HOME VERSLAGEN

HANNOVER, NIEDERSACHSEN

HannoverTicket
Hannover ’96 - Bochum; 21 september 2002.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 34.742, uitslag; 2-2.

Scoreverloop;
24. Fahrenhorst    0-1
44. Bobic             1-1
73. Linke              2-1
89.Tapalovic        2-2

Op een wat grijze septemberdag gingen we weer eens richting Germania. Onderweg gingen we buurten in het stadje Celle. De lokale trots Tus Celle speelt in een wat lagere liga welke nog maar net op teletekst staat. Zonder routebeschrijving vonden we het Städtisches Stadion. Het is een leuk stadionnetje voor een club uit de Verbandsliga. Via een aantal B-wegen gingen we verder richting Hannover. Vanaf de afslag op de snelweg was het nog een flink stuk rijden de stad in voordat we in de buurt van het stadion kwamen. Het stadion ligt dan ook vlakbij het stadscentrum.

We vonden een ruim parkeerterrein met nog voldoende parkeerruimte. Vlakbij was een vage kantine waar een grote groep Duitsers met blote buiken aan het zuipen was. Ze waren al behoorlijk dronken en het drankgelag ging gepaard met een hoop geboer en geschreeuw. Aangezien wij dergelijk gedrag afkeuren liepen wij snel verder. Bij een stalletje kochten we nog een sjaal. Het gehele stadionterrein is zeer ruim opgezet, zo waren er minimaal 25 kassahokjes. We kochten er maar een toegangskaartje, gelukkig waren er nog plaatsen voor de staantribune. We waren ook getuige van de aankomst van een grote groep fans uit Bochum, ook dit ging weer met een hoop lawaai gepaard.

We maakten een praatje met een verkoper van het fanzine Notbremsen. Een zeer goed fanzine, niet al te moeilijk en diepgaand, dus zeer geschikt voor uw verslaggever. Het fanzine werd verkocht voor de schappelijke prijs van 96 €urocent. Het aanbod van eten en drinken was zoals we gewoon zijn in Duitsland zeer uitgebreid. We maakten weer dankbaar gebruik van deze voorzieningen. Een 3 kwartier voor de aftrap begon het behoorlijk druk te worden op het stadionterrein. Opvallend waren de kleuren van de sjaals en shirts van de lokale fans, de shirts waren rood en de sjaals groen.

Het Niedersachsen is echte Duitse betonbak, compleet met atletiekbaan. Maar het is vooral heel erg groot. Vooral de Gegengerade is gigantisch, de hoofdtribune is daarentegen van bescheiden afmetingen. Het mooiste zijn de aparte lichtmasten, 4 slanke pilaren die schuin naar de hemel wijzen. Maar niet lang meer, want ook dit stadion gaat omgetoverd worden tot een modernistische Arena. De naam van het stadion is ook hier verkocht aan een sponsor, overal zie je de naam AWD Arena. Maar de fans en C&U blijven gewoon de oude naam Niedersachsen gebruiken.

Hannover ’96 zou qua achterban en stad een middenmoter in de 1.Bundesliga moeten zijn. Echter de laatste jaren speelde de club op een veel lager niveau. Na degradatie uit de 1.Bundesliga in 1989 werd de Traditionsverein een anonieme club een niveau lager. In de periode 1996-1998 speelde de club zelfs nog een niveau lager in de Regionalliga. Wel werd in 1992 de Duitse beker gewonnen. Nu is de club weer terug op het hoogste niveau. Deze terugkeer zorgde voor een stuk uitgelatenheid in de sfeer tijdens de wedstrijd.

Het werd een mooie pot voetbal met een uitstekende Rein van Duijnhoven in het doel van Bochum. Hannover is een voor Duitse begrippen behoorlijk aanvallende ploeg en had zich recentelijk ook nog eens versterkt met de lepe spits Fredi Bobic. Hij keerde na een avontuur bij Bolton Wanderers weer terug naar Duitsland. Het begin van de wedstrijd was Hannover de wat meer aanvallende partij, het was echter Bochum dat door een kopbal op voorsprong kwam. Vlak voor de rust viel dan toch de verdiende gelijkmaker. Hannover ging in de 2e helft gewoon door met aanvallen maar Van Duinhoven was in supervorm en hield Bochum overeind. Echter in de 73e minuut kon ook hij de dik verdiende 2-1 niet tegenhouden. Vlak voor tijd pakte Bochum dan toch nog het onverdiende punt. Beste speler bij Hannover was de Tsjech Stajner, die regelmatig gevaarlijk was op de vleugels.

De ongeveer 1.000 fans van Bochum zaten voor ons aan de andere kant van het stadion, daardoor hoorden wij ze amper. Ze waren uiteraard wel druk met vlaggen en dergelijke. Het thuispubliek was fel en leefde erg mee met de gebeurtenissen op het veld. Het was gevaarlijk op onze staantribune, voor ons stond een zeer zwaarlijvige man die elk moment naar achteren dreigde te vallen. Toen de scheids floot voor de rust ging de man onmiddellijk zitten. Daarbij vermorzelde hij bijna onze voeten. Maar ook deze aanslag overleefden wij. Ook bij ons in het vak een blond pornohoertje met een zeer foute zonnebankbruine vriend. Ze waren beide erg druk, iedereen moest blijkbaar weten dat ze aanwezig waren.

Na afloop liepen we rustig terug naar de auto. Het verlaten van de parkeerplaats duurde erg lang. Weer op de snelweg namen we ook nog een verkeerde afslag waardoor we nog meer vertraging opliepen. Om het feest compleet te maken begon het ook nog zeer hard te regenen. Desondanks konden we terugzien op een mooie dag in de Bundesliga.

Laatste wijziging verslag; 12-02-2006.
HOME VERSLAGEN