaduw zetten kan de bloei helemaal voorkomen en dan zijn er geen problemen met rotting en instabiliteit.

De minder winterharde soorten, of eigenlijk minder vochtverdragende soorten moeten in de zon! In de winter zijn zon en drogende wind heel belangrijk. Bescherm b.v. een paraplu erboven kan voldoende zijn.

Y. rostrata en Y. carnerosana & Syagrus ramanzoffiana onder paraplu

 

Opvallende Yucca's

 

wpe08606.gif (50249 bytes)

Yucca baccata

Voor optimale verzorging, zie: Cactussen & succulenten

terug