HOME VERSLAGEN

DUISBURG, WEDAU

WedauTicket
MSV Duisburg – Jahn Regensburg; 17 augustus 2003.
2.Bundesliga (2), toeschouwers; 10.030, uitslag; 2-2.

Scoreverloop;
13. Kurth            1-0
28. Willmann       1-1
76. Hutwelker     1-2
82. Kurth            2-2

Na een goede nachtrust vertrokken we tijdig uit ons hotelletje in Metz. Via Frankrijk, Luxemburg en België ging de reis naar de stad van één van onze helden van vroeger; SCHIMANSKI. Voor de mensen die nooit naar Duitse Krimis op de tv keken; Horst Schimanski was de soms wat botte rechercheur die werkte bij de politie in Duisburg. Er is zelfs een aflevering waarin Schimmi gemolesteerd wordt door het tuig van MSV ! Het stadion werd vlot gevonden. Op de snelweg namen we de juiste afslag en dan rijd je bijna tegen het stadion aan ! Voor het stadion ligt een enorm parkeerterrein in de beste Amerikaanse traditie. De serene rust van deze zondagmiddag werd wreed verstoord door een Nederlander. Hij vond het nodig om uitgebreid zijn ondergoed te showen aan het Duisburgse publiek op het parkeerterrein ! Uiteraard ontkent C&U elke betrokkenheid ! De reis had ons hongerig en dorstig gemaakt. We aten een braadworst en dronken een paar biertjes. We kochten de kaartjes en besloten een rondje om het stadion te lopen. Voorbij het grote plein was er weinig te beleven en het rondje leek toch wat groter dan we dachten. We besloten maar terug te gaan en het stadion te betreden.

Binnen zagen we dat MSV was begonnen aan een volledige verbouwing van het stadion. Dit zal resulteren in een stadion wat gaat lijken op het nieuwe van Wolfsburg. Ook de naam Wedau zal verdwijnen, het zal vervangen worden door het fantasieloze MSV-Arena. Het positieve van de verbouwing is dat de atletiekbaan zal verdwijnen waardoor de tribunes dichter op het veld zullen staan. De bulldozers hadden reeds de Gegengerade en de Nordkurve gesloopt. Dus we bevonden ons in een stadion met slechts aan 2 kanten een tribune. De schitterende oude hoofdtribune was gelukkig nog niet gesloopt. Deze was bij de opening in 1965 de meest moderne tribune van Duitsland. Op de andere nog aanwezige tribune bevonden wij ons. Dit was de Südkurve, een traditionele onoverdekte staantribune achter het doel. Jarenlang hadden de Duitse stadions met hun sintelbanen een negatief en saai imago. Nog even en al die grote betonbakken zijn weg en zullen we met weemoed praten over hoe het vroeger was op de Kurve. Op deze zonnige middag in augustus kon het nog en genoten wij er nog maar eens van. Gezellig met een grote groep op de Kurve staan, zingen, bier drinken, brullen, lallen, in de hekken hangen en ook nog wat voetbal op de achtergrond.

Voor de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de enkele dagen eerder overleden voetballers Helmut Rahn en Lothar Emmerich. De minuut was een stuk langer dan de vorige dag in Kaiserslautern. De fans van MSV toonden nog een tekst op een spandoek over Rahn, een oud-speler van Duisburg. Verder bij de opkomst van de spelers de bekende vlaggen en Doppelhalters. De opkomst van het thuispubliek viel tegen met een magere 10.000 man. Omdat deze zich bevonden op de 2 resterende tribunes was het nog wat gezellig. Irritant was dat bij hoekschoppen We will rock you knalhard uit de luidsprekers knalt. Dit met de bedoeling om het publiek ritmisch te laten klappen. Alsof het publiek zelf niks kan bedenken ! Beter was het Zebralied. Een vrolijk deuntje met een briljante tekst; Zebrastreifen Weiß und Blau, das ist der Mmm-Ssss-Vau !. Minder was dat het lied erg vaak werd herhaald, ook tijdens de wedstrijd. Jahn Regensburg was een nieuwe club in de 2.Bundesliga, na een afwezigheid van 26 jaar. Vers gepromoveerd uit de Regionalliga Sud. Er was maar een kleine groep fans meegekomen uit het verre Beieren. Een 40 tot 50 man, te weinig om zich verbaal te laten horen. We hadden de indruk dat er meer Duisburgers dan Regensburgers in het Gästeblock zaten. Zonder dat dit voor problemen zorgde.

Het was de 3e competitieronde in de 2.Bundesliga, nieuweling Jahn was goed begonnen met 4 punten uit 2 wedstrijden. Duisburg stond 10e met 3 uit 2. In de 1e helft zagen we een aanvallend Duisburg en een zeer verdedigend ingesteld Jahn Regensburg. Bij de thuisclub speelde de Nederlander Rob Maas een onopvallende partij op het middenveld. Kurth zorgde met een kopbal voor de 1-0. Maar een zeldzame maar goed uitgevoerde tegenaanval zorgde echter voor de 1-1. In de 2e helft viel Duisburg aan maar het was allemaal weinig overtuigend. De sfeer op de tribune was mede als gevolg hiervan een stuk lauwer dan in de 1e helft. Regensburg beperkte zich wederom tot verdedigen en een enkele maar efficiënte aanval. Uit de 2 kansen scoorde Regensburg 2 maal ! Maar wederom scoorde Kurth door een kopbal. Het slotoffensief van MSV leek niks op te leveren. Ondanks hectische taferelen in het strafschopgebied van Jahn. Een bal op de lat en enkele goede reddingen van de keeper voorkwamen een verdiende 3-2 voor de Zebra’s . Echter ver in de blessuretijd maakte Stieglmair van Regensburg hands in zijn eigen strafschopgebied. Hij kreeg een terechte rode kaart en MSV kreeg een strafschop. Keeper Müller werd de held door de strafschop van Ahanfouf te stoppen. Het bleef dus 2-2.

Naarmate de wedstrijd vorderde viel bij ons de concentratie wat weg. Waarschijnlijk het gevolg van dat dit onze 4e voetbalwedstrijd binnen 48 uur was. Ook voor voetbaljunkies als ons bestaat er dus een limiet. We verlegden onze aandacht van het voetbal naar de Snackimbiss achter de tribune. Helaas was deze tegen het einde van de wedstrijd door de voorraad eten heen ! Toch was het een vermakelijk middagje gedraaf op de Wedau. De aftocht van de parking duurde even want er stond een kleine file bij de uitgang. Vanaf de snelwegen van de Ruhrpott konden we nog even genieten van deze prachtige regio; fabrieken, spoorwegen, woonkazernes en af en toe lichtmasten van een voetbalstadion. We stopten niet want na deze intensieve tour verlangden we naar rust. Die vonden we de volgende dag op ons werk !

Laatste wijziging verslag; 14-01-2005.
HOME VERSLAGEN