HOME VERSLAGEN

MÖNCHENGLADBACH, BÖKELBERG

BokelbergTicket
Borussia Mönchengladbach – Wolfsburg; 13 april 2002.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 26.900, uitslag; 0-2.

Scoreverloop;
48. Klimowicz     0-1
60. Klimowicz     0-2

Op deze sombere voorjaarsdag ging de reis naar Mönchengladbach. Geen lange reis want Mönchengladbach ligt vlak over de grens bij Venlo. Het stadion was eenvoudig te vinden. Op de Autobahn A52 is het afslag MG-Nord. Daarna verschenen de lichtmasten al snel boven de bebouwing. Langs de hoofdweg richting centrum parkeerden we de auto, hierna was het nog een 10 minuten lopen richting het stadion. Het stadion Bökelberg is één van de bekendste van Duitsland en dat is terecht. Borussia speelt er al sinds 1919, daarvoor was het terrein in gebruik als zandput. Naar hedendaagse normen is het een verouderd stadion. Met onoverdekte staantribunes aan 3 zijden. De hoofdtribune, een fraaie dubbeldekker is wel overdekt en voorzien van zitplaatsen. Deze hoofdtribune is weliswaar gedateerd maar de dakconstructie is vrij uniek. Het ronde dak is opgehangen aan de lichtmasten. Ook de persboxen in de nok zijn fraai. Ondanks alles is de Bökelberg een fantastische plek om naar voetbal te kijken. De staantribunes zijn zeer steil en staan dicht op het veld. Verder zijn er in het stadion ook genoeg standjes met bier en worst, iets wat ook erg belangrijk is. Er is maar weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat het bij avondwedstrijden behoorlijk kan spoken op de Bökelberg. Het heeft een reputatie op dat gebied. Beetje vreemd is dat het stadion midden in een nette buurt ligt. Maar helaas is ook dit historische stadion bijna verleden tijd. Elders in Mönchengladbach wordt op het Nordpark een nieuwe tupperwarebak gebouwd. Om genoemde redenen is het jammer dat de Bökelberg gaat verdwijnen. Anderzijds heeft Borussia een nieuw stadion nodig om mee te kunnen blijven doen in het financiële en commerciële geweld van de Bundesliga.

Omdat we ruim op tijd aanwezig waren besloten we een rondje om het stadionterrein te lopen. Dat was nog een flink wandeling en bracht ons in de straten van de eerder genoemde buurt. Er waren al veel supporters op straat en bijna iedereen droeg een sjaal van Borussia. Er waren ook diverse standjes waar allerlei sjaals te koop werden aangeboden. We eindigden de wandeling bij de fanshop van Borussia. Hier hadden we afgesproken met het andere gedeelte van onze groep, we hadden namelijk een aantal introducés mee. Het was voor hun de 1e keer bij een Duitse wedstrijd. Dat bleek al snel, op de vraag of ze iets wilden drinken luidde het antwoord: koffie. Tsja in Duitsland wordt er rond voetbalwedstrijden bier, bier en nog eens bier gedronken en vooral geen koffie of thee. Voor de verstandige mensen die na de wedstrijd nog moeten autorijden is er dan nog cola te krijgen. Na nog wat zinloos gekeuvel besloten we het stadion te betreden. De 1e indruk binnen was nog indrukwekkender dan op foto’s of televisie. Vooral de steilheid en hoogte van de tribunes maakte veel indruk. We stonden op de Nordkurve, dit is voor de tv-kijkers de tribune achter het doel aan de linkerkant. Hier staat de fanatieke aanhang van Borussia. Bescheiden als we zijn gingen we aan de zijkant van deze Nordkurve staan.

Borussia vierde de grootste successen in de jaren ’70. Onder leiding van trainer Hennes Weisweiler groeide het provincieclubje uit tot een Europese grootmacht. De club werd kampioen van Duitsland in 1970, 1971, 1975, 1976 en 1977. De UEFA-beker werd gewonnen in 1975 en 1979. In 1977 werd zelfs de Europacup 1 finale bereikt maar deze werd verloren van Liverpool. Bekende spelers uit deze tijd zijn Jupp Heynckes, Berti Vogts, Allan Simonsen, Uli Stielike en natuurlijk Günter Netzer. Daarna ging het allemaal wat minder met als dieptepunt de degradatie naar de 2.Bundesliga in 1999. Desondanks is Borussia nog steeds één van de populairste clubs van Duitsland. Het is een echte Traditionsverein. Ook voor de wedstrijd tegen het niet erg aansprekende Wolfsburg kwamen nog ruim 26.000 fans opdagen. Volgens onze bescheiden mening is BMG met Schalke zelfs de populairste Duitse club in Nederland. Wolfsburg is duidelijk geen Traditionsverein, dankzij royale financiële steun van autofabrikant Volkswagen speelt de kleine club sinds 1997 in de 1.Bundesliga. Wolfsburg dreigt zelfs een vaste waarde te worden in de Bundesliga. Veel uitstraling heeft de club nog niet maar misschien heeft dat wat tijd nodig? Toen wij een maand eerder de kaarten bestelden dreigde deze wedstrijd nog zeer belangrijk te worden in de strijd tegen degradatie. Helaas speelden beide ploegen zich tussentijds bijna in veiligheid en stond er nog maar weinig op het spel.

Vanuit Wolfsburg waren dan ook maar weinig fans van Vfl meegekomen. De Sudkurve, waar het bezoekersvak zich bevond was dan ook matig bezet. Gelukkig waren de 3 andere tribunes wel goed bezet. Vooral de Ostwall was goed vol, altijd een mooi gezicht zo’n muur van mensen. De sfeer op de Nordkuve was prima met bij de opkomst van de spelers uiteraard veel gezwaai met vlaggen en sjaaltjes. Ook verbaal was de sfeer prima. Ondanks dat Mönchengladbach vlak bij Nederland ligt is de mode onder de fans nog echt Duits. Dus veel sjaals om de polsen gebonden en de bekende spijkerjasjes vol met opnaai-emblemen. De wedstrijd was niet veel soeps. De 1e helft was nog redelijk maar Wolfsburg scoorde uit 2 goede counters. Na de 0-2 was er op het veld nog maar weinig te beleven. Resultaat was dat wij met steeds hogere frequentie bier gingen halen bij de stalletjes. Behoorlijk aangeschoten en melig verlieten wij dan ook de Bökelberg. Wellicht hadden we een betere wedstrijd moeten uitzoeken voor ons bezoek aan de Bökelberg. Maar ondanks de matige wedstrijd hebben we genoten van ons bezoek aan dit fantastische stadion. Onze introducés hadden zich ook goed vermaakt en we hopen dat ze nogmaals met ons meewillen naar een buitenlandse wedstrijd!

Laatste wijziging verslag: 27-08-2005.
HOME VERSLAGEN