HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

KOBLENZ, OBERWERTH

KoblenzTicket
Tus Koblenz - Kaiserslautern; 16 februari 2007.
2.Bundesliga (2), toeschouwers; 15.000, uitslag; 0-0.

De weken voorafgaand aan deze wedstrijd werd alles uit de kast gehaald om aan kaarten te komen voor de Rheinland-Pfalz Derby. In tegenstelling tot andere wedstrijden van Koblenz was er voor deze wedstrijd geen online verkoop. Dit had uiteraard te maken met het derbykarakter van deze match. Lange tijd leek deze wedstrijd aan onze neus voorbij te gaan. Volgens de Ticketing man van Koblenz waren de beschikbare kaarten binnen één dag uitverkocht. Gelukkig bestaat er dan altijd nog het internet medium ebay. Via ebay wisten we twee en halve week voor de wedstrijd één kaart te bemachtigen, inclusief verzendkosten werd er € 34,50 neergeteld voor een staanplaats in Block 1. Volgens de wervende tekst was Block Einz het block met Die beste Stimmung! Probleem was echter dat we vier tickets zochten. Lang geleden al namelijk was gepland dat we Carnaval zouden vieren in Keulen. Van vrijdag tot zondag zouden we bij Aachenfan Jens verblijven. Omdat twee avonden Carnaval wellicht wat teveel voor ons zou worden, werd al snel het plan geopperd om deze wedstrijd te bezoeken.

De oplossing diende zich gelukkig snel aan. De prijzen op ebay schoten nog steeds omhoog, dus dat was geen optie. Maar op de officiële site van TuS Koblenz kwam plotseling het bericht dat er een extra verkoop plaats zou vinden. Op het zoveelste mailtje naar de afdeling ticketing van Koblenz kwam al snel positief antwoord. Er moest € 30,- worden gestort en dan hadden wij 3 extra tickets voor Block 4. Daar hoefden we uiteraard niet over na te denken, snel werd de overschrijving geregeld. Het reisgezelschap bestond dit keer behalve uit Jens en ondergetekende uit Paulus en G. In dezelfde bezetting bezochten we twee jaar geleden Rot Weiss Essen-Alemannia Aachen. Voor dit lange weekend besloten we op stand te reizen, G. had voor deze gelegenheid een Renault Espace weten te regelen. In deze familiewagen is plaats voor zeven personen, ruimte zat dus. Nadat we ons bij de ouders van Jens tegoed hadden gedaan aan Bratwursten, Bratkartoffeln en Salat, reden we richting Koblenz.

De wedstrijd zou al om 18.00 uur beginnen. De reden voor dit belachelijke tijdstip was dat er op vrijdagavond standaard een 1.Bundesligawedstrijd wordt gespeeld. Deze wedstrijd wordt natuurlijk live uitgezonden door de commerciëlen en dan is het niet handig dat er concurrentie is van de lagere liga. Dus dienen de op vrijdag gespeelde wedstrijden in de 2.Bundesliga al om 18.00 uur te beginnen. Lekker handig als je fan bent van Burghausen en uit moet tegen Hansa Rostock…… Voor ons betekende dit een strakke planning. Al snel liep het verkeer echter vast op de Autobahn. Het begin van de carnavalsvakantie lokte vele landgenoten richting de wintersportlanden en de weg naar Koblenz ligt op deze route. Het zou een race tegen de klok worden om op tijd te komen. Voordeel van de file was dat je kon genieten van het prachtige heuvelachtige Eifelgebied rondom Koblenz. Zo tegen zessen reden we Koblenz binnen. Stadion Oberwerth ligt dicht tegen het centrum aan. Rond dit tijdstip was er geen parkeerplaats meer vrij in het gebied rondom het stadion. We besloten daarom maar de stadionbus te volgen. We zagen dat in de buurt van het Haubtbahnhof een stopplaats was. Vlak in de buurt stalden we onze auto in de parkeergarage van een warenhuis. In deze parkeergarage waren aparte parkeerplaatsen voor vrouwen met kinderen en ook voor vrouwen in het algemeen. Over positieve discriminatie gesproken. Het was al zes uur, maar op de busplaats was nog geen bus te bekennen. Wel een verliefd stewardstelletje. Bij hen konden we voor één euro een buskaartje kopen.

Toen de bus aankwam bleken we de enige passagiers te zijn. Iedereen was blijkbaar al in het stadion. Op een kilometer van het stadion werden we afgezet. Het was nog een stevige tippel naar Stadion Oberwerth. Naarmate we het stadion naderden zwengelde het stadiongeluid aan en zagen we behoorlijke rookwolken boven het stadion. Naar later bleek was deze rook afkomstig van de meegereisde Lauternfans. Ze hadden de nodige bengalo’s afgestoken en later richting stewards gegooid. Op de diverse fora werd hier na de wedstrijd nog lang over gesproken. Zoals afgesproken lagen de 3 kaarten voor ons klaar, tijd voor afscheid dus. Ik betrad Block 1, de anderen moesten naar de andere kant, naar Block 4. De wedstrijd was door de vuurwerkincidenten tien minuten later begonnen. Toen ik binnen kwam was er een kwartier gespeeld, en de stand was nog 0-0. Naar deze Rheinland-Pfalzderby was met name van de kant van Koblenz lang uitgekeken. Voor het eerst sinds de jaren ’50 zou deze wedstrijd weer verspeeld worden in Stadion Oberwerth. Tussen beide steden ligt ongeveer 145 kilometer, toch noemen ze het een derby. Beide plaatsen liggen namelijk in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Tussen beide clubs bestaat een wereld van verschil. Kaiserslautern is een gevestigde naam, met een rijke historie. In de jaren ‘50 en ‘90 kende de club de nodige successen. Het werd vier keer kampioen en won twee keer de Duitse beker. Bekendste spelers die de club voortbracht zijn; Fritz Walter, Andy Brehme, Michael Ballack en Miroslav Klose. Vorig seizoen was FCK gedegradeerd uit de 1. Bundesliga. Dit seizoen eist men promotie.

De historie van Turn und Spielvereinigung Koblenz 1911 e.V., zoals de club voluit heet, steekt hier schril bij af. De club pendelt hoofdzakelijk tussen de Oberliga en de Regionalliga. Vorig jaar wist de ploeg verrassend te promoveren uit de Regionalliga Süd. In het huidige seizoen weet Koblenz aardig mee te draaien, het is terug te vinden op de 13e plaats, 5 punten boven de zo gevreesde degradatiestreep. Kaiserslautern stond 4e, 5 punten achter op de 3e plaats, een plaats die recht geeft op promotie. Stadion Oberwerth was vandaag voor de tweede keer dit seizoen uitverkocht, tegen het nabij gelegen FC Köln was het ook uitverkocht. Het stadion is typisch Duits. Rond de sintelbaan vind je achter beide goals onoverdekte staantribunes. De kleine hoofdtribune heeft een opvallend gele kleur. Deze tribune is gebouwd gedurende de tijd dat het stadion nog de naam Hermann Göring Stadion had. Na de tweede wereldoorlog veranderde de naam in het Charles de Gaules Stadion, Koblenz lag namelijk in de Franse bezettingszone. Aan de overkant van de Haupttribune bevindt zich de Gegengerade. Tot voor kort was dit nog een enkele staantribune. Na de promotie is er een overdekte zittribune achter gebouwd. De voormalige staanplaatsen eronder zijn eveneens omgeturnd tot zitplaatsen, waardoor er een zittribune met twee ringen is ontstaan. Het dak heeft een Archibald Leitch-achtige uitstraling, al is het een wat simpele variant. De volle Gegengerade geeft een prachtige aanblik.

Het vak waar ik me bevind, Block Einz, is inderdaad het domein van de fanatiekere supporters. Ze noemen zich Inferno Koblenz en de TuS Boys. De Stimmung was goed. Aangevoerd door een Capo met microfoon werd er een breed repertoire aan liederen ten gehore gebracht. Wat opviel, is dat er veel vrouwen en kinderen in het vak stonden. We hadden al gehoord dat Koblenz een vrouwenoverschot zou hebben, dat werd hier bevestigd. Gevolg hiervan was wel, dat veel liederen op hoge toonhoogte werden gezongen, niet echt rauw dus. Aan de overkant waren de aanhangers van Die Roten Teufel in de weer met rookbommen. Het gezang van de paar duizend Lautern Supporters was vanuit mijn positie niet te horen. In de eerste helft was Koblenz de betere ploeg, tot twee maal toe werd de lat geraakt. Het Koblenzpubliek werd steeds enthousiaster, hoogtepunt is het Koblenz-Wechselgesang met de Gegengerade. Ook de Gegengerade deed dus enthousiast mee. Luidkeels zingen de Koblenzer; Rheinland ohne Pfalz alee, alee en Koblenz meine Stadt, Koblenz mein Verein und so soll es sein. Ik had een plaatsje gekozen onderin de Curve. Hier had ik goed zicht op de sintelbaan waar het een drukte van belang was. Behalve gehandicapten lopen er allerlei andere lieden rond, waarvan ik mij afvroeg wat ze er te zoeken hadden.

In de wedstrijd ging het er hard aan toe, in totaal zou de scheidsrechter 8 keer geel trekken, maar dat verwacht je ook niet anders bij een derby. In de tweede helft was FCK de iets betere ploeg en daalde het niveau van de wedstrijd naar een bedenkelijk peil. Was de heenwedstrijd in Kaiserslautern nog in een spectaculaire 4-3 geëindigd, nu bleef de wedstrijd enigszins teleurstellend Torlos. Een resultaat waar Koblenz het meeste vrede mee had. Na afloop vond ik de andere jongens weer bij de afgesproken plek. Snel zochten we de busstop op. Waren we voor de wedstrijd de enige reizigers, nu stonden er honderden mensen te wachten op de bus. Met een beetje dringen vonden we een plekje in de bus. De bus probeerde zich door het drukke stadscentrum van Koblenz te wurmen. Onderweg zagen we enkele schermutselingen tussen Koblenz en Kaiserslauternsupporters. De Polizei had er de handen vol aan. Aangekomen bij de parkeergarage wachtte ons een onaangename verrassing. De garage was namelijk gesloten. Het bleek dat de garage slechts tot 20.30 uur geopend was. Een overnachting in Koblenz leek de enige oplossing. Met het oog op het vrouwenoverschot in Koblenz was dit geen onprettige gedachte. Echter Jens ontdekte een briefje met een telefoonnummer voor Notfälle. Een oudere man van de beveiliging die opvallend goed Engels sprak bleek bereidwillig om onze auto te bevrijden. Werd er op het affiche gedreigd met extra kosten, hij deed gratis de garage voor ons open! Het was nog zo’n anderhalf uur naar onze thuisbasis Düren, daar aangekomen zochten we gauw een kroeg op. Ondanks de hindernissen was het een geslaagde dag!

Laatste wijziging verslag; 24-04-2007.
KOBLENZ VIDEO 1 KOBLENZ VIDEO 2 KOBLENZ VIDEO 3 KOBLENZ VIDEO 4
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB