HOME VERSLAGEN

WILHELMSHAVEN, JADESTADION

JadeTicket
Wilhelmshaven – St.Pauli; 12 september 2006.
Regionalliga Nord (3), toeschouwers; 5.000+, uitslag; 3-3.

Scoreverloop;
35. Isailovic         1-0
43. Barten           2-0
49. Luz                2-1
60. Mazingu         2-2
67. Luz        (P)   2-3
89. Kotula           3-2

Na een aantal jaren in de anonimiteit van de Oberliga promoveerde Wilhelmshaven afgelopen voorjaar weer naar de Regionalliga Nord. Reden voor ons om een bezoek te brengen aan Wilhelmshaven. Uiteraard kozen we voor een wedstrijd tegen een aansprekende tegenstander, het werd dit keer de FC Sankt Pauli uit Hamburg. Het was na lange tijd van afwezigheid, Leverkusen december 2005 was de laatste, ook wel weer eens tijd voor een pot voetbal in Duitsland. In de afgelopen periode zagen we veel wedstrijden in Engeland en een paar in België. Via de website van de club kan op een eenvoudige manier kaarten worden gereserveerd, een service waar we dan ook gebruik van maakten. Bij Nieuweschans reden we Duitsland binnen en via een toeristische route reden we rond 18:00 uur Wilhelmshaven binnen. Met behulp van TomTom waren we snel in de straat waar het stadion zou liggen. Toen we een groep mensen zagen lopen parkeerden we snel de auto en volgden de groep. We kwamen uit bij een kerkhof. Na wat vragen bleek dat we nog een paar ampels verder moesten rijden.

Wilhelmshaven is een haven- en marinestad gelegen aan de Jadeboezem, een baai van de Noordzee. Wat een verklaring is voor de naam van het stadion. Een relatief nieuw stadion, geopend in 1999. Het is een keurig stadion wat ondanks de geringe capaciteit goed genoeg is voor de 2.Bundesliga. De tribunes staan dicht op het veld, achter de doelen staan, aan de lange zijde kan je zitten en ¾ is overdekt. Het stadion heeft een aantal mooie details; de aparte verlichting op het dak van de tribune, de toegangsdeuren naar de vakken zijn doorzichtig en de gevel van het hoofdgebouw is fraai afgewerkt met hout.

Na het parkeren van de auto liepen we richting stadion. Het was er nog relatief rustig, blijkbaar komen de supporters op een dinsdagavond wat later naar het stadion dan op een zaterdag of zondag. Zoals gebruikelijk in Duitsland was de politie op de achtergrond duidelijk en ruimschoots aanwezig. Ook gebruikelijk in Duitsland is dat die politie zich de hele avond aan het vervelen is. Wel waren ze weer fanatiek bezig met het filmen van het bezoekersvak. Na de traditionele bratwurst, het bier werd dit keer overgeslagen, gingen we bedenken waar we zouden gaan staan. Het werd het hoekje tussen bezoekersvak en hoofdtribune. Lekker hangen over de reclameborden met goed zicht op de fans van St.Pauli.

Tsja St.Pauli, de laatste keer dat we deze club zagen spelen was op 1 dag na 2 jaar geleden in Paderborn. In die 2 jaar is er weinig veranderd want de club staat nog steeds in de grauwe middenmoot van de Regionalliga Nord. Minimaal een divisie onder haar stand. Desondanks blijft deze ultieme cultclub mateloos populair en ook blijft de club regelmatig tegen Bayern München spelen. Vorig seizoen in de halve finale van de Duitse beker en nu was er dezelfde ontmoeting in de 1e ronde. Uiteraard won Bayern beide keren. Op zaterdag thuis tegen Bayern en dan op dinsdagavond naar Wilhelmshaven, dat kan niet goed gaan. St.Pauli maakte net als haar fans een inspiratieloze indruk en Wilhelmshaven profiteerde daar dankbaar van. Bij rust stond het dan ook 2-0. Het leek dat wij de mooiste dag uit de historie van de stad Wilhelmshaven gingen meemaken; namelijk winnen van St.Pauli.

In de rust maar weer een drankje halen bij een stalletje. Hier was het een grote chaos, de 3 medewerkers waren elkaar met rode koppen fanatiek aan het tegenwerken. Leuk om Duitsers te zien die zijn bezweken onder de werkdruk van het inschenken van honderden glazen bier omringd door honderden dorstige Duitsers. St.Pauli had er de 2e helft weer zin in, het spel was een stuk beter en Wilhelmshaven werd in de verdediging gedrukt. De 2-0 achterstand werd omgebogen naar een 2-3 voorsprong. De fans van St.Pauli werden iets luidruchtiger. Maar omdat Wilhelmshaven ook in Duitsland ligt werd het in de laatste minuut toch nog 3-3. Een uitslag waar beide teams wel vrede mee hadden. We waren snel weg uit Wilhelmshaven en konden terugzien op een leuke avond. Het was goed om weer eens in Duitsland te zijn.

Laatste wijziging verslag; 21-09-2006.
HOME VERSLAGEN