Home

Bevruchting

Deling &vervoer

Innesteling

Amnion &chorion

De drie kiemlagen en hun functie

Vormgeving van het embryo

Ontwikkeling stap voor stap

Reuk,gehoor & ogen

Skelet

Ledematen

Geslachtsbepaling & ontwikkeling

Voor en tijdens de bevalling

Prenatale onderzoeksmethodes

Leuke Links

Reacties

Dagboek

Prenatale onderzoekmethode

In diverse stadia van de zwangerschap kunnen onderzoeken worden gedaan naar de ontwikkeling en gezondheid van de foetus. Sommige testen zijn routine testjes, en brengen geen risico’s met zich mee. Sommige zijn iets gecompliceerder en kunnen een miskraam veroorzaken.

 

Bloedtest                                 Tripple-test

Vlokkentest                             Navelstrengpunctie

Vruchtwaterpunctie                 Foetoscopie

Echografie                               Nekplooimeting

Doppler-test

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bloedtest

Bij de standaard onderzoeken die de dokter of verloskundige zal afnemen bij het eerste of tweede bezoek, als blijkt dat een vrouw zwanger is, hoort een bloedtest. Bij deze bloedtest worden o.a. de rode bloedlichaampjes, de hemoglobine, de bloedgroep en de resusfactor gecheckt. Ook wordt het bloed gecheckt op Hbs-Ag (hepatitis-B), irregulaire antistoffen. In sommige gevallen wordt gekeken of de vrouw immuun is voor rode hond en toxoplasmose. Deze ziekten kunnen ernstige schade voor de foetus veroorzaken. Om het verloop van de zwangerschap niet in gevaar te brengen test de dokter ook of de vrouw niet lijdt aan een seksueel onverdraagbare aandoening, zoals syfilis. Ook wordt er getest op HIV.

De bloedtest brengt geen risico’s met zich mee. Er wordt alleen bloed afgenomen bij de moeder.

Omhoog