© hans brans | ontwerp en uitvoering website RUDI. vormgeving en kunst.

Teksten over Theater

Achtergrondartikelen

 

In deze afdeling  vind je uiteenlopende teksten die ik geschreven heb over theater.  Ze zijn ruwweg in te delen in drie rubrieken:

 

1. Achtergrondartikelen over theater

Naast wat dieper gravende beschouwingen over Shakespeares Hamlet en Macbeth en De Vrek van Molière, vind je hier ook artikelen over het realisme in het theater, over komedie en kluchten, over de toekomst van het amateurtheater en twee uitgebreide beschrijvingen van het opzetten van theaterprojecten in een gemeenschap (community theatre).

 

Thematiek in 'Zes Personages op zoek naar een schrijver',
 van Pirandello

 

De natuur van Koning Lear

 

Hamlet - stuk der stukken

 

Macbeth op een zandbank in de tijd

 

Over De Vrek van Molière

 

Plannenboek

Plannen maken voor de culturele en artisitieke projecten.

 

Reis naar wad - Hoe maak je een locatievoorstelling?

 

 

 

 

2. Dramaturgische artikelen

Dit zijn meestal praktijk gerichte teksten die kunnen helpen bij het analyseren en interpreteren van toneelteksten. Hoe analyseer je een conflict? Hoe maak je een handelingsverloop? Hoe beschrijf je een personage? Hoe segmenteer je als voorbereiding op een regie? Hoe maak je onderscheid tussen ‘story’ en ‘plot’?  Maar ook: hoe leer je spelers tekst leren?

 

3. Recensies

Voor de Leeuwarder Courant schreef (en schrijf) ik talloze recensies over toneel en theater. Een deel ervan is hier te lezen. Het overzicht is nog niet compleet. Er zijn nog teksten die nog moeten worden geredigeerd, herschreven of opnieuw opgemaakt. Op de pagina  Nieuws worden nieuwe aanvullingen aangekondigd.

 

© hans brans

ontwerp en uitvoering website RUDI. vormgeving en kunst.