HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

AKEN, TIVOLI (2)

Aken2Ticket
Alemannia Aachen – Hamburger SV; 16 december 2006.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 20.800, uitslag; 3-3.

Scoreverloop;
32. Berisha                    0-1
63. Reghecampf             1-1
67. Benjami                   1-2
75. Ljuboja                    1-3
76. Fiel                          2-3
90. Reinhardt      (e.d.)   3-3

Nadat we in 2004 getuige waren van een bijna promotie van Alemannia Aachen, werd het tijd voor een Tivoli revisited. Ondertussen was er een hoop gebeurd in Aken, zowel hoogte- als dieptepunten. Een week na ons bezoek slaagde Alemannia er niet in te promoveren, door een nederlaag in Karlsruhe werd het uiteindelijk slechts 6e. In dezelfde maand werd de finale van de DFB Pokal verloren van Werder Bremen en scheidsrechter Herbert Fandel. Omdat Werder Bremen al verzekerd was van de Champions League mocht Aachen in het seizoen 2004/2005 aantreden in de UEFA Cup. Erg bijzonder voor een club uit de 2. Bundesliga. In de UEFA Cup werd zelfs de poulefase overleefd, Aachen bleef gerenommeerde clubs als Zenith St Petersburg en AEK Athene voor. In de knock-out fase bleek AZ over 2 duels net een maatje te groot. Toch was het een prachtige ervaring voor de club. Afgelopen seizoen volgde eindelijk promotie naar de 1. Bundesliga. Na 36 jaar was Aachen weer terug op het hoogste niveau!

Er was dus genoeg aanleiding om wederom Tivoli met een bezoekje te vereren. Echter dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In het kleine en knusse Tivoli passen namelijk slechts een 21.000 toeschouwers. Iedere thuiswedstrijd is uitverkocht, normaal gesproken een mission impossible. Maar niet voor C&U! Wij hebben gelukkig 2 Alemannia Aachen Dauerkart Halters in onze kennissenkring. Eén aan de goede kant van de grens en één aan de foute kant. Echter we moesten de kaarten nog wel ophalen voor de match. Op deze regenachtige dag reden we eerst naar een supermarkt in Heerlen. Hier werkt de Vlaai, Aachen- en Rodafan en leverancier van 2 kaartjes. Na de overhandiging van de kaartjes lieten we de Vlaai achter in de supermarkt want hij moest nog werken tot 14:30 uur en wij hadden nog meer klusjes op het programma staan.

We begonnen met een bezoek aan Stadion Kaldeborn. Vervolgens richting de ouders van onze Duitse vriend Jens. Omdat hijzelf verhinderd was konden wij zijn seizoenkaart lenen. Om klokslag 13:00 uur belden we aan bij zijn ouderlijk huis. Tijdens het afgelopen WK heb ik 3 nachten bij hem gelogeerd en ook nu weer was de ontvangst hartelijk. Zijn moeder had zelfs koekjes voor ons gebakken! Echter veel tijd om bij te praten hadden we helaas niet. Onderweg hadden we namelijk al herhaaldelijk contact gehad met onze andere reisgenoot voor vandaag, de webmaster van de officieuze site van Blauw Zwart Limburg. Er waren vandaag namelijk 3 kaarten te verdelen en de Watergatehopper kampte met fysieke problemen na een val van de tribune bij HSV, klik hier voor de details. Onze Belgische vriend/webmaster Manuel nam met alle plezier de plaats van de Watergatehopper in.

In Aken parkeerden we de auto op een bedrijventerrein vol met Baumarkten en Kaufhallen en gingen we te voet verder. Al snel zagen we lichtmasten, echter niet van Tivoli. Deze waren van het recent gebouwde stadion voor de Wereld Ruiterspelen. Aken is een stad waar Anky van Grunsven zich thuis voelt, elk jaar wordt er het Concourse Hippique International (CHIO) verreden en afgelopen jaar dus het WK. Voor ons interessanter was het feit dat men dicht bij een akkoord is om voor Alemannia een nieuw stadion te bouwen. Locatie zou het parkeerterrein van het paardenstadion zijn. Vanwege het miezerige regenweer, onze dorst en Manuel die zat te wachten lieten we het stadion rechts liggen en liepen door naar de Kneipe. Voor de Kneipe, onder het dak van het benzinestation, was het druk met zuipende voetbalfans. Ook hier weer naar goed Duits gebruik HSV- en Alemanniafans gebroederlijk door elkaar. In de Kneipe was het voornamelijk Aachen. Al snel hadden we een biertje en werd het tijd om bij te praten. Aan ons tafeltje werden we al snel aangesproken door een Aachenfan met een raar accentje. Het bleken Aachenfans te zijn uit de omgeving Eupen. Eupen ligt in het Duitstalige gedeelte van België. Hun taaltje is een raar mengelmoesje tussen Vlaams, Duits, Frans en Luxemburgs. Het waren de jongens van de Analerotica fanclub. Originele benaming voor een fanclub en is gewoon door Alemannia Aachen erkend, ze staan namelijk vermeld op de officiële website.

De biertjes smaakten prima, het was erg gezellig en het was snel alweer 15:00 uur. Tijd om het stadion op te zoeken. Buiten was het inmiddels opgehouden met zachtjes regenen, het kwam nu met bakken uit de lucht. Geen prettig vooruitzicht voor de 2 anderen, zij zouden de Vlaai vergezellen op de onoverdekte Würseneler Wall. Ik zou met de seizoenkaart van Jens plaats nemen op de overdekte AachenMünchener Tribüne, goed geregeld dus. Bij de controle was het nog even spannend. De seizoenkaart was er namelijk één voor studenten. Niet dat Jens student is, maar als voormalig backpacker zoek je altijd naar voordeeltjes. Voor de zekerheid had ik zijn in Thailand gefabriceerde studentenkaart erbij gekregen. Maar gelukkig, de controle deed niet moeilijk en knipte een gaatje in de nummer 9 van de Dauerkarte. Tivoli was inmiddels zo goed als volgestroomd. Het blijft een prachtig, sfeervol stadion. Het in 1908 gebouwde stadion voldoet niet meer aan de huidige eisen van de 1. Bundesliga. Het bestaat nog voor ¾ uit staantribunes en de mensen zitten of staan dicht op het veld, dit maakt Tivoli tot een stadion waar het af en toe kan spoken. En dat is nou juist de aantrekkingskracht van deze club. Ook veel Duitsers buiten Aken hebben sympathie voor deze kleine club. De fanatieke aanhang en het feit dat ze zich staande houden tussen de grote clubs spreekt blijkbaar bij veel mensen tot de verbeelding.

De 1e seizoenshelft in de Bundesliga is voor Aachen boven verwachting verlopen, er waren al 18 punten bijeen gesprokkeld. Na 7 wedstrijden stond Aachen zelfs bovenaan! Tegenstander Hamburger SV is bezig aan een dramatisch seizoen. De club van de Nederlanders van der Vaart, de Jong en Matthijsen staat zelfs in de degradatiezone. Het seizoen wordt gekenmerkt door allerlei vervelende incidenten, schorsingen en blessures en dat terwijl vorig seizoen nog de Champions League werd gehaald. Ook vandaag begon de ploeg van Thomas Doll gehandicapt aan het duel. Van der Vaart, de Jong, Kompany, Wicky en Sorin ontbraken aan de aftrap. Alemannia Aachen was redelijk compleet, dus inclusief revelatie Jan Schlaudraff en de Nederlander Leiwakabessy. De 1e helft was Aachen de betere ploeg. Toch was het HSV wat met een voorsprong ging rusten. Dit tot vreugde van de meegereisde HSV fans, het uitvak zat propvol. Door de wind waren ze slecht te verstaan en door het hek vlak voor mijn neus slecht te zien, maar duidelijk was dat ze het prima naar hun zin hadden. De sfeer op de overdekte staantribune was ondanks de achterstand redelijk. Zoals in vele stadions in Europa, werd door de Aachenfans een variant gezongen op het lied waarmee de Argentijnse fans op het WK furore maakten. Een blinde man op de tribune kreeg de lachers op zijn hand met voor mij helaas onverstaanbare moppen.

Tijdens de wedstrijd werden we continue op de hoogte gehouden van de tussenstanden elders. Om de spanning te verhogen verscheen er op de videowall een vizier die over de kaart van Duitsland gleed, het stopte bij de stad waar het doelpunt was gescoord, leuk gevonden! In de rust moest ik achter in de rij aansluiten om het toilet onder de tribune te bezoeken, het deed me weer beseffen hoe de andere boys af moesten zien, de regen kwam nog steeds met bakken uit de lucht. Daarom besloot ik maar weer snel de tribune op te zoeken. De 2e helft zou een waar doelpuntenfestijn worden. Alemannia zette direct na rust aan om de gelijkmaker te forceren. In de 63e minuut werd Klitzpera onderuit gehaald door Benjamin, 11 meter! De speler met de naam die deze middag het meest typeerde (als je tenminste een n toevoegt en een c in een k verandert), Laurentiu Reghecampf benutte de strafschop moeiteloos. Na deze gelijkmaker ging de Reghenkampf gewoon door, het veld werd zwaarder en zwaarder. HSV leek het beste met de omstandigheden om te gaan, ondanks het optische overwicht van Aachen. De ploeg van de zwaar onder druk staande trainer Thomas Doll, kwam namelijk op voorsprong. Nadat Benjamin vogelvrij de 1-2 intikte, leek de Serviër Ljuboja de wedstrijd te beslissen. Hij tekende voor de 1-3 een kwartier voor tijd. Divers Aachenfans verlieten de onoverdekte tribunes van Tivoli, ze hadden genoeg geleden deze middag. Echter het zat HSV zoals het hele seizoen al niet mee en Alemannia Aachen bleek veerkrachtig! De mensen die hun club in de steek lieten, zullen wel spijt hebben gekregen. Het slotoffensief leidde 2 minuten na de 1-3 tot de Anschlußtor. Een schot van Reghecampf werd niet goed verwerkt en viel voor de voeten van Fiel, 2-3.

Nog een klein kwartier te spelen en HSV wankelde. De supporters gingen er nog eens massaal achter staan. Toen niemand het meer verwachtte, viel alsnog de gelijkmaker op een voor HSV dramatische en typerende wijze. Een flanke van Schlaudraff werd door HSV-speler Reinhardt met een kopbal a la Bep Bakhuys kansloos achter zijn eigen doelman gekopt. Wat een ontknoping en bij deze 3 -3 bleef het. HSV droop af en Aachen was de morele winnaar. Een mooie opsteker met het oog op de komende bekerwedstrijd tegen Bayern. De 1e seizoenshelft werd in ieder geval door beide teams in stijl afgesloten. Aachen doelpuntrijk en HSV schlemielig. Na een snel broodje Bratwurst trof ik de andere 3 jongens weer in een hotelbar nabij Tivoli. Hier konden we op tv nog wat hoogtepunten van de andere Bundesligawedstrijden bekijken. Nadat we afscheid namen van Manuel, gingen wij 20 kilometer verderop onze 2e wedstrijd van de dag bekijken, Roda JC - Vitesse. Ook dit werd een doelpuntrijke wedstrijd met wederom 6 doelpunten, Roda verloor met 2-4. Een doelpuntrijke zaterdag dus, met dank aan grensgevallen de Vlaai en Jens!

Laatste wijziging verslag; 09-02-2007.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB