Flora&Fauna, Hiking, Nordic walking, Wandelen  Fotografie, Fietsen, Mountainbiking, Bergbeklimmen, Eten, Reuma, Afstanden, Madrid,   Granada,Watersport, Weather, situation, Animal, Kingdom, Ride, Bike, Mountainbike,  Photography, Climb, Mountains, Food, Rheumatism, Distances, Aquatic, sports, B&B, Bed and Breakfast, Lorcha, l’Orxa, Valencia

 

Lorcha / l'Orxa

Costa Blanca

 


 

NL:     Spanje telt ruim 43,2 miljoen inwoners. De hoofdstad van Spanje is Madrid. Spanje is een parlementaire monarchie onder Juan Carlos I, met een grondwet uit 1978. Spanje werd lid van de NAVO in 1981 en is lid van de Europese Unie sinds 1986. De euro werd de Spaanse munteenheid op 1 januari 1999, en verving daarmee de peseta Er zijn in Spanje vier grote talen. Elke daarvan heeft een officiële status in bepaalde gebieden: Spaans of Castiliaans (español, castellano), Catalaans (català, valencià), Galicisch (gallego/galego), Baskisch (euskera/euskara). Lees meer ....

 De beste en voordeligste aanbiedingen voor vakantie in Spanje

UK:     In Spain has more then 43 million habitants. Madrid is the capital town. The king is Juan Carlos 1 and since 1978 Spain has a constitution. In 1981 Spain becomes a member of the NATO and since 1981 a member of the European Union. The Spanish peseta disappeared in 1999 and the euro was introduced at that time. In Spain there are 4 major languages. Each of them is an official language in a different part of Spain. The 4 languages are: Español or Castellano, Català or Valencià, Gallego or Galego and Euskera or Euskara.

Over 30 offers for a holiday in Spain!!!

 

 

 

 

 

Links

Link exchange

 

Afstanden / Distances / Alicante / Bergbeklimmen / Climbing / Eten en Drinken / Food / Flora en Fauna / Fietsen / Ride a bike / Fotografie / Photography / Granada / Hiking / Klimaat / Weather / Lorcha / l'Orxa / Madrid / Mountainbiking / Nordic Walking / Reuma / Rheumatism / Spanje / Spain / Valencia / Vliegtuig Spotten / Airplane spotters / Wandelen / Watersport / Aquatic Sports

Home

Sitemap

Mail to Webmaster

 

 

 


Besucherstatistik

(31-03-2006)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud: Algemene Feiten    Kunst en Cultuur    Natuurparken    Feesten    Stierenvechten    

 

Algemene Feiten van Spanje:

Spanje is gelegen in het zuidwesten van Europa. Spanje grenst aan zowel Portugal, Frankrijk, Andorra als aan de Britse kolonie Gibraltar. Spanje heeft een oppervlakte van ruim 500.000km2 waarvan slechts 1% bestaat uit water. Tot Spanje behoren tevens de eilandengroepen van de Balearen en de Canarische Eilanden alsmede de noord Afrikaanse steden Ceuta en Melilla. In totaal zijn er in Spanje 52 provincies en 17 autonome regio's. Spanje is een democratische monarchie met als koning Juan Carlos 1. Het Spaanse volkslied heet la Marcha Real. In Spanje wonen ongeveer 44.000.000 inwoners en het heeft dus een bevolkingsdichtheid van ongeveer 85 mensen per km2. Circa 15% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw en daarmee is Spanje één van de grootste landbouwproducenten van west Europa. Bekendheid geniet Spanje op dit vlak door de productie en export van o.a. citrusvruchten (citroenen en sinaasappelen), kurk, sherry en de Spaanse Wijn. Ook de toeristensector is (met name) sinds de Franco een belangrijke bron van inkomsten geworden. Bekend zijn de vele costa's met de voor toeristen herkenbare namen als: Costa Brava, Costa Blanca, Costa del Sol. Naast de tapas, welke als snacks tussendoor worden gegeten, is de Spaanse keuken vooral bekend om de tortilla, de gazpacho en vooral de paella.

    

Terug naar index / top van de pagina

 

 

Kunst en Cultuur in Spanje

Spanje is bekend om haar gitaar muziek en de typische flamenco dansen. De beroemde architecten van Spanje zijn Gaudí en Manrique. Manrique is bekend om de vele bouw- en kunstwerken welke hij heeft achtergelaten op het eiland Lanzarote. Gaudí is voornamelijk bekend om zijn meesterwerken welke hoofdzakelijk in Barcelona te bewonderen zijn. Bekende Spaanse schilders zijn ondermeer Goya, El Greco, Velázquez en de meer modernere Pablo Picasso, Joan Miró en Salvador Dali.

Spanje heeft meer dan 35 monumenten en natuurerfgoederen welke zijn geplaatst op de Unesco lijst van het werelderfgoed. Enkele voorbeelden hiervan zijn: het historisch centrum van Cordoba, Het Alhambra in Granada, Kathedraal van Burgos, Escorial in Madrid, Parc Güell en Casa Mila in Barcelona, Santiago de Compostela, Het Alcazar in Sevilla, Het centrum van Salamanca, De ommuurde stad Avila, Het nationaal park Doñana, Het palmenbos van Elche en de historische stad Toledo.

Terug naar index / top van de pagina

 

 

 

 

Natuurparken in Spanje

Naast een groot aantal regionale natuurparken kent Spanje in totaal 14 nationale natuurparken.

 • Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Catalonië)
 • Nationaal park Albufera (València)
 • Nationaal park Archipiélago de Cabrera (Balearen)
 • Nationaal park Cabañeros (Castilla-La Mancha)
 • Nationaal park Caldera de Taburiente (Canarische Eilanden)
 • Nationaal park Doñana (Andalusië)
 • Nationaal park Garajonay (Canarische Eilanden)
 • Nationaal park Islas Atlánticas de Galicia (Galicië)
 • Nationaal park Ordesa y Monte Perdido (Aragon)
 • Nationaal park Picos de Europa (Asturië, Castilla-León en Cantabrië)
 • Nationaal park Sierra Nevada (Andalusië)
 • Nationaal park Tablas de Daimiel (Castilla-La Mancha)
 • Nationaal park Teide (Canarische Eilanden)
 • Nationaal park Timanfaya (Canarische Eilanden)

Terug naar index / top van de pagina

 

 

 

 

Feesten in Spanje

Spanje is bekend om haar vele feesten en festiviteiten. Velen hiervan hebben een religieuze oorsprong. Nagenoeg iedere stad en ieder dorp in Spanje heeft haar eigen feest(dagen). Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn Las Fallas, Los Reyes Magos, Feria de Abril in Sevilla en de San Fermin feesten in Pamplona. In iedere plaats (in het midden en zuiden) in Spanje vinden de jaarlijkse "Moros y Cristianos" festiviteiten plaats. Er wordt dan herdacht dat de christenen het dorp of stad weer terug heroverden van de Moren. De festiviteiten vinden per plaats op meestal een andere datum plaats en gaan vaak gepaard met optochten en nagespeelde veldslagen.

 De volgende nationale feestdagen kent men in Spanje:

- 1 januari: Nieuwjaarsdag (Año Nuevo)
- 6 januari: Driekoningen (Epifanía del Señor)
- 19 maart: San José
- 8 - 15 april: Heilige Week (Semana Santa)
- maart/april: Witte Donderdag (Jueves Santo) en Goede Vrijdag (Viernes Santo)
- maart/april: Pasen (Dia de Pascua)
- 1 mei: Dag van de Arbeid (dia del Trabajo)
- juni: Pinksteren (Pentecostés)
- 14 - 17 juni: Sacramentsdag (Corpus Christi)
- 15 augustus: Maria Hemelvaart (Asunción de la Virgen)
- 12 oktober: Nationale Feestdag (Fiesta Nacional de España)
- 1 november: Allerheiligen (Todos los Santos)
- 6 december: Dag van de Grondwet (Día de la Constitución Española)
- 8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis (Inmaculada Concepción)
- 25 december: Kerstmis (Navidad)

Terug naar index / top van de pagina

 

 

 

 

 

Stierenvechten in Spanje

Wellicht de meest bekende en meest omstreden traditie in Spanje is het stierengevecht. Volgens velen (Spanjaarden) een sport waarbij de mannelijke superioriteit t.o.v. de stier tentoon worden gesteld. Echter voor velen is het een doorn in het oog waarbij sprake is van een ongelijke strijd en dierenmishandeling. De gevechten vinden plaats in arena's (Plaza de Torros) en per dag zijn er meestal ongeveer 6 gevechten. De termen welke in Spanje worden gebruikt voor het stierenvechten zijn: tauromaquia, corrida of toreo. De stieren welke hiervoor worden gebruikt zijn speciaal gefokt, vaak in de omgeving van Sevilla en kenmerken zich door hun kracht en aanvalslust. De stieren welke niet "uitverkoren" worden om in de arena te mogen verschijnen worden veelal gebruikt in steden zoals in Pamplona voor het traditionele "stierenrennen". In tal van steden in Spanje vind je arena's. Via loting worden de toreadors aan de stieren gekoppeld en meestal "vecht" iedere toreador per dag met 2 stieren. In Spanje staan de gevechten meestal onder leiding van een "president" die vaak een lokale politicus of politieagent is. Op zijn teken wordt de stier de arena in gelaten. Het gevecht verloopt dan altijd via een vast draaiboek:

* Het doden van de stier moet plaatsvinden binnen 20 minuten

* De capeadoros leiden de stier af met hun grote capes, zodat de toreador een indruk kan krijgen van de krachten van de stier. Mocht de voorzitter vinden dat de stier niet tot een goed gevecht in staat is dan zwaait hij, ter schande van de fokker van de stier, met een groene doek waarop de stier de arena moet verlaten.

* Vervolgens betreden de picadoros de arena. De picadors zitten op geblindoekte paarden die beschermd worden met dekens aan de flanken. Zodra de stier de paarden aanvallen steken de picadoros hun lans in de nek van stier. De picador duwt met zijn volle gewicht op de lans wat als doel heeft de grote nekspier te beschadigen waardoor de stier zijn kop niet goed meer omhoog kan krijgen.

* Hierna volgt de suerte de banderillas. De toreador of diens assistenten proberen de banderillas, versierde stokken met weerhaken aan het einde, in de nek van de stier te steken. Naast het tonen van dapperheid van de torero en diens assistenten dient dit om ervoor te zorgen dat de stier blijft aanvallen.

* Nu volgt de suerte de matar. De toreador draagt de stier op aan iemand in het publiek en gaat met zijn muleta (een halfronde doek gemaakt van flanel en bevestigd aan een houten stok) de stier zijn wil opleggen. Dit noemt men in Spanje de faena (voorbereiding op de dood). De toreador kan hiermee de sympathie van het publiek winnen (men roept Olé of applaudisseert) of verliezen (boe geroep, fluiten of zelfs het gooien van de kussens in de arena).

* Na ongeveer 8 minuten geeft het trompetgeschal aan dat de laatste fase is bereikt, het doodden van de stier. De matador (in vele gevallen dezelfde persoon als de toreador) moet nu binnen twee minuten met een krom zwaard in de nek van stier de doodssteek toebrengen. Gebeurd dat op een "correcte wijze" dan volgt de dood nagenoeg onmiddellijk doordat het hart wordt geraakt. Raakt men het hart niet dan sterft de stier een langzame en pijnlijke dood en is soms een tweede steek noodzakelijk. Indien de matador er niet in slaagt om met één steek of binnen de 2 minuten de stier te doden dan betekent dat een enorme afgang voor de matador.

 

Na afloop van het gevecht geeft het publiek middels het zwaaien met witte doeken hun bewondering aan voor de matador. Hij kan worden beloont met één of zelfs twee oren van de stier. In bijzondere gevallen kan hij zelfs de staart van de stier winnen. Heeft hij twee oren verdiend dan mag hij op de schouders de arena uit worden gedragen. Als het publiek vindt dat de stier dapper is geweest kan de voorzitter een blauwe doek tonen als teken dat de stier via een ereronde de arena uit mag worden gesleept. Dit geeft de fokker en/of eigenaar van de stier een enorme status. Mocht de stier extreem dapper zijn tijdens het gevecht dan kan het publiek vragen om de stier niet te doden. De voorzitter zal dan met een oranje doek zwaaien, iets wat zéér zeldzaam is.

 

Stierenvechten in Spanje, voor de een een vorm van cultuur voor de ander een duidelijk geval van pure dierenmishandeling.   

Terug naar index / top van de pagina