Héél leuk!

Piramides
De Prehistorie
De Steentijd
De Bronstijd
De IJzertijd
De Romeinen
De Vikingen
De Kruistochten
Ridders
Middeleeuwen
Willem Barentsz
Oud-Brugge
VOC
Heksen
Topo Nederland
De Noordpool
Vulkanen
Aardbevingen
Tsunami's
Koppensnellers
Olifanten
Olifanten (2)
Orang Oetans
Krokodillen
Kerstmis
Pasen
Winnie the Poeh
Tellen
Paaseiland
Pacman
Woordzoekers
Bouwplaten
Spelletjes
Moppen
Bedrog
Doolhoven
De Pest R'dam
Wereldwonderen
Valentijnsdag
Lente
Paul Biegel
Willie Wortel

 

   

Welkom bij

Willy Wortel

Orang Oetans

Orang Utan

Ze lijken heel lief en zachtaardig, de pongo pygmaeus beter bekend als orang oetan, Ze hebben een roodbruine vacht. Orang Oetan betekent "de man uit het oerwoud" in het Maleis. Vroeger wilden de Maleiers de orang oetans niet doden, want ze dachten dat het een man was die zich in oerwoud verstopte, om aan werk en slavernij de ontkomen.
Orang oetans zijn de grootste beesten, die in de bomen leven. Vrouwtjes hebben een gewicht van 37 kg, terwijl mannetjes gerust 83 kg kunnen wegen. Ze kunnen ongeveer 60 jaar oud worden. Ze leven in de bossen van Borneo en eten hoofdzakelijk fruit, bladeren en insecten. De reden waren het een bedreigde diersoort is:

1.   vroeger werden ze gevangen om als huisdier te dienen of om aan dierentuin verkocht te worden. Het was gewoon handel. Omdat het jong het meest te leren valt, werd de moeder gedood.
2.   hun woongebied is steeds kleiner geworden, door het plat branden en ontginnen van het oerwoud voor o.a. palmolieplantages.

Orang oetans zijn hoogst intelligent en kunnen nadenken. Ongeveer 97% van het DNA is hetzelfde als van de mens.
Ze reizen op eenvoudige manier door de bossen door zich van boom naar boom te slingeren. Zo tegen de avond bouwen ze boven in de bomen een nest van bladeren en takken. Hier slapen ze dan op zo'n 30 meter hoogte.
Ze hoeven niet naar de grond te komen, want alles wat ze nodig hebben, bevindt zich in de bomen.

 

Al het voedsel dat ze nodig hebben groeit dus tussen de boomtoppen en regelmatig valt er regen naar beneden, die die door bloemen en bladeren opgevangen wordt. Dit is hun drankvoorraad. En als het onverhoopt toch droog blijft, dan kauwen ze op de bladeren van de bomen om hun dorst te lessen.
Als het heel erg hard regent, maken de orang oetans een paraplu voor zichzelf van hele grote bladeren.

Sarawak heeft de grootste populatie Orang oetans. Je vindt deze apen alleen op Borneo en Sumatra. Ze leven teruggetrokken en je kunt ze in het wild dus moeilijk vinden. Ze trekken door het oerwoud op zoek naar voedsel en elke avond maken ze weer een nieuwe slaapplaats.
Ze zijn de grootste apensoort die in bomen leeft en het zwaaien van boom naar boom kost erg veel kracht.
Eén keer in de 8 jaar wordt er een kleintje geboren. Dat is één van de langste draagtijden van zoogdieren op deze wereld. Het resulteert dus slechts in 4 of 5 baby's in een oerang oetans-leven. Dat is heel weinig. Je begrijpt dus dat de populatie van orang oetans zich heel moeizaam herstelt.

Baby orang utan

 

De verkleining van hun woongebied door de mensen en hun zeer lage geboortecijfer, maakt dus dat er heel weinig orang oetans leven buiten Sarawak. In Sarawak worden de dieren heel beschermd en hun aantal schijnt toe te nemen. Er zijn heel strenge regel, die men ervan weerhoudt om ze als huisdier te houden. Als er eentje in gevangeschap gevonden wordt, wordt deze overgebracht naar de opvangcentra in Matang en Semmenggok.
Hier wordt hen weer geleerd om voor zichzelf te zorgen en wanneer ze dat kunnen, worden ze weer in het bos los gelaten.
Op Sabah kun je het
Sepilok Orang Oetan Opvangcentrum bezoeken.  Zie de speciale site <klik>.