HOME VERSLAGEN

LA LOUVIERE, TIVOLI

LaLouTicket
La Louvière - Antwerp; 26 april 2003.
1e Klasse (1), toeschouwers; 3.500, uitslag; 1-1.

Scoreverloop;
33. Goots           0-1
93. Cooreman    1-1

Nadat we begin 2003 een thuiswedstrijd van Antwerp tegen Gent hadden gezien, leek het ons een goed idee om Antwerp eens op verplaatsing mee te maken. Op voorhand hadden we ons goed laten informeren, we zouden op vertoon van onze fankaart zonder problemen kaarten kunnen kopen. De reis ging naar het Franstalige gedeelte van België, namelijk naar het plaatsje La Louvière, gelegen vlakbij Charleroi. Voordat we in La Louvière aankwamen, maakten we uiteraard nog een kleine stadiontour door de omgeving. Naast Sint Truiden en Charleroi namen we ook een kijkje in Namen, waar op het parkeerterrein (!) van een ziekenhuis nog overblijfselen te vinden waren van het Stade Michel Soullier. Zo waren rondom het parkeerterrein de onoverdekte staantribune en de hoofdtribune nog goed intact. Een erg merkwaardige ervaring voor C&U, maar daardoor niet minder leuk!

Tussendoor hadden we ook al het Stade du Tivoli van La Louvière verkend. De poort was was open, dus gelegenheid om op ons gemak het stadion te verkennen. Het is geen bijzonder stadion, het is gelegen in een woonwijk met vooral veel flats. Vanuit die flats kan je een wedstrijd prima volgen, maar daarover later meer. Tivoli doet door de sintelbaan wat Duits aan. Parallel aan de sintelbaan lopen de tribunes. Driekwart van het stadion is aan elkaar verbonden. Het is één grote staantribune die doorloopt. Aan de lange zijde staat de overdekte hoofdtribune die voorzien is van zitjes, deze tribune staat dus los van de rest. Van de staantribunes is alleen de lange zijde overdekt, de rest is dus logischerwijs onoverdekt wat weinig luxe betekent. Het uitvak, waar wij s’avonds kwamen te staan was ook onoverdekt, met de stortbuien die wij eerder op de dag al meemaakten was dat geen prettig vooruitzicht.

Ruim voor aanvang van de wedstrijd kochten we probleemloos onze kaartjes, hetgeen bij C&U in België standaard leidt tot een spontane high five. Het is altijd maar weer de vraag of het lukt met de tickets in België. Maar in ons beste steenkolen Frans en op vertoon van onze fankaart was het snel gepiept. Rondom het stadion wemelde het inmiddels van de rijkswacht, mobiele kantoren om snelrecht toe te passen en waterkanonnen. Alles werd uit de kast gehaald om het vermeende Antwerpse tuig in de hand te houden. Een uur voor aanvang was er nog maar weinig Antwerpvolk. We zagen enkel de Frans brabbelende fans van La Lou die elkaar met een enthousiaste zoen op de wang begroeten! Wij besloten maar vast het stadion te betreden. Het vak was aan de ruime kant, groot genoeg voor de naar schatting 500 Antwerpfans die uiteindelijk aanwezig waren.

Beide clubs waren aan een matig seizoen bezig. De groen witte thuisclub, bijgenaamd de Wolven, stond op de 13e plaats. Antwerp zelfs nog een plaatsje daaronder. Echter het gat met de onderste 3 degradatieplaatsen leek 5 wedstrijden voor het einde van de competitie groot genoeg. Toch was het voor La Louvière nu al een historisch seizoen, 1,5 week eerder was ten koste van Lommel de finale van de Belgische beker gehaald. Een dikke maand later zou La Louvière in de finale aan moeten treden tegen Sint Truiden. Voor de rest is La Louvière historisch gezien in België slechts een kleine ploeg.

De wedstrijd bleek een erg matige, beide ploegen toonden aan dat ze terecht in de onderste regionen stonden. Op een drassig veld was het Antwerp wat de meeste aanvallende intenties had, La Louvière speculeerde echter op de counter. Na een half uur was het de 37 jarige cultheld Patrick Goots (Patje voor intimi) die de ban brak. Goots kon vrij op keeper Proto aflopen en die kans moet je hem niet geven. Uiteraard werd hierdoor de sfeer in het gastenvak alleen maar beter. Vanuit Nederlands oogpunt deden wij nog een bijzondere ontdekking. Aan het hek hing namelijk een Feyenoordvlag gebroederlijk naast een vlag met een davidster, tevens liep er een Antwerpfan in een PSV-jas rond. De Feyenoordconnectie was bekend en waarschijnlijk heeft Antwerpen Joodse roots maar de PSV-jas konden we niet helemaal plaatsen in het geheel.

Ondanks de achterstand gaven de fans van La Lou op de lange zijde het niet op, aangevuurd door een blaaskapel bleven ze voor sfeer zorgen. Het was gelukkig niet het soort blaaskapel wat we vaak bij het Nederlands elftal zien, maar meer een soort fanfare waarin de trompet de boventoon voerde. Na verloop van tijd werd het behoorlijk irritant. De rust werd gehaald met 0-1. In de rust sloeg de verveling toe bij de Antwerpsupporters. In de flatbewoners die gratis vanaf hun balkon de wedstrijd konden volgen werd een ideaal slachtoffer gevonden. Wat is er nu leuker dan een stel van die Waalse flatbewoners te beschimpen? Ze werden uitgemaakt voor pedofielen, een verwijzing naar Marc Dutroux, die niet ver van La Louvière zijn verschrikkelijke wandaden had begaan. Voor ons was het in de pauze tijd voor een biertje. Bier was hier overigens gewoon op de tribune verkrijgbaar, ideaal voor de altijd dorstige leden van C&U.

De 2e helft gaf een zelfde beeld als de 1e. The Great Old (bijnaam Antwerp) verzuimde echter de wedstrijd definitief te beslissen. Met name een kans van Patrick Goots leek niet te missen, echter in plaats van in het doel schoot hij de bal in het gastenvak. Zoals vaker in het voetbal ging het nu ook. De goal viel aan de andere kant, in de allerlaatste minuut maakten de Wolven alsnog de gelijkmaker. Na wat geharrewar in het strafschopgebied was het uiteindelijk Cooreman die het net vond. Ongeloof was af te lezen op de gezichten van de Antwerpsupporters. Hoe kon men dit weg geven?

Het bleef bij schelden en vloeken, na afloop droop iedereen teleurgesteld af. In een grote groep liepen we tussen de flats door, een erg indrukwekkend gezicht. De politie had een rustige avond. Gelaten zocht men de auto of de bus op om zo snel mogelijk uit dit Fransenland te verdwijnen. Wij hebben al met al toch wel een leuke dag gehad. Met La Lou hadden we niet zoveel, iets wat na deze avond niet beter werd. Maar Antwerp blijft een prachtige club met een goede en trouwe aanhang. Een club die we waarschijnlijk nog wel eens vaker in actie zullen zien.

Laatste wijziging verslag; 04-12-2005.
HOME VERSLAGEN