Home

Bevruchting

Deling &vervoer

Innesteling

Amnion &chorion

De drie kiemlagen en hun functie

Vormgeving van het embryo

Ontwikkeling stap voor stap

Reuk,gehoor & ogen

Skelet

Ledematen

Geslachtsbepaling & ontwikkeling

Voor en tijdens de bevalling

Prenatale onderzoeksmethodes

Leuke Links

Reacties

Dagboek

Prenatale onderzoekmethode

In diverse stadia van de zwangerschap kunnen onderzoeken worden gedaan naar de ontwikkeling en gezondheid van de foetus. Sommige testen zijn routine testjes, en brengen geen risico’s met zich mee. Sommige zijn iets gecompliceerder en kunnen een miskraam veroorzaken.

 

Bloedtest                                  Tripple-test

Vlokkentest                             Navelstrengpunctie

Vruchtwaterpunctie                 Foetoscopie

Echografie                               Nekplooimeting

Doppler-test

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Echografie

Tussen de 12 en 14 weken van de zwangerschap wordt standaard een echoscopie via de buikwand gemaakt. Het is waarschijnlijk dat er binnenkort ook een standaard echo uitgevoerd gaat worden rond de 18e week.

De echoscopie berust op ultrasone geluidsgolven. Deze golven weerkaatsen op de baby, de golven worden opgevangen en op het scherm verschijnt een 2-demensionaal beeld.

Bij een echoscopie in een zeer vroeg stadium wordt deze test vaginaal uitgevoerd. Doormiddel van een sonde wordt de echo genomen. Dit moet omdat de baarmoeder nog klein is in deze periode. De latere echo’s kunnen op de buik worden genomen omdat de baarmoeder inmiddels flink in omvang is toegenomen. De buik wordt ingewreven met een geleiachtige gel. Met een transducer wordt over de buik bewogen, net ter hoogte van de baarmoeder.

De echoscopie kan uitgevoerd worden om de zwangerschap te bevestigen, te kijken of het eitje op de juiste plaats is ingenesteld, de leeftijd van de foetus te bepalen of te kijken hoe lang het is. Op een echoscopie kan ook worden gekeken of er sprake is van een meerling en of er afwijkingen zijn zoals het Downsyndroom of een waterhoofdje. Ook afwijkingen aan sommige organen kunnen doormiddel van een echo worden ontdekt. De hoeveelheid vruchtwater kan worden gemeten en het kan ook informatie geven over de placenta zoals: de plaats en conditie van de placenta of eventuele afwijkingen.

De echoscopie kan ook dienen als hulpmiddel tijdens andere prenatale onderzoeken zoals vruchtwaterpunctie, vlokkentest en doppler-test.

Een echoscopie brengt geen risico’s met zich mee en is een eenvoudige ingreep.

 Omhoog