HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

GEEL, DE LEUNEN

GeelTicket
Verbroedering Geel - Antwerp, 6 november 2004.
2e Klasse (2), toeschouwers; 5.700, uitslag; 0-0.

Op een regenachtige herfstdag maakten wij ons debuut in de Belgische 2e klasse. We gingen naar de Kempen voor de topper in de 2e Nationale. De nummer 1 (Geel) ontving de nummer 3 (Antwerp) van de ranglijst. We begonnen met een tussenstop in het vlakbij Geel gelegen provinciestadje Mol. In een frituur vlakbij het spoorwegstation genoten wij van bier, friet, cola en diverse snacks. Nadat we uitgegeten waren reden we verder naar Geel. Het stadion de Leunen ligt aan de ringweg van Geel en was dus ook voor ons eenvoudig te vinden. Rond 18:00 uur arriveerden wij hier. Het was er nog rustig terwijl de aftrap reeds om 19:30 uur was. Er was ook bijna geen politie te zien terwijl deze vaak in België massaal aanwezig is. Zeker bij wedstrijden van Antwerp. Wel was er in het uitvak voldoende catering. Hamburgers en bier in overvloed ! We kochten ons ticket en om de tijd te doden wandelden we nog een rondje om het stadion.

Het stadioncomplex is ruim opgezet, het deed ons wat denken aan de Meerdijk in Emmen. De 2 tribunes aan de lange zijde zijn relatief hoog. Maar zoals wel vaker in België zijn ze maar een halve veldlengte lang. De tribunes achter het doel zijn lager maar lopen wel door over de gehele breedte van het veld. Bij de kassa voor het thuispubliek was het een hoop geschreeuw en geblèr. Het was een groep Venlonaren.nl die op internet reeds hadden aangekondigd deze avond Geel te zullen steunen. Ze hadden duidelijk al een paar biertjes op en waren erg zenuwachtig. Het was blijkbaar hun 1e schoolreisje buiten Limburg. Ze gingen met veel lawaai naar de kantine. Net als in La Louvière gingen wij in het bezoekersvak staan. Het bezoekersvak stroomde lekker vol met een kleine 2.000 Antwerpfans. De sfeer zat er bij beide supportersgroepen goed in. Helaas viel het af en toe wat stil. Uit het repertoire van de Antwerpfans bleek dat ze nog steeds opkijken tegen Feyenoord, Het lied van Deurne Noord en alles wat uit Engeland komt; We love you Antwerp, We shall not be moved en Come on you Reds. Verder hoorden we nog enkele liederen die gericht waren tegen de provincialen van Geel zoals; Varkens eten boerenkool en Geel zijn Zotten. We hoorden ook nog Een vak vol Jeannettekes maar de achterliggende gedachte hiervan ontging ons. Na het afsteken van een Bengalo werd door de wat paniekerige stewards een Venlonaartje uit het Geelvak afgevoerd.

De beginfase van de wedstrijd was voor Geel dat vreemd genoeg blauwe clubkleuren heeft. Zo was er een mooie scrimmage voor het doel van Antwerp. De bezoekers reageerden met een schot van Opoku op de lat. De rest van de 1e helft hielden de ploegen elkaar in balans. Het derbykarakter was hoog met veel fysieke duels en diverse smerige overtredingen. Deze werden bijna allemaal beloond met een gele kaart waaronder één voor de in Nederland nog bekende Maarten Schops. De nummer 4 van Antwerp, Bernt Evens, was ook lekker bezig. Hij provoceerde Geelspelers en jutte het Antwerppubliek op. Tijdens de rust werden we getrakteerd op een demonstratie van een vaag voetbalballet. We zagen het even aan maar gingen snel nog maar een vette hap halen. In de 2e helft ging de strijd gewoon door. Het voetbal was niet altijd even goed maar constant werd de aanval gezocht. Meest gevaarlijk bij Antwerp was de donkere linksbuiten met nummer 26; Asanda Sishuba. Beide ploegen bleven dus op de aanval spelen en kregen de nodige kansen. Wel was Antwerp iets beter dan Geel, maar er vielen geen doelpunten en zo bleef het helaas 0-0. Waregem werd de nieuwe koploper in de 2e klasse, dankzij een overwinning bij Patro Maasmechelen passeerden zij Geel.

Vlak na het einde van de wedstrijd ging het los. Antwerpfans bestormden in het stadion de staantribune van Geel. Over en weer wordt gegooid met bierflessen, aanstekers, bakstenen en voetballen. Het hekwerk wat de beide partijen scheid was maar net sterk genoeg om de Antwerpenaren tegen te houden. Gelukkig voor de Geelfans en hun Venlose vriendjes want ze waren zeker in de pan gehakt door Antwerp. Enkele Antwerpfans vernederden Geel door met een Antwerpvlag over het veld te lopen. Al snel verplaatste de groep zich naar de uitgang en probeerde via het trainingsveld de Geelfans te bereiken. Deze schermutselingen hebben wij verder niet gevolgd. Duidelijk was dat Antwerp nog steeds een serieuze groep hooligans heeft, want het ging er heet aan toe. Probleemloos verlieten wij de parking. Onderweg naar de snelweg kwamen we nog diverse politiewagens tegen met loeiende sirenes, waarschijnlijk op weg naar de Leunen. Wij reden door richting Nederland en genoten na van een mooi debuut in de Belgische 2e klasse ! De dagen na de wedstrijd hebben we op internet de diverse forums met veel aandacht gevolgd. Met name over de gebeurtenissen na afloop. Het roepen door het thuispubliek van Beerschot is de ploeg van ’t stad zou voor de Antwerpenaren reden van de bestorming zijn geweest. Ook werd duidelijk dat de lokale politie de hele situatie onderschat heeft. Later op de avond zou de bus met Venlonaren op last van de politie uit de stad zijn gezet. Verder zouden er fans van Feyenoord en het nabij gelegen Turnhout in het Antwerpvak zijn geweest. Over onze aanwezigheid werd nergens gesproken, blijkbaar hebben wij ons goed genoeg gedragen (?!). Ook was er ook nog veel discussie over het opgegeven aantal toeschouwers. Het stadion heeft een officiële capaciteit van 10.000 toeschouwers. Het zat bijna helemaal vol. Dus een 7.000 – 7.500 man zaten er zeker. De opgegeven 5.700 zouden alleen de betalende toeschouwers zijn geweest.

Laatste wijziging; 09-11-2004.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB