HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

LIER, LYRA STADION

LyraTicket
Lyra – Rupel Boom; 16 Maart 2008.
4e Klasse B (4), toeschouwers; 1.250, uitslag; 1-2.

Scoreverloop;
16. Verroken        0-1
36. Ceulemans      1-1
68. Verroken        1-2

In de zomer van 2007 kwamen er de eerste berichten dat Lyra spoedig het oude stadionnetje aan de Mechelsesteenweg zou verlaten. Het stadionnetje zou moeten wijken voor een nieuwe weg. Lyra speelt in de 4e Klasse B van België en dat is niet erg aansprekend. Eigenlijk zijn er in die klasse maar 2 aansprekende tegenstanders; Berchem Sport en Rupel Boom. Beide clubs hebben traditie en nemen op een verplaatsing naar Lyra een leuke groep fans mee. De match tegen Berchem werd al in september gespeeld en collega hopper Joris heeft hier een leuk verslag over die wedstrijd geschreven.

In september had ik andere verplichtingen en zo stond de datum van 16 maart al geruime tijd omcirkeld in de agenda. Spurs zou ook mee maar hij was helaas verhinderd. Dat zou betekenen dat ik alleen naar Lier zou moeten gaan voor een potje voetbal in de Belgische 4e Klasse. Dan ga je toch even twijfelen maar ik besloot toch maar te gaan. Alleen is niet erg gezellig maar je kunt zo’n dagje wel lekker je eigen gang gaan. Een andere reden om wel te gaan was dat KV Mechelen dezelfde dag om 20:30 uur thuis zou spelen tegen Racing Genk. De afstand tussen Lier en Mechelen is een 16 kilometer dus met de aftrap van Lyra om 15:00 uur was dat zeer goed te doen.

Met de dreigende sloop van het Lyra Stadion gaat er wederom een klassiek Belgisch stadionnetje verloren. Deze lijst wordt zo langzamerhand schrikbarend lang. Armenonville in Oostende, Villapark in Turnhout, Patro Eisden, Veltwijck in Ekeren, Noordlaan in Winterslag, en Hiel in Gent. En waarschijnlijk ben ik er nog wel een paar vergeten. Allemaal pareltjes in de beste Belgische traditie. Nog een paar jaar en het Belgische stadionlandschap is net zo saai als het Nederlandse. Het Lyra Stadion is prachtig. Liggend aan de Mechelsesteenweg is de ingang wat verstopt achter een benzinestation. Bij binnenkomst is er rechts achter het doel een grote steile betonnen staantribune. Welke best wel hoog is, bovenin heb je een prachtig uitzicht over het speelveld en in de verte zijn de lichtmasten van het Lisp te zien. In het midden van de staantribune is een tunneltje waar de spelers het veld opkomen. Links van de ingang staat de onvermijdelijke kantine met daarachter de schitterende hoofdtribune. Een oud gevalletje met houten banken en aan de voorzijden nog een paar treden staanplaatsen. De lange zijde aan de overkant is slechts een pad richting parkeerplaats. Verder staat er nog een soort skybox/restaurant achter het andere doel.

Rupel Boom streed samen met Gent-Zeehaven om de titel in 4B. Boom stond 2e met 51 uit 23 en Racing stond 1e met 52 uit 23. Lyra stond op ruime achterstand 7e met 35 punten uit 23 gespeelde wedstrijden. Hopelijk zou de spanning in de titelstrijd zorgen voor extra aanhang van Boom. Mijn bescheiden schatting was dat er een 500 man/vrouw van Boom aanwezig was inclusief pubers met megafoon. Ze stonden en zaten allemaal op de hoofdtribune direct naast de kantine. Ze zorgden voor een lekkere sfeer. De grensrechter die vlak voor hun neus acteerde kreeg constant opmerkingen te horen. De Boomfans stonden met het schuim op de mond te mopperen. Erg vermakelijk om dat allemaal te horen.

Rond 14:00 uur was ik al in Lier, eerst wezen buurten bij Lierse. Verassend genoeg was het stadion gewoon open. Dus kon ik ongestoord even rondkijken. Een kwartier voor de aftrap bij Lyra. Met een vette hamburger op de staantribune gaan staan. In de miezerregen zag ik een vermakelijke wedstrijd. Boom was duidelijk de betere ploeg maar tijdens de wedstrijd ging het gelijk op, pas in de slotfase kon Rupel Boom afstand nemen van Lyra. Overigens sprak ik nog met een omaatje welke beweerde dat het Lyra terrein voorlopig nog niet wordt afgebroken.

Na afloop vierden de spelers van Boom een feestje met hun aanhang. Een speler was ceremoniemeester met behulp van de megafoon. Het was een heerlijke middag aan de Mechelsesteenweg. Voetbal niet hoogstaand, maar dat is logisch in 4e Klasse. Wel een boeiende wedstrijd in een pure klassieke voetbalomgeving. Dat laatste wordt dus helaas steeds minder. Volgend seizoen maar eens een thuiswedstrijd zien van Rupel Boom, en op moment van schrijven is duidelijk dat Rupel Boom in het seizoen 2008/2009 in 3e Klasse gaat spelen. Met leuke tegenstanders als Racing Mechelen en Willebroek. Ik heb er nu al zin in want in Boom staat ook nog een fijn stadionnetje. Met Lyra – Rupel Boom was de koek echter nog niet op. Volgende bestemming was een ander klassiek Belgische stadion; Achter de Kazerne voor de affiche KV Mechelen – Racing Genk.

Laatste wijziging verslag; 27-06-2008.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB