HOME VERSLAGEN

DORTMUND, WESTFALENSTADION

DortmundTicket

Borussia Dortmund – Hansa Rostock; 18 oktober 1998.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 65.500, uitslag; 2-0.

Scoreverloop;
24. Möller;        1-0
85. Barbarez;     2-0

Allereerste Duitse wedstrijd en dan direct naar Dortmund ! Dankzij een vriend werden we in staat gesteld een wedstrijd bij te wonen van de geelzwarte Borussen. Hij liep stage bij een bedrijf op loopafstand van het Westfalenstadion en had in de voorverkoop tickets voor de legendarische Südtribune bemachtigd. Na de avond ervoor het nachtleven te hebben verkend, meldden we ons ruim voor aanvang van de wedstrijd (zondagmiddag 17:30 uur) in de omgeving van het stadion. Met hooggespannen verwachtingen zochten we een plaatsje op de immense Südtribune. Dit vanwege de te verwachtten sfeer en de bekende namen in de selectie van Dortmund. De bekende namen in de Borussiaselctie zoals Kohler, Reuter, Ricken, Freund, Möller, Nerlinger, Barbarez, Hässler en Chapuisat hadden dit seizoen de hooggespannen verwachtingen nog niet waar kunnen maken. De 11e plaats die Borussia innam voor aanvang van deze 8e speeldag was dan ook zwaar teleurstellend. Bijna hetzelfde team had 1½ jaar daarvoor nog de Champions League gewonnen en maakte al enkele jaren furore op de Europese velden. Hopelijk zou vandaag de ommekeer komen.

Op de Südtribune was het een half uur voor aanvang wedstrijd al aardig druk. We waren vooraf zeer nieuwsgierig naar de indeling van de tribune. Ons was verteld dat er op deze tribune namelijk 20.000 mensen konden staan en we vroegen ons af hoe het zat met ingangen en dergelijke. Het bleek dat de tribune was opgedeeld in verschillende vakken afgescheiden door hekken. Wij stonden in vak 11, dit is een vak onderaan de tribune bij de hoek. Daar je voor dit vak losse kaarten in de voorverkoop kon krijgen bleek dit logischerwijs niet het fanatiekste gedeelte van de Südtribune te zijn. Dat bevond zich in het midden en dan met name bovenin, hier stonden de echte doorgewinterde BVB-fans. Vlak voor het begin werd het publiek opgezweept door een speaker op het veld. Na een vlaggenparade van verschillende lokale fanclubs werden 1 voor 1 de verschillende tribunes door de zelfde schreeuwlelijk welkom geheten. Vooral bij de Südtribune was de respons indrukwekkend, de tribune werd aangekondigd met Herzlich wilkommen an die Fans auf die grösste Stehtribune in die Welt; die SÜDTRIBUNE !!. Eindelijk kon de wedstrijd beginnen. De wedstrijd kenmerkte zich door een laag tempo, veel foute passes en veel oponthoud, kortom een slechte wedstrijd. De sfeer op de tribune was echter goed, veel verschillende liederen werden aangeheven. Waaronder de klassieker Olé hier komt der BVB. Wat verder opviel op de tribune was dat een aantal behoorlijk dronken Duitsers met halve liters continue een medesupporter met een Böhzen Önkelzpet lastig vielen. De man met de pet was zichtbaar geïrriteerd, het liep echter nog net niet uit de hand.

Halverwege de 1e helft kwam de BVB op voorsprong door een fraai doelpunt uit een vrije trap van Andy Möller. Na dit doelpunt zong de hele tribune in koor; Erich Ribbeck, hast du das gesehen ? Een smeekbede aan de bondscoach van der Mannschaft om Möller toch alstublieft maar weer te selecteren. De 2e helft was niet veel beter dan de 1e helft. Ondanks een handvol kansen van Dortmund. Hansa Rostock (volgens de BVB-supporters de blau-weisse Scheisse) kon geen potten breken in deze wedstrijd. Vlak voor tijd werd door de Bosniër Serge Barbarez de eindstand op 2-0 bepaald. Dit zorgde ervoor dat de ruim 65.000 toeschouwers toch nog redelijk tevreden huiswaarts keerden. Dit gold ook zeker voor ons. De hele entourage had een behoorlijke indruk op ons gemaakt. Dit Duitslanddebuut smaakte naar meer !

Laatste wijziging verslag; 05-02-2004.

HOME VERSLAGEN