HOME VERSLAGEN

TURNHOUT, VILLAPARK

TurnhoutTicket
Turnhout - Bornem; 23 januari 2005.
3e Klasse A (3), toeschouwers; 1.500, uitslag; 5-1.

Scoreverloop;
10. Jusic;               1-0
33. Jusic;               2-0   (P)
51. Claes;              3-0
53. Bastiaensen;     4-0
77. Van Schoor;    4-1
83. Versavel;         5-1

Op een koude zondag in januari werd de allerlaatste wedstrijd gespeeld op het Villapark in Turnhout. Dus de laatste kans om hier een wedstrijd te zien. Wij trotseerden de slechte weersvoorspellingen en reden naar BelgiŽ. We arriveerden rond 14:15 uur in Turnhout. We parkeerden de auto in de woonwijk waarin het Villapark ligt. Eerste aanblik van het stadion is de bijzondere buitengevel van de hoofdtribune aan de Gierledreef. Deze gevel ziet er uit als de gevel van een oude fabriek. We kochten kaartjes en gingen het stadionnetje binnen. De hoofdtribune had een zadeldak en was duidelijk verouderd. De overzijde was een lage overdekte staantribune met in het midden de Spionkop waar de fanatiekere fans zich bevonden. De korte zijde links van de hoofdtribune was een onoverdekte staantribune. Aan de korte zijde rechts was geen tribune. Het geheel is dus een typisch Belgisch stadionnetje uit de afdelingen onder de 1e Klasse. Klein, verouderd maar erg sfeervol. Sinds 1912 werd er voetbal gespeeld op het Villapark. Het Villapark zal gesloopt worden en op het terrein komen woningen. De club zal verhuizen naar een nieuw complex in het Stadspark. In dit park komen aan de weerszijden van een reeds bestaand veld een overdekte zit- en staantribune met een capaciteit van 3.000 toeschouwers. Dit nieuwe stadion wordt op 19 februari voor de 1e keer gebruikt tijdens de wedstrijd tussen Turnhout en Racing Waregem. Qua sfeer wordt het Stadspark een achteruitgang voor de club want het nieuwe veld wordt omringd door een atletiekbaan, hopelijk zal het commercieel gezien wat brengen voor de club. Positief punt van het Stadspark is dat er lichtmasten zullen staan, deze ontbraken op het Villapark.

Binnen op het Villapark keken we even rond op de tribunes om daarna de kantine in te gaan. Deze bevond zich onder de hoofdtribune. Het was erg kaal in de kantine. Er hing niks aan de muren en op de planken achter de bar stonden nog een paar eenzame glazen. Dit had waarschijnlijk te maken met de aanstaande verhuizing. Gelukkig was de biertap nog aanwezig. We dronken een lekkere Palm en observeerden het aanwezige publiek. Vlak voor 15:00 uur gingen we weer naar buiten om de aftrap van ons debuut in de 3e Klasse te kunnen meemaken. In verband met het afscheid van het stadion verwachten wij het een en ander. De speaker begon met een langdradig en saai betoog. Met als eenzaam hoogtepunt de aankondiging dat er na de wedstrijd een gratis vat bier in de kantine zou staan. Na het betoog kwamen de spelers het veld op en begon de wedstrijd alsof er niets aan de hand was. Geen oud-spelers of spandoeken. We hadden vooraf gehoopt op de aanwezigheid van Jean-Marie Pfaff. Hij maakte namelijk als speler van SK Beveren zijn debuut op het Villapark. Tijdens deze wedstrijd in het seizoen 1972-1973 beleefde het Villapark zijn record met 14.000 toeschouwers. Deze waren er nu niet, slechts een 1.500 man. Waaronder een handjevol fans van Bornem. Er was onder het publiek een groot gehalte aan ons kent ons. Tijdens de 1e helft stonden we vlak naast een grappenmaker die blijkbaar elke andere fan persoonlijk kende. Iedereen die voorbij liep werd begroet en kreeg een grappige opmerking te horen. Verder stond een grote groep fans ontspannen te keuvelen voor de kantine.

Er was tijdens de 1e helft weinig sfeer. Pas halverwege de 2e helft kwam de Spionkop tot leven. Onze indruk was dat dit niks te maken had met het naderende afscheid van het stadion. Het was meer het invallen van veteraan Bruno Versavel die het enthousiasme los maakte. Versavel is natuurlijk een bekende naam, in een ver verleden speelde hij onder andere voor Anderlecht en de nationale ploeg van BelgiŽ. KV Turnhout had nog meer opvallende spelers;
- De sterke hoogblonde rechtsback, ene Roel van Hemert voorheen Willem II.
- Keeper Wim Horsten had in de 1e helft meerdere goede reddingen.
- Meest opvallend was de wat slungelige centrumverdediger met de wilde haardos. Hij had geen fraaie stijl maar verdedigde goed. Met afgezakte kousen stoof hij over het veld met in de 2e helft een paar fraaie rushes. Het publiek reageerde enthousiast op zijn spel. Deze Koen de Schutter heeft alles om een cultheld te zijn in Turnhout. Al is het alleen maar om zijn naam !
Tot zover het scoutingrapport van C&U. Het begin van de wedstrijd was een gelijkopgaande strijd maar het was Turnhout dat het openingsdoelpunt maakte. Na de 2-0 uit een terecht gegeven strafschop was de wedstrijd al een beetje beslist. Na de 4-0 geloofde Turnhout het wel. Hierdoor kon Bornem de 4-1 maken. Het leek er op dat een niet-Turnhoutspeler de geschiedenisboeken in zou gaan als laatste doelpuntmaker op Villapark. Na een mooie solo maakte Bruno Versavel het allerlaatste doelpunt op het Villapark. Door deze overwinning nam KVT de 1e plaats van de 3e Klasse A weer over van Capellen. Er werd nog een doelpunt afgekeurd en na precies 90 minuten floot de scheidsrechter af en was het Villapark historie. De spelers bedankte het publiek nog en dat was het dan. Voor een afscheidswedstrijd van een stadion mag toch wel iets meer georganiseerd worden ? Desondanks waren we blij dat we nog een wedstrijd hebben gezien op het Villapark ! Het begon al snel te regenen en met nog meer slecht weer opkomst zijn we niet blijven hangen maar liepen we snel terug naar de auto. Ondanks de nodige sneeuwbuien kwamen we veilig thuis.

Laatste wijziging verslag; 19-03-2005.
HOME VERSLAGEN